Не знаете как да поставите линолеум върху бетонен под?

Полагане на линолеум

Въпреки огромния избор на подови настилки, които наскоро се появиха на пазара на строителни материали, нашият стар познат - линолеум, няма да се откаже от своите позиции. Това се дължи преди всичко на факта, че този материал е сравнително евтин, издръжлив и опаковката му може да се извърши независимо. Но не всички домашни майстори знаят как да поставят линолеум върху бетонен под, какви методи и материали за залепване съществуват.

Подготовка на субстрата

Не се препоръчва поставянето на "сухи" или лепилни линолеум директно върху повърхността на бетона. Малко вероятно е да има такава конкретна основа, която да бъде идеално гладка и гладка. И като се има предвид малката дебелина на линолеума, най-малката троха от разтвора или голямото пясък, който падне под него, в крайна сметка ще предизвика дупка в подовата настилка. Ето защо, подготовката на основата, преди правилно полагане на чисто нов линолеум, се обръща толкова внимателно внимание.

Първият етап от подготвителната работа ще бъде демонтирането на старото покритие. Можете, разбира се, да поставите нов материал върху стария линолеум, но не го направете. Причината е проста. По правило старите покрития не се различават по уеднаквяването на дебелината, защото с времето в местата на интензивна циркулация на хората те стават по-тънки, на кръстовищата се образуват "охлузвания", може да се появи вълна. Затова просто няма нужда да говорим за идеалната равномерност на старото покритие.

След като старият линолеум е отстранен, е необходимо да почистите цялата повърхност на пода от остатъци и строителни отпадъци. Сега трябва да проверите състоянието на бетоновата замазка за дупки, подутини, пукнатини и други дефекти, както и да се уверите, че подът е правилно на нивото.

Според строителните норми и правила, разликата във височината на базите за полагане на линолеум не се допуска повече от 2-3 mm на квадратен метър от пода.

Това е лесно да се провери дали имате ниво на сградата най-малко 2 метра дължина.

Откритите дефекти трябва да бъдат изтрити. Профилите трябва да бъдат отрязани и гнездата трябва да бъдат циментирани със смес от цимент и пясък или специален състав на базата на епоксидна смола. Подобни ремонти могат да се извършат, ако площта на подлежащата на ремонт повърхност не надвишава 20 от общата площ на пода. В противен случай направете замазка от същия циментов пясък или саморазливна смес.

Устройството на циментова замазка

Потапя се по фара

Изравняваща замазка

Първо, трябва да инсталирате правилно хоризонталното ниво на стълбите на стъпалата от 70 до 80 см. Като фарове е по-лесно да използвате метални водачи, инсталирани на разтвор от алабастър. Той буквално буквално за няколко минути грабва и времето за изчакване не се губи. Сушенето на циментовата каша ще трябва да изчака няколко часа.

Циментовата смес се приготвя в съотношение 1: 3, където една част от цимента се смесва с три части пясък. Консистенцията на крайната маса трябва да прилича на заквасена сметана. Полученият разтвор се излива между водачите и се изравнява с правилото. Това устройство изглежда като голям моп. Това може да се направи лесно, като изберете размера според ширината на ивиците между маяците. Правилото трябва да се плъзга по водачите, както на релсите.

Можете да започнете да слагате линолеум само след като замазката е напълно изсъхнала, което може да отнеме много дни. За да сте сигурни, че основата е готова, преди да инсталирате линолеума върху циментовия под, трябва да поставите парче полиетиленово фолио и плътно да натискате ръбовете му. След 8-12 часа можете да проверите състоянието му. Ако основата е напълно суха, филмът от вътрешната страна ще е сух. Ако дъската е все още влажна, тогава върху фолиото ще има капчици вода - кондензат. Не е нужно да поставяте линолеум на такава повърхност, ако не искате мухъл под него.

Саморазливна смес

Циментова замазка

Саморазливна смес

С относително плоска основа и много малки дефекти е по-добре да използвате саморазливна смес. Този процес значително ще съкрати времето за изчакване за готовността на основата за последващо полагане на линолеум. Тези смеси са направени на базата на полимерни компоненти и се характеризират с проводимост, което улеснява и по-бързо да подрежда замазката. Съставът се приготвя в съответствие с препоръките на производителя, които обикновено са посочени от външната страна на опаковката. Там и всички други инструкции как правилно да използвате този материал.

Сместа се затваря с вода и се разбърква грижливо или ръчно или с помощта на електрическа бормашина със специална дюза "миксер". Готовият разтвор се излива върху почистената бетонна повърхност и се изравнява с правилото. За да премахнете излишния въздух от сместа, използвайте специална ролка за игла. Ролката се търкаля в различни посоки по цялата смес на района. Въпреки това, за извършването на такава работа е необходимо да се складират специални непромокаеми обувки, които имат високи шпайкове по ходилата.



