Плаващ под с вашите ръце

Плаващ под, всъщност, е един от видовете замазки, което позволява не само да се изравни основата, но и да се решат редица други проблеми. Има много възможности за такива системи, които се свързват с различни цели за ремонт, основни условия, широк избор от материали, използвани в работата, но същността е една и съща.

Как да направите плаващ под

Как да направите плаващ под

Състои се от факта, че всички елементи на конструкцията са свързани в една твърда конструкция, която не е прикрепена към стените или към тавана. Това е възможно благодарение на използването на слоеве от топло и звукоизолационни материали между основата и твърдия груб настил.

Подвижен под

Подвижен под

Да правите в къщата си плаващ под или обикновена бетонна настилка е въпрос на лични предпочитания, но има случаи, когато е необходим плаващ под:

  • дървени къщи, в които дори подпорните конструкции са изработени от дърво, много добре водят звука, особено удара. Качествената шумоизолация може да осигури само плаващ под;
  • полагане в слоя на отоплителните кръгове на подовата на водния или електрически топъл под. При осезаеми температурни деформации сляпо съединителя може да се счупи след известно време и да стане неизползваем.

Условните плаващи подове са разделени на три типа:

  • сглобяеми плаващи покрития;
  • сухи замазки;
  • бетонни плаващи подове;

Предварително изработени плаващи покрития

Най-простата версия: върху плоска основа, покрита със специален субстрат, ламинат, паркет или листова купчина е монтирана. Такъв етаж има само незначителни топлинни и шумоизолационни свойства, основната му задача е да създаде красиво и трайно покритие. Дизайнът се оказва плаващ, но това е черта на събранието му, а не намерението на строителя.

Етапи на работа

  1. Покритието на подложката е подходящо за избраното покритие. Например, под ламинирания под може да се вземе пяна от полиетилен, изолон или корк.

    Подови настилки izolona

    Подови настилки izolona

  2. Сглобяването на декоративното покритие, пред което материалът трябва да бъде поне един ден, за да лежи в стаята. Обикновено елементите на такъв под имат специални канали, които трябва да бъдат свързани помежду си, така че да не се изисква закрепване. Завършеният слой на покритието не трябва да бъде близо до стените, като остава пролука от 1,5-2 см. Това ще предпази пода от повреда поради възможни разширения.

    Как да поставите ламинат правилно

    Как да поставите ламинат правилно

Сухи връзки

Такива плаващи подове се използват, когато трябва да изравнявате пода, без да създавате прекомерно натоварване на пода, а в същото време да се грижите за топло- и шумоизолация. Благодарение на лесната инсталация и ниското тегло, те се използват успешно в дървени и каменни къщи. Подът има минимум два слоя: субстрат и горно покритие. В зависимост от обстоятелствата броят на слоевете може да се увеличи.

Замазка с разширена глина

Най-простата версия на сухата замазка, когато се използват само два слоя: запълване и покриване на горния лист. Като запълване се използва кварцов пясък, шлака, перлит, но най-популярната е глина с фина фракция или смес от малки и средни. Размерът на пелетите е важен, тъй като запълващият слой трябва да бъде добре уплътнен, така че нищо да не се срине след това.

Claydite може да действа като нагревател, но само с дебелина на слоя от най-малко 10 см, което значително ще повиши нивото на пода. Използвайте го за тези цели има смисъл само когато височината на помещението ви позволява да запазите изолацията и във всички останали случаи е по-добре да използвате по-ефективни материали.

Суха замазка

Суха замазка

Етапи на работа

  1. Подготовка на субстрата. Тя може да бъде неравномерна и дори с наклон - това ще закрепи слоя от експандирана глина. Съществуващите пукнатини и пукнатини трябва да се разширят, да се почистват от прах и пясък, да се грундират и да се разтриват с хоросан, а прекалено големите первази - почукани. Може би, за да спестите място, трябва да премахнете старата замазка, ако има такава.
  2. Сега трябва да покриете пода със слой от хидроизолация с припокриване по стените, така че да е над нивото на замазката. Вече има много материали, така че можете да изберете каквото искате.
  3. С помощта на нивото по стените е необходимо да маркирате равнина с хоризонтални линии, към които ще се напълни глина. Минималната дебелина на слоя от такъв пълнеж е 3 см в най-високата точка на пода.
  4. Над хидроизолацията, водена от нивото, маркирано по стените, за да се установят маяци. Обикновено те са изработени от метален профил, под който са поставени дъски или шперплат, като се гарантира, че всички водачи са в една и съща равнина.
  5. Когато се инсталират маяци, се залепва специална амортизационна лента по целия периметър, която е необходима, за да се компенсира възможното разширяване на палубата.
  6. Сега е възможно да заспите керамзит, да го изравнявате и да го удряте на маяци. По избор запълни целия етаж веднъж, могат да се получат алтернативно между направляващите ленти и на компактното запълване на стека листа следващия слой, едновременно отстраняване радиофарове.

    Изравняване на хлабав материал под сухата замазка

    Изравняване на хлабав материал под сухата замазка

  7. Листовият материал се полага върху горната част на резервоара. Тя може да бъде шперплат, GVL или подобни неща, които обикновено се основават на принципа на тухлена зидария в два слоя, закрепени заедно. Необходимо е да оставите разстояние от 2 см между стените и покритието.

Ако е необходимо, този дизайн може да бъде диверсифициран с допълнителни слоеве, изпълняващи различни функции. Например, пенестите материали са добре защитени от студ, а влакнестите материали - гасят звукови вибрации.

Ако е необходимо, изолирайте бетонния под с пенопласти или полистирол. Те трябва да бъдат поставени върху плоска основа, така