Характеристики на полагане на плочки на дървен под

Полагане на плочки на дървен под

В продължение на много години, плочки се използва като лицев материал и, въпреки доста напредналата си възраст, той продължава да бъде модерен и популярен. Керамичната керемида е естествен материал с многобройни положителни свойства - трайност, висока якост и огнеустойчивост. С цел да се плочки полагане върху дървения под премина гладко и без неприятни последици, е необходимо да се спазват всички етапи на подготовка на пода, както и да се обърне внимание на този въпрос, тъй като силата и надеждността на припокриването.

Подготовка на основната рамка

Подготовката на фондацията се извършва постепенно, с определени етапи, за да се избегнат неприятни изненади в бъдеще.

Укрепване на фондацията

Преди всичко трябва да сте сигурни, че дървеният под не се огъва под тежестта ви и няма да скърца, а главите на ноктите не изпъкват от плочките. В противен случай ще трябва да премахнете горния капак и да промените закъсненията, ако те са станали неизползваеми, а също и да ударите скандалните дъски.

Освен това е необходимо старата основа да бъде хоризонтална. Височините на височина не надвишават 1,5 см на квадратен метър от площта. Незначителните разлики се елиминират от равнина или мелница. По-значимите ще трябва да бъдат регулирани чрез повишаване или намаляване на изоставането. Премахване на боите от дървения под

Основната задача, която трябва да бъде решена преди да започнете да полагате плочки върху дървен под е премахването на боя или лак от повърхността му. За да направите това, можете да използвате един от следните три метода:

  • механично - включва използването на специални инструменти, като например шлифовъчна машина или конвенционална тренировка с кръг от шлайфане;
  • Thermal - най-удобният метод, който включва обработката на пода с отоплена сешоар, оборудвана със скрепер;
  • химически - се използва специален разтворител или състав на боята. Този метод е прост и се състои в прилагане на решение на основата на дървения под и след това отстраняване на старата боя.

Покриване на листове ГВЛ

Обърнете внимание! Подовите настилки днес ви позволяват да увеличите твърдостта на пода и по този начин да осигурите издръжливостта на покритието.

Този материал е така наречената "суха мазилка", състояща се от влакна от целулозен влакнест пулп в комбинация с гипс. В магазините се продава под името "гипскартон".

GVL има следните технически качества:

  • ниска топлопроводимост;
  • отлична товароносимост;
  • съпротивление срещу изгаряне;
  • простота и ефективност на стилизирането;
  • отсъствието на отпадъци с подходящо рязане, което ви позволява значително да спестите от материала;
  • Възможност за монтаж на довършителното покритие почти веднага, без да се чака дълготрайно втвърдяване на основата, както при цименто-пясъчна замазка.

За изграждането на солидна основа можете да закупите два вида подови марли, които можете да прочетете на всеки строителен форум и отново да се уверите в многобройните положителни свойства на материала:

  • GVL стандарт - подобен на външен вид с конвенционалните гипсови плоскости, които позволяват не само да оборудва пода, но също така и за изграждане на стени, арки, или създаде серия от оригинални елементи под формата на няколко нива, окачени тавани, falshkolonn, камини;
  • Малки формати GVL - са представени под формата на листове с различна форма на надлъжни ръбове. Някои имат прав ръб, някои от които са оформени за по-нататъшно завършване с употребата на шпакла.

За изграждането на няколко слоя от колекторната база се използват листове от същия размер. Но в някои случаи се използват елементи с различни геометрични параметри. Процесът на полагане е, както следва:

  • Първият слой е монтиран с малки елементи;
  • втората - от продукти с голям формат.

В този случай основното правило, което трябва да се спазва, е несъответствието в посоката им. Това означава, че полагането на GWL и залепването на всеки слой са направени перпендикулярно на предишния.

Използването на такъв материал позволява не само да се получи перфектно плосък под за полагане на плочки, но и да се постигне здравина на основата, което е много важно за издръжливостта на покритието. В допълнение, основата на GWL ще бъде идеалното решение в банята, където влажността е твърде висока.

Полагане на керамични плочки

Полагане на керемиди на шперплат

Полагане на качествени плочки



След като основата е подготвена, е време да поставите плочките директно. Този процес се състои от следните етапи:

  • предварителна маркировка на повърхността;
  • приготвяне на специален глутинов разтвор;
  • поставяне на плочки;
  • запечатване на шевове.

