Разширена глина като подов нагревател

Основните ремонти или изграждането на жилищни помещения изискват внимателен подбор на материали. Това важи за изолацията на половете. Един от най-надеждните, екологосъобразни и прости при полагане на нагреватели е разширената глина.

Разширена глина

Разширена глина

Принципът на производство на разширена глина

Разширената глина е свободен, порест строителен материал, използван за топлоизолация. Той е направен от техните специални видове глина, които се отличават с тяхната трошливост. Глината се изгаря в ротационни пещи, монтирани под ъгъл. Температурата в пещите е 1000-1300 ° C. Режимът на обработка на глина може да бъде малко по-различен, което ви позволява да получите разширена глина с различни свойства.

Разширена глина като подов нагревател

Разширена глина като подов нагревател

Характеристика на разширената глина

Фактът, че глината е един от най-популярните нагреватели, се обяснява с много от тях положителни качества.

  1. Едно от основните предимства на експандираната глина е относително ниска цена.
  2. Този материал е напълно естествен продукт, популярен сред тези, които предпочитат екологични продукти.
  3. Глинато запазва своята структура и функции за дълго време, дори под влияние на високи и ниски температури. Освен това не се развиват микроорганизми.
  4. Разширената глина е силен и огнеупорен материал.
  5. Неговата порьозност е свързана с такива свойства като висока топло- и шумоизолация, ниска насипна плътност и ниско тегло.
Разширена глина - изолирана изолация

Разширена глина - изолирана изолация

Физическите свойства на експандираната глина също са причина за това недостатъци.

  1. Порестостта на разширената глина е причина за чупливостта на гранулите: ако тяхната целостта е нарушена, изолационните свойства се намаляват.
  2. Ниската плътност води до факта, че трябва да поставите възглавница с глина, достатъчно голяма. Това е неприемливо в стаи с ниски тавани.
  3. Друго двусмислено свойство на експандираната глина е неговата висока способност да абсорбира влагата. Това обаче зависи от силата на пелетите, тъй като повърхностният синтерован слой предотвратява навлизането на вода във вътрешността. Но тази собственост намалява с течение на времето.

В допълнение, способността на глина да задържа влагата е плюс по време на нанасянето на експандирана глина в замазката.

Разширена глина за изолация на пода

Разширена глина за изолация на пода

Как да изберем експандирана глина

При избора на claydite обърнете внимание на марка на плътност и сила, както и размер на гранулите.

Насипната плътност може да варира от 200 до 800 кг / м3. Общо изолирани марка 10, например бетонен блок с максимална плътност от 250 кг на кубичен метър се отнася до "250" знак, и така нататък до 800 кг / м3.

Друг важен показател е размер на експандираната глина. Получаването на гранули от определена секция е невъзможно, поради което според ГОСТ фракциите са разделени на следните групи:

  • Клейдитният пясък включва гранули с размер до 5 милиметра;
  • до глинест чакъл - 5-10, 10-20, 20-40 мм.

Натрошената глинеста чакъл се нарича глинен кариес, за който размерът е 0-10 мм.

Claydite се различава по състав, размер и работни характеристики

Claydite се различава по състав, размер и работни характеристики

Производители и разходи

В Русия има много фирми, които произвеждат бетонен блок, намиращ се в региона на Москва, Свердловск, Белгород, Рязан, Самара и Ленинград, както и в Република Адигея. Петте най-популярни и доказани предприятия на пазара на строителни материали са:

  • Затворена акционерна фирма "Керамит", Рязан;
  • Отворено общество "Керамит" в района на Самара;
  • Заводът Белгород ZHBI-3 (OOO Yakovlevstroydetal);
  • ZAO Kushvinsky keramzitovy zavod на област Свердловск;
  • Затворена акционерна компания "Керамит", Серпухов.

Те могат да купуват експандирана глина в насипно състояние или в чували.

Опаковането в торбички леко увеличава производствените разходи. Опаковането в торбички обаче е много по-изгодно, ако става въпрос за малки обеми, тъй като се запазва целостта на материала.

Един куб от глина се съдържа в около 21 торби, а всеки чувал струва около 100-130 рубли, т.е. 1 м3 - 1700-2550 рубли. Цената за 1 куб. Мг. Експандирана глина е средно 1000-2100. Колкото по-малка е фракцията, толкова по-голяма е експандираната глина.

Когато се използва глина



Този строителен материал се използва за различни цели, но повечето от тях включват топлоизолация. Те се затоплят, например:

  • фондации;
  • тръбопроводи и други комуникации;
  • тавански нежилищни помещения;
  • припокриват;
  • таванско помещение;
  • кухини в стените на сградите.

Разширена глина като подов нагревател

Claydite се използва в следните помещения:

  • частни къщи;
  • вани;
  • гаражи;
  • градски апартаменти.

Основата на пода може да служи като грунд, стоманобетонна плоча. Подът може да бъде подреден и върху дървени трупи, поставени на земята или монтирани върху тухли. Полагане на глина е проста във всички случаи, но изисква определени условия.

Нюанси в затоплянето на пода с експандирана глина

Има две основни условия, които се вземат предвид при подгряване на пода с помощта на глина.

Условие 1. Необходимо е да се осигури добра хидроизолация, предпазвайки запълването от въздействието на влагата.

Условие 2 се отнася до устройството на пода по какъвто и да е начин, включително и при прилагане на керамистови гранули. Това е свързано с факта, че подовете и таваните са последователно силно натоварване, поради това е необходимо точно да се изчисли дебелината на пълнежа, в който бетонния блок може да изпълнява топло- и звукоизолация функция.

Методи за подова изолация с използване на експандирана глина

Claydite изолацията може да бъде направена по няколко основни начина:

  • полагане под замазката;
  • "Суха" замазка;
  • разширена глинена дъска.

Полагане на глина под замазката

Използването на разширена глина като нагревател в тази версия е стандартно. Извършва се както на земята, така и на бетонна основа.

Полагане на глина под замазката

Полагане на глина под замазката

  1. На първия етап почвата се изравнява или, ако е необходимо, се отстраняват пукнатините в бетонната плоча.
  2. Подготвената основа е покрита с хидроизолация, чиито ръбове са поставени с припокриване един към друг и залепени с лепяща лента. В допълнение, цялата настилка трябва да бъде поставена под формата на кутия, т.е. така че краищата на филма да отидат и по стените до височина, малко по-висока от планираната дебелина на пода.
  3. Преди да запълни глинестата серия "маяк", която е профил на алуминий. Те са необходими за гладкото полагане на тази изолация.
  4. Сега можете да започнете да полагате глина. Дебелината на изолационния слой трябва да бъде най-малко 10 см от бетон, и за почвата -. 30 cm фракция разширена глина трябва да нехомогенни, тъй като по-малки гранули запълване на пространството между голям. Основната част е 10 мм. Стандартната опция е слой от експандирана глина, съдържащ гранули от 2-3 фракции. Клейдитният пясък обикновено е покрит отгоре.
  5. Необходимо е нивото на разширената глина да се изравни с помощта на "маяци" и ниво.
  6. За да се избегнат промени в слоя от експандирана глина, той се фиксира с течен разтвор от цимент.
  7. След като гранулите бъдат иззети, топлоизолационният слой се излива с циментова замазка. Ако подът ще преживее тежък товар, фиксираната изолация е предварително наложена метална мрежа. След 7-10 дни можете да извършите по-нататъшна работа по монтажа на пода. Но пълното му фиксиране се случва след 1 месец.

"Суха" замазка

"Суха" замазка

Този тип подова изолация е много по-лесна. "Сухата замазка" може да се използва както за основа, така и за бетон. Дебелината на слоя ще бъде различна. В първия случай - 20-25 mm, а вторият - 5-10 mm.

"Суха" замазка

С този метод за полагане на пода първо подгответе основата и я покрийте с хидроизолация. След това изсипете и нагласете разширената глина, затворете я с парна бариера, върху която се поставят листове от гипсови влакна. Смесите на листа се намазват с лепило или мастика и се фиксират с винтове.

Разширена глинена замазка

Тази замазка се използва за подове в бани и гаражи. Това е много просто. Началото е същото като при други начини за полагане и подгряване на пода с помощта на експандирана глина. Само гранулите се добавят към сместа за замазка, която се излива директно върху хидроизолационния слой.

Керамзитова също могат да се изолират с дървени подове, които се изпълняват на трупчета, павета хидроизолацията, гранулите заспиване между греди, затваряне пароизолация. И вече отгоре е възможно да се излива замазка по обичайния начин или да се поставят дъски за дървени подове и т.н.

В някои случаи се полага разширена глина, която не се отделя от опаковката

В някои случаи се полага разширена глина, която не се отделя от опаковката

В някои случаи се полага разширената глина, която не се излива от опаковката. Торбичките се поставят директно върху хидроизолацията и се изрязват. Пространството между опаковките е изпълнено с фин глина.

Видео - Разширена глина като подов нагревател

Така, ако решите да направите изолацията на пода в къща, апартамент, баня или гараж, една от най-добрите опции е пълнене с глина. Правилно да го постави в сила дори на начинаещи, най-важното, да се грижи за хидроизолация. Избирайки експандирана глина, ще получите екологично чист, издръжлив материал на достъпна цена.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изравняване на пода с експандирана глинаИзравняване на пода с експандирана глина
Какво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолацияКакво е по-добре да изолирате пода? Избор и инсталиране на оптимална изолация
Плътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалитеПлътност на характеристиките на разширената глина и степента на материалите
Намажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпкаНамажете пода с експандирана глина със собствени ръце инструкции стъпка по стъпка
Изливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глинаИзливане на пода с експандиран глина - начини за подравняване на пода с помощта на глина
Разширена глина за подаРазширена глина за пода
Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?Защо се нуждаете от сухо запълване на пода?
Подова настилка с експандирана глинаПодова настилка с експандирана глина
Полагане на подова замазка с разширена глина Предимства и правила на работаПолагане на подова замазка с разширена глина Предимства и правила на работа
Keramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материалKeramzitoblok размери, характеристики, приложение като стенен материал
» » Разширена глина като подов нагревател
© 2021 BggeHat.com