Независимо от информацията на производителя, уведомявайки, че вече може да се ходи на земята след няколко часа, въпреки това човек трябва да бъде презастрахован и да позволи на замазката да изсъхне за няколко дни.

Хидро и парна бариера

Изолация на ролка

Хидроизолационен материал

Преди полагане на линолеум на бетонен под, е необходимо да се извършат редица работи по изграждането на пара и хидроизолация на основата. На първо място, хидроизолацията се полага, така че влагата, която може да се съдържа в бетонната основа, не може да повлияе неблагоприятно върху топлоизолационните материали, намалявайки техните технически характеристики.

Като хидроизолация обикновено се използва обичайният полиетиленов филм с дебелина 200 микрона. Филмът се разпростира в цялата площ на пода, улавяйки част от стените до височина, по-голяма от височината на покритието за няколко сантиметра. За да бъде удобно да се работи в бъдеще с изолационни материали и линолеум, филмът на стената трябва да се фиксира с боя или обикновена лента. Тъканта на филма трябва да бъде поставена с припокриване от 15-20 см, а ставите също да бъдат закрепени с лепяща лента.

Ако се изисква звукоизолация на пода, пневният полиетилен е подходящ като такъв. Обикновено тя се предлага на ролки. Подходящ за този материален задник, шевовете са залепени с лепяща лента.

Доста добри свойства за запазване на топлината са материали като листове от фибростъкло и многослоен шперплат, чиято употреба, наред с други неща, дава възможност за създаване на солидна и равномерна основа. Но също така е необходимо да се поставят изолационни материали на плоска основа, тъй като най-малките издутини върху тях бързо ще доведат до изоставане на изолацията, в резултат на което ново покритие от линолеум ще изисква пълно демонтиране. Плочките или листовете се подреждат по стръмен ред, така че на едно място ъглите на четири съседни листа не се сливат. Тази връзка е трудна за свързване, така че може да има разлики във височината. И фибростъкло и листове от шперплат трябва да бъдат третирани с антисептици, или накиснати в ленено масло.

От това е възможно да поставите линолеум

Нанасяне на лепило

Свързване на линолеум

В зависимост от вида на линолеума, наличието на нагряващ слой е избрано лепило. Тя може да бъде:

  • Битумен мастик.
  • Специално лепило за линолеум.
  • Двустранна лепяща лента.

Използва се битумен мастик, ако линолеумът няма топъл и влажен субстрат. Преди да използвате този материал, субстратът трябва да бъде обработен със специална смес (грунд).

Лепилото за линолеум се произвежда основно на водна основа. Лепливата лента позволява бързото нанасяне на покритието, но има кратък живот.

Процесът на залепване на линолеум върху бетон

Преди да поставите линолеум върху бетон, трябва да му позволите да лъжете. Покритието трябва да се извърши в помещението, където е планирано инсталирането, и да се остави в това състояние в продължение на няколко дни. След това, нарязани и подредени по размера на стаята. Линолеумът с чертеж изисква внимателно регулиране на съседните ленти, така че фрагментите на чертежа да се поставят правилно.

Полагането на линолеум, или по-скоро, разрязването му, може да се направи по два начина. В първия случай около периметъра на стаята се оставя около 10-15 см излишен материал, който се навежда нагоре по стените. След излишък с остър нож, нарязани директно върху фугата на стената и пода. В друг случай, линолеумът веднага се изрязва за размера на стаята. Първият метод е по-надежден, тъй като рискът от прерязване на материала до голяма стойност се изключва, в резултат на което могат да се появят големи интервали от грубия под между стената и линолеума.

Докинг ръбовете

Уплътняване на шевовете

Ако се използва самозалепваща лента, тя се залепва по периметъра на ивиците и пунктираните места по листа от вътрешната страна.

Адхезивните течни формули се нанасят върху пода с назъбена мистрия, линолеумът е плътно притиснат и отгоре от ролки с тежък валяк за отстраняване на въздушните отпадъци. Особено внимание при етикетирането на материала изисква области на интензивно използване на покритието - коридори, коридори, кухни.

Рядко се прави без рязане линолеум. Ако това стане, е по-добре да го държите настрана, например под мебели или в далечните ъгли на стаята.

заключение

Сега знаете как да направите нов слой линолеум за себе си със собствените си ръце. Няма нищо сложно тук, основното е да подготвим правилно основата и да изберем подово покритие и точно да изчислим броя му. В противен случай трябва да купите парче, но в този случай сянката на новия линолеум може да се различава от основния.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Подготовка на пода за линолеумПодготовка на пода за линолеум
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Ние разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен подНие разглобяваме как да правим правилно линолеум на дървен под
Разбираме как да слагаме правилно линолеумаРазбираме как да слагаме правилно линолеума
Полагане на линолеум върху бетонен подПолагане на линолеум върху бетонен под
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » Не знаете как да поставите линолеум върху бетонен под?
© 2021 BggeHat.com