Повърхностна маркировка

На първия етап е необходимо да се направи линия по пода от средата на дългата стена до средата на другата стена, като се използва покрит шнур. Същите действия трябва да се предприемат и с другите две стени. В резултат на такива манипулации трябва да се появи две линии, в пресечната точка на която е центърът на стаята.

Преди да поставите плочката, трябва да изберете метода:

  • паралелно;
  • диагонал;
  • шах;
  • напразно;
  • с изготвянето на модел на килими.

Трябва да се помни, че в диагонална метода, относно потока керамични части се увеличава с 30-40 процента поради необходимостта от множество съкращения. Ето защо трябва да изберете метод, преди да отидете за закупуване на керамика.

Приготвяне на разтвора

Приготвяне на глутинова смес

Решение за плочки

Вторият етап е да се подготви лепилната смес. Полагане на керамични плочки върху дървен под е направено с помощта на циментово лепило, различни марки, които се продават във всеки строителен магазин. За да го направите, трябва да смесите сместа с вода, като запазите правилните пропорции. Препоръчва се разтворът да се приготви в малки количества, тъй като изсъхва в рамките на няколко часа и става неизползваем.

Адхезивната смес се нанася само върху грундирана и равна повърхност. Използва се назъбена мистрия. Трябва да започнете процеса от центъра на стаята. Размерът на зъби инструмент зависи от големината на керемиди - най-голям е размерът на теракот, толкова по-голяма трябва да е острие на вилица.

Зидария на плочки

Третият етап е директното полагане на плочки на дървен под. Когато разтворът вече е приложен, процесът на зидария започва. След като сте притиснали една плочка към повърхността, е необходимо да я почукате леко с гумен чук за по-добро напасване. По този начин всички плочки се полагат върху обработваната повърхност. Между плочките трябва незабавно да поставите пластмасови кръстове, които спомагат за образуването на гладък шев. Два кръста от всяка страна на плочката ще бъдат достатъчни.

Не забравяйте да следите нивото на плочките с помощта на ниво, няколко минути след изсъхването на лепилото, ще бъде трудно да коригирате позицията на плочката.

Замонолитване

Пропуските, които се появяват между плочките по време на монтажа, трябва да бъдат запълнени със специален състав - фуги. Преди да започнете процеса, трябва да навлажнете шевовете с четка.

Замазката се нанася с гумена шпатула със специални диагонални движения. Всички пропуски се запълват и излишният състав се отстранява.

Полезни съвети

Монтаж на плочки върху шперплат

Керамични плочки на дървен под

В разбирането на много хора, подът е горната покривка, с която краката им влизат в контакт. Но всъщност всичко е малко по-различно. Подът е доста сложна конструкция, която се състои от няколко компонента. Това включва основна дървена основа, топлоизолация, подова настилка от гипсови влакна, ревюта за които в последните години са най-позитивните, както и покритието за покритие - плочки.

За да улесните процеса на полагане на плочки, трябва да използвате няколко съвета:

  • Точно изчисляване на броя на плочки може да се използва прости математически формули. Необходимо е да вземете повърхността на пода и да я разделите на площта на един елемент от плочката и след това да добавите резерв, равен на 10 към битката и подрязване на този резултат.
  • За да избегнете натрупването на въздух под плочката, е необходимо да я спуснете, преди да я положите за 10 минути във водата.
  • На положените плочки не може да нападне 48 часа.

заключение

За да направите пода от керамични плочки на дървени дъски е възможно и ръцете - без привличане на професионалисти. Тук няма нищо сложно. Има достатъчно информация в интернет. Основната трудност се крие в изграждането на солидна, надеждна и равноправна основа.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Характеристики на керамичните плочкиХарактеристики на керамичните плочки
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Как правилно да поставите плочкаКак правилно да поставите плочка
Полагане на плочкиПолагане на плочки
Баня за баняБаня за баня
Качествен ламиниран паркет на дървения подКачествен ламиниран паркет на дървения под
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Всичко за фасадните плочкиВсичко за фасадните плочки
Керамични плочки Характеристики и характеристикиКерамични плочки Характеристики и характеристики
» » Характеристики на полагане на плочки на дървен под
© 2021 BggeHat.com