Полагане на керамични плочки със собствените си ръце

Кухнята, облицована с керамични плочки до момента, в която се полагат плочки, се равнява на цената на самия материал. Поради тази причина от икономическа гледна точка е много по-изгодно да се полагат керамични плочки от себе си. Но в началото е необходимо да се подготви внимателно.

Монтиране на престилка за кухнята

Престилката е вертикалната част на стената между окачените кухненски шкафове и плота за маса. Това е най-използваната повърхност на кухнята, така че плочките трябва да бъдат лесни за измиване, да имат устойчивост на влага, агресивна среда и температурни разлики. Керамичните плочки са най-идеалният материал за монтиране на престилки. Престилката на този материал ще струва много повече от пластмаса или MDF.

Съвет: плочките трябва да бъдат подредени след закупуване на мебели, за да се предотвратят грешки в размера на престилката.

Престилка от керамични плочки

Поставете в кухнята със собствените си ръце

За да изчислите плочките, трябва да определите начина на инсталиране. Основният конвенционален метод е по-малък от опцията за консуматив по отношение на плочката, отколкото диагоналната. Необходимо е също така да се вземе предвид процентът на отхвърлянията, различните чипове при пробиване и разрязване на дупки за всякакви нужди. Поради това материалът се купува от запасите на 10.

Височината на кухня престилка може да бъде на същото разстояние от плота на висящи шкафчета, което е около 48-60 см. Работна стена трябва да падне върху плот 2-3 см, а дори не е задължително, че да заема цялото пространство.

Можете да облечете, например, само мястото близо до печката, мивка. Качулката трябва да се монтира малко над шкафовете. Разстоянието от уреда за извличане, равна на не по-малко от 65 cm, ако газовата печка, то е повече от 75 см. Височина стандартни шкафове от пода е 88-92 см.

Процес на подготовка на субстрата

Преди да започнете с монтирането на плочки на пода или стена, е необходимо да подготвите основата за тези работи:

  • старото покритие е напълно отстранено;
  • слаба мазилка, изстъргана до тухли или зидария;
  • проверете стените за вдлъбнатина и изпъкналост, както и за взаимна перпендикулярност и след това се изравняват;
  • старите дървени подове и подовете от линолеум трябва да бъдат отстранени и изравнени с циментово-пясъчна замазка.

Премахване на стари плочки

  • Необходимо е да се подготви работно място: подът е покрит с полиетиленово фолио и непоносими предмети със стари одеала.
  • Носете очила, ръкавици и скрубер.
  • След това започнете да биете плочката от горния ред с помощта на длето и длето.
  • В случай на силно задържане на плочките, то е счупено, но не и чук. Използването на резачка за плочки прави диагонално разрязване на плочките. Пробийте дупка в мястото на пресичането им с карбидна бормашина, вмъкнете длето в нея и придвижете се до краищата, разбийте малки плочки на малки парчета. Също така използвайте puncher с лопата.
  • След като всички плочки са демонтирани, с помощта на длето, стената се почиства старателно от остатъците от разтвора, докато се появи груба мазилка. Освен това повърхността се грубо се смила от перфоратор с метална четка.
  • Ако има гъбички под старата плочка, тогава повърхността се обработва с противогъбична специална течност.

Монтаж на керамични плочки

Инструменти за монтаж на плочки:

  • За да оместите лепило за плочки, ще ви е необходима тренировка с дюза
  • два резервоара с обем 7-10 литра, за вода и лепило
  • За да нанесете лепило на повърхността, ще ви е необходима конвенционална и назъбена мистрия
  • за фугиране на шевовете използвайте гумена шпатула
  • За да проверите вертикалността и хоризонталата на отделните плочки, използвайте ниско ниво от 40 см
  • За да проверите равномерността на редове от керамични плочки и цялата монтирана повърхност, дълги 150 см
  • керемида
  • За да нагласите нарязаните ръбове, ще ви е необходима шлайфане и шпонки
  • молив, владетел
  • за подравняване на шевовете използвайте електрически проводник

Технологията на монтиране на кухненската престилка от керамични плочки

  • Използвайки уплътнителен шнур на стената, хоризонталното дъно е победено.
  • Метален профил е прикрепен към стената по хоризонтална линия, използвайки гвоздеи-пирони. Не можете да използвате профила, но той е гарант за гладкото полагане на първия ред плочки.
  • Средната част на работната стена е изложена на вертикално положение. За да направите това, трябва да управлявате дюбел близо до тавана, прикрепете кабел към него с вертикална линия.
  • Лепилото трябва да се разреди според инструкциите на производителя и след това да се използва сонда с дюза за разбъркване.
  • За да сложите плочките от долния ред от средата на стената наляво и надясно. За да не завърши полагането на тази серия с плочки по-малко от половината, тя е разположена предварително на пода, разделена на кръстове.

