Не знам как да лепя линолеумът обратно назад?

ГРАБО Terrana линолеум

Сред многото довършителни подови настилки, линолеумът не е последното място. И не защото е много по-евтино от други, а поради простата причина, че можеш сам да вършиш цялата работа с него. Самият собственик решава как да поправи покритието - можете да го поставите или да го "изсушите" на пода с цялото парче. Очевидната простота обаче е измамна, защото малцина знаят как да подреждат балатума.

Видове подови настилки

Промишленото производство на този довършител започва през 1864 година. По това време той включва такива вещества като юта като основа, смес от растителни масла и коркова брашна. Такова покритие се нарича глиптов линолеум.

До 20-и век е станало твърде скъпо за масово използване и е заменено с поливинилхлоридна финишна кърпа. Генерал с естествен линолеум той - просто име, което е твърдо укрепено за този вид покритие.

Втората половина на ХХ век бе белязана от покачването на цените на петрола, тъй като много фабрики отново започнаха да произвеждат естествен материал. Също така имаше и лепило за свързване на линолеум.

Днес съставът може да бъде разделен на пет сорта линолеум:

  • естествен;
  • поливинил хлорид;
  • алкиден;
  • нитроцелулоза;
  • гума.

Тази подова настилка е намерила приложение както в жилищни, така и в обществени сгради. В допълнение към класификацията по състав, материалът е разделен на следните параметри:

  1. Специално, което е разделено на няколко подвида:
  • против подхлъзване;
  • с полиуретаново покритие - използвани в спортни зали;
  • бактерицидни, предназначени за лечебни заведения;
  • звукоизолация.
  1. Домакински. Това е най-евтиният материал. Той има огромен избор от текстури и цветни решения и е доста лесен за инсталиране. Въпреки че все още е необходимо да знаете как да лепило линолеум.
  2. Полу-търговска. Дебелината на защитния слой е до 0.7 мм, което прави материала по-устойчив на износване.
  3. Търговска. Има отлична устойчивост на износване и малка селекция от нюанси.

Какво да търсите при избора

Избирайки материала за довършване, обикновено се доверяваме на нашата интуиция. Трябва обаче да знаете със сигурност:

  1. Миризма на балатум. Не е толкова важно, че продавачът ви казва. Нито естественият, нито синтетичният материал не трябва да имат остри и неприятни миризми.
  2. Не купувайте материал на пазарите или на улицата, но отидете на строителния пазар. Тук всички стоки се държат топло и по-малко вероятно да се превърнат в фалшив.
  3. Помолете продавача да получи сертификат, за да провери качеството на продукта.
  4. Идеално е, ако ширината на тъканта е същата като ширината на стаята, където ще се направи стилистиката. В противен случай се осигурява залепване на линолеум към вас.

Не забравяйте! Ролите не могат да се наведат наполовина, а самият материал се сгъва в плик. Това ще му причини непоправима вреда. Ето защо, да анализирате дали можете да донесе на вашия апартамент "тръба" дължина, например, 6 метра.

  1. Погледнете материала в изваденото състояние. Обърнете внимание на горния слой - не трябва да се набръчка и да има повърхност с мехурчета. Наличието на такива дефекти показва нискокачествен балатум.
  1. Не забравяйте да направите всички изчисления преди да купите. По-добре е веднага да закупите няколко рула, защото оттенъците на цвета на материала от различните партиди може да се различават въпреки идентичността на изделията.

Подготовка на субстрата

Подготовка на пода за линолеум

Линолеумна облицовка

Така че, направихте изчисления и решихте, че купуването на ролка с ширина 6 метра е нецелесъобразно. Поради това придобил по-тесен материал. Но в този случай ставите на линолеума са неизбежни и това трябва да бъде понасяно по някакъв начин. Все пак е твърде рано да се мисли за това.

Първо трябва да подготвите базата. Грешка е да мислиш, че такъв материал, поставен на всеки етаж, ще помогне да се скрият всички неравности на основата. Домакинският сорт на покритието не може да издържи на тежките товари и то просто ще се счупи, когато отново ще получите петата в някоя дупка под него. Ето защо, равномерността на грубия секс е задължителна!

Идеалният вариант е да премахнете старото декоративно покритие, да проверите бетонната плоча за отклонения в нивото и да се приведете в съответствие с циментова самонивелираща смес. В този случай ставите на линолеума могат да бъдат направени почти идеални.

Запълване на сместа



Пълненето се извършва, както следва:

  • Бетонната плоча или старият груб под е почистена от отломки, прах и евентуални петна от мазнини, ако е възможно, избърсани с влажна кърпа и вакуумни.
  • Саморазливна затваря вода според инструкциите. Съгласно правилата взети от температурата на водата от 15 до + 20 ° С, тя се излива в състава, и всичко това се смесва при ниска скорост тренировка с дюза за смесване.
  • След това сместа трябва да узрее за около 5 минути (всеки производител по различни начини), след което отново трябва да се смеси. Ще бъде в работно състояние около половин час. През това време тя трябва да се излива на повърхността, да се изравнява, да се валцува с игла и да се замразява.
  • След няколко дни (за предпочитане в рамките на една седмица), можете да започнете да слагате козина. Между другото, не забравяйте да решите кое лепило да лепило линолеума.

Недопустимо е да се използва по-голямо количество вода за приготвяне на самонивелираща се смес, отколкото е посочено върху опаковката. В противен случай завършената основа може да се разцепи или напълно да се срути, което е неприемливо.

С помощта на такива съединения е наистина възможно да се изравнят малките разлики. Ако има приличен дупка, тогава не можете да направите без бетон. Или ще трябва да ги подравнят ръчно със строителните ремонтни съединения.

полагане

Полагане на линолеум

Как да направите линолеум

Можете да поставите линолеум по няколко начина:

  1. Лепила. В нашия случай тази опция е най-атрактивната, защото ще трябва да решим как да се присъединим към линолеума, така че повърхността му да не се мръщи.
  2. Суха. Това е най-простият метод, приложим за малки площи.

Непосредствено след покупката поставете ролката в стаята, където ще я стегнете. Ако температурата на улицата е плюс, достатъчно за един ден. Ако е минус, материалът трябва да се държи в помещение във валцована форма най-малко 2 дни.

Преди поставянето на ролки трябва да се търкалят около стаята, така че материалът да се изправя. Това ще отнеме два или три дни. След това е необходимо да се направят измервания и да се отбележат върху листовете местата, които ще попаднат върху технологичните изпъкналости - тръби и ъгли. Тук линолеумът трябва да бъде внимателно нарязан.

За залепване използваме двустранна лепяща лента и специални уплътнителни съединения. Как да лепи лепилото от линолеум? Обикновено се използват дисперсни, малко по-рядко контакционни формулировки. За материала на естествена основа се препоръчват специални лепила с много ниско съдържание на вода. Друг вариант е лепилото да се залепи със специален мастик.

Първо се полага по-голямо парче, а след това по-малко. Последното се припокрива, след това чертежът се изобразява. След това остър нож по ръката нарязва и двете парчета линолеум. Така че връзката ще бъде почти перфектна.

Остава само да се залепят шевовете, така че да не запушват мръсотия, прах и да не изливат случайно вода. За да направите това, не забравяйте да се присъедините към двете страни с двустранна лепяща лента по време на полагането.

Съвместно проектиране

Студено заваряване на PVC

Свързване на шева от линолеум

Много форуми съдържат въпрос - как да лепим линолеума? Зад нея обикновено се крие различно значение - домашните майстори не знаят как да красят и естетично да запечатат ставите на такива материали. За тази цел са подходящи както заваряване с горещо, така и за студено. Първата е подходяща за свежо покритие, а втората - както за новополагане, така и за бижу, която е залепнала.

Смисълът на "заваряване" е да се стопят ръбовете на материала, които впоследствие се свързват помежду си, а подовото покритие се превръща в едно цяло. Студеното заваряване за стари фуги работи на принципа на лепилото - то запълва пространството между панелите и залепва ръбовете си един към друг.

Как да лепим линолеума? Този проблем остава релевантен въпреки разнообразието от всички видове лепила и заваръчни шевове. В края на краищата, всички средства са предназначени да работят с битови и полуобработени материали. Ако някой иска да постави търговско покритие, по-добре е да поканите професионалисти за работа. Този линолеум е труден за леко нарязване и неудобно за поставяне.

заключение

Сега знаете как да подрежете линолеума и какви материали да използвате, за да го оправите и да изолирате шевовете. Въпреки очевидната простота на този подови настилки изисква полагането на определено умение и знание.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Корк субстратКорк субстрат
Избор на подови настилкиИзбор на подови настилки
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Какъв трябва да бъде изборът на подови покритияКакъв трябва да бъде изборът на подови покрития
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
Полагане на линолеумПолагане на линолеум
Полимерни материали за подовеПолимерни материали за подове
» » Не знам как да лепя линолеумът обратно назад?
© 2021 BggeHat.com