Как да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майстори

Как да поставите плочка на пода

Керамични плочки - най-обичайните за нас материали за довършителни работи, които се използват доброволно и навсякъде. С него, украсяват стените, тавана и пода, създавайки практичен завършек на операцията. Обозначеният материал е идеален за проектиране на технически помещения - там е, че неговата употреба е най-подходяща. Нека поговорим подробно как правилно да полагаме плочките на пода, а видеото ще помогне да илюстрираме и допълним историята.

Модерни керамични плочки на пода имат голям брой положителни характеристики. Всеки знае за тях. Известно и недостатъците на този материал - на пода е студено. Но съвременните технологии помагат да се реши този проблем. След като инсталирате системата "топъл под", краката ви винаги ще бъдат топло.

Керамичните плочки за подове се различават от материалите, използвани за украса на стените. Подовите елементи имат по-голям размер. Едната страна на квадрата обикновено е 200 мм. За проектирането на пода обикновено се избират специални топлоустойчиви видове керамични плочки, както и за подове, които се експлоатират при ниски температури - мразоустойчиви сортове. Технологията на полагане на материала се състои от няколко етапа. Всеки от тях има свои специфични характеристики, така че си струва да разгледаме този въпрос по-подробно.

Подготовка за ремонтни работи

Преди да започнете по-голямата част от работата, трябва да запасите подходящите материали и инструменти. По време на инсталацията подът ще трябва да бъде правилно маркиран и самата плочка да бъде подготвена и подрязана с някои елементи. Рязане на плочки може да изисква рязане клещи, както и машина за рязане да се направи гладка и гладка нарязани и предотвратяване на процеса на раздробяване и раздробяване.

След рязането се образуват остри ръбове, които трябва да бъдат почистени с кремообразна абразивна хартия от твърда сплав или файл специално проектиран за обработка на керамика. Ако разрезът трябва да премине близо до краищата на плочката, не можете да използвате машина за рязане. При тази ситуация клещи или остри клещи ще помогнат, така че ги включим и в списъка.

За да завършите внимателно облицовката на пода по краищата, ще ви е необходима стойка за декорация на ръба. Освен това се нуждаете от лепило за разпръскване, гумена шпатула, метална лента и оребрена линия.

Подготовка на повърхността

Полагане на плочки може да бъде само на плоска, плоска и суха повърхност, която е здрава основа. Бетонната основа е най-подходяща за този процес. Ако е в отлично състояние, завършената повърхност се почиства от прах и се грундира с проникващи импрегнации. Ако те не са на ръка, се разрешава да се използва циментова смес, разредена до консистенция на дебела заквасена сметана. В същото време е препоръчително да се третира пода в банята с битумни маски, които действат като надеждна хидроизолация.

Подът, който не е в много добро състояние, трябва да бъде подготвен по-внимателно. Алгоритъмът на действията е както следва. Повърхността се изследва за пукнатини и чипове. Ако се намерят, те трябва да бъдат ремонтирани. Тогава се установява наличието на разлики във височината и се излива циментова пясъчна замазка. Тя ще направи нивото на пода и стабилно, готово за по-нататъшен дизайн.

Маркирайте

Маркиране за поставяне на плочки

Маркиране на пода

Експерти смятат, че тези, които се интересуват от това как да се поставят плочки за пода трябва да обърнат специално внимание на оформлението на пода. Този етап е не по-малко важен от самия стил. Продължаваме съгласно следния план:

  1. Намираме средата на всяка страна на пода.
  2. Вкарваме в него самобръчков винт.
  3. Ние свързваме двете противоположни страни с опъната риболовна линия.
  4. Подът трябва да бъде разделен на 4 идентични сектора.

Преди да започнете по-нататъшна работа, експертите препоръчват плочката да бъде изложена на един слой и да се прецени колко елементи ще бъдат в нея. Плочките могат да бъдат поставени под всякаква форма - с помощта на нея събират прости и сложни орнаменти. На този, който за пръв път се занимава със сходни произведения и мечти, за да извърши целия процес на инсталиране от собствените си сили, ще бъде полезно да се подготви предварително необходимия модел на пода.

Това ще ви помогне да помислите как да поставите подове, как да се уверите, че плочките остават непокътнати на най-видните места и че шевовете са разположени точно успоредно на стените. Тази операция също ще помогне да се разбере дали е необходимо да се премести центърът, опитвайки се да спаси повече необрязани плочки.



Обърнете внимание! В малка стая, облицовката може да започне от втория ред. При тази ситуация първият ред действа като индикативен фар. Той е фиксиран не на лепило, а на алабастър. Следователно, след завършване на основните работни елементи могат да бъдат отделени и поставени върху лепилото.

Поставяме плочката

Конвенционално лепило за плочки

На плочките се полага лепило на циментова основа

Сега поставете плочката на пода. На малка повърхност с помощта на шпатула се нанася адхезивен състав. След това се разпределя на основата с назъбена мистрия, която трябва да се държи под ъгъл от 45 градуса. Така се постига равномерно разпределение на адхезивния състав. Лепилото се нанася върху плочката, ако размерите му надвишават 20 × 20 см.

Полагането на материала е най-доброто от планирания център, като постепенно се премества от него в стените. Първо, поставете първия слой. След като плочката е положена върху пода, тя трябва да бъде залепена с гумен чук. Тази операция подобрява сцеплението. След като сте подредили 2-3 елемента, трябва да вземете нивото и да проверите гладкостта на слоя.

Между две съседни плочки са инсталирани кръстове, които помагат да се определи ширината на шева. Необходими са преплетени шевове, за да се гарантира, че плочките не се спукат след това поради термично разширение. Освен това те позволяват на лепилния състав да изсъхне по-бързо.

Обърнете внимание! Колкото по-голям е размерът на плочките, толкова по-широк е шевът между отделните елементи. Максималната ширина на фугата е 4 мм. Дебелината на адхезивния слой трябва да бъде равна на дебелината на облицовъчния материал.

След като материалът бъде положен, кръстовете могат да бъдат премахнати незабавно. Но фугите трябва да се правят само след един ден. Това време е необходимо за пълно изсъхване на лепилото.

Как да отрежете

Рязане на керамични плочки

Много е важно да не се счупва плочката при рязане

По време на монтажа на подовата настилка, ще трябва да изрежете плочките. Този процес не може да бъде наречен просто, тъй като е много отговорен. Ето защо правилото, че преди да отсечете, трябва да проверите и да изчислите няколко пъти, е много подходящо тук. Ето как да го направите:

  • Първо, линията на изрязване се измерва и изтегля отзад с молив и метална лента.
  • След това плочката се поставя на масата и линията се обработва с резачка за плочки.
  • След това ненужната част се разделя от клещите.

Далече от етапите, които ще се случи, ще се окаже качествено от първия път, за да извършим тази операция. Следователно, ще трябва да обработвате ръбовете с файл или с шлифовъчно колело. Специалистите препоръчват първоначално "практикуване" на някоя стара плочка. Със сигурност някъде в килера в апартамента или в къщата има нещо подобно.

Презаписваме шевовете

Вече на втория ден след полагането на плочките, можете да започнете да фугирате шевовете. Това не е трудно да се направи. Заготовката се приготвя съгласно инструкциите на опаковката. По последователност, тя трябва да е като дебела заквасена сметана.

Фуги за тесни шевове

Грунд Ceresit CE 33 сив

След приготвянето на фугиращата смес с гумена шпатула, тя се принуждава да се залепва към вътрешната стена. Неговото решение трябва напълно да ги запълни. Излишък незабавно отстранени със същата шпатула и влажна гъба. След нанасяне на фугиращата смес, когато току-що започва да се замразява, вървете по шева със специален заоблен дървен бар. Той ще ви помогне да създадете декоративна линия.

Правилно проектираните шевове дават на повърхността пълен външен вид и подобряват характеристиките на изпълнение на материала. Ето защо специалистите се съветват да третират по-отговорно инжекцията. В противен случай неправилно изпълнените шевове ще намалят естетичния компонент на подовата настилка до нула.

Обобщение по темата

Посоченият по-горе процес на полагане на керамични подови плочки може да се опита самостоятелно. Ако спазвате стриктно всички характеристики на технологията, покритието ще бъде с високо качество. Инсталацията е трудна задача, но не изисква висока професионална квалификация. Въпреки това обстоятелство, най-добре е да се научите да лепете плочки в малки площи.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Полагаме топъл под плочкиПолагаме топъл под плочки
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Керамични плочки и предимстваКерамични плочки и предимства
Керамичната мозайка не е нищо, стилът е слънцеКерамичната мозайка не е нищо, стилът е слънце
Подове от керамични плочкиПодове от керамични плочки
Облицовка на стениОблицовка на стени
Керамични плочкиКерамични плочки
Как да поставите керамични плочки?Как да поставите керамични плочки?
Как правилно да поставите керамични плочки и керемидиКак правилно да поставите керамични плочки и керемиди
» » Как да поставите плочката на пода подробни инструкции и съвети на професионални майстори
© 2021 BggeHat.com