 Има два начина за полагане на плочки:

  • Обикновен е, когато всеки следващ ред е положен след инсталирането на предишния
  • квадратни, когато се извършва в малки области, но не и в редове
  • Лепилото се нанася с шпатула на конвенционален обратно на плочката с назъбена шпакла, която е равна на височината на зъба 6 мм под ъгъл от 90 градуса, се разпределя равномерно.


По този начин лепилният слой се оформя гладък и със същите бразди. До стената плочката се лее и леко се притиска върху цялата й повърхност, след което се утаява с гумени кианки. 

Всеки път, с помощта на ниво, проверете вертикалността и хоризонталността на плочките. В случай, че плочките не са на нивото, те се отстраняват и лепилото се отчита, или се отстранява и отново се залепва. Всички следващи плочки се залепват по подобен начин. Когато има граничещи ребра с плочки, трябва да има инсталирани два кръста. След като се поставят всички плочки, започнете да лепете изрязаните плочки. Изрежете плочката внимателно и точно.

За да изрежете плочка, на повърхността с молив и влак, е необходимо да маркирате линията на рязане и само, след това отсечете желаното парче с резачка за плочки.

За да направите дупка за плочките на плочките, трябва да изчертаете контур на изхода от задната страна. За електрическия проводник на лампата дупките се правят с помощта на свредла.

  • На следващия ден качеството на инсталацията на плочки се проверява чрез докосване. В случай на откриване на кухини тази плочка се отстранява и почиства от лепилото и се премества. От стената вече можете да премахнете профила и да преминете.

Процесът на фугиране

Заготовките за фуги са както следва:

  • След деня след монтажа керемидата трябва да се измие с топла вода и препарат.
  • Шейкът се почиства внимателно с тънка отвертка, пластмасова или дървена пръчка и се избърсва с влажна кърпа.
  • Разреждане на фугите въз основа на инструкциите на производителя и на произведената сума.
  • В областта на шевовете, като използвате гумена шпатула, разтрийте фугата с диагонални движения.
  • 30 минути след края на фугата, остатъците се отстраняват и керемидата се избърсва с гъба или влажна кърпа.
  • Чрез електрически проводник шевовете се изравняват и плочките се избърсват отново.
  • След 2-3 дни, плочката може да се измие.

Декоративни скици от кухненски плочки

В допълнение към керамичните плочки за престилката можете да използвате и специализирани плочки. Чуждестранни и руски производители произвеждат плочки с комплекти декоративни модули. Има плочки с различни рисунки и картини.

Съвети от дизайнерите

"Apron" - винаги трябва да се комбинира с интериора на цялата кухня. Но най-важното е да не прекалявате с декори. Ще бъде хубаво да съчетаете матово покритие на масата с подобна повърхност на "престилката", а лъскавата плоскост на масата ще допълни остъклената плочка. Стаята ще бъде по-широка, благодарение на светлите цветове, а ако добавите ярки цветове, кухнята ще има нов стил.

Външни керамични плочки за кухня

Идеалният вариант за подови настилки в кухнята и банята е керамичните плочки.

За да направите избор на плочки, трябва да помните:

  • Какво да купите този материал е само в специални магазини, които имат сертификати за качество и пряко си сътрудничат с неговите производители.
  • Необходимо е да знаете маркировката на плочките. Разграничавайте пода със знак върху опаковката на краката и стена-монтирана длан с керамични плочки.

Появата на тези два вида плочки може да не е различна, но техническите им свойства са различни. Подовата керемида е 3 пъти по-дебела от плочката и има покривна повърхност. Също така трябва да се обърне внимание на класа на плочките за устойчивост на абразия. Степента на абразия е обозначена със следната маркировка: от REI-I до REI-V.

Най-устойчивият на абразия е петата плоча. За кухненски цели се използват керамични плочки от и над степен 3. Ако става въпрос за избор на плочка на пода, то трябва да се комбинира с плочки за текстура, плот за маса и т.н.

Също така изборът е повлиян от височината на таваните, размера на кухнята, степента на нейното осветяване. Керамичните плочки са практични, хигиенични и трайни, което е много важно за кухнята. Керамиката предлага чудесен избор в дизайнерския план, което прави всяка кухня удобна и специална.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Престилка за кухня от мозайкаПрестилка за кухня от мозайка
Стъклена престилка за кухняСтъклена престилка за кухня
Керамични подови плочки, предимства и недостатъци на материалаКерамични подови плочки, предимства и недостатъци на материала
За да лепи керамични плочки на стенаЗа да лепи керамични плочки на стена
Полезно допълнение към кухненския комплектПолезно допълнение към кухненския комплект
Керамични керемиди предимства на използванетоКерамични керемиди предимства на използването
Избор на керамични плочкиИзбор на керамични плочки
Как да изберем керамични плочкиКак да изберем керамични плочки
Керамични плочкиКерамични плочки
Кухненски интериорКухненски интериор
» » Полагане на керамични плочки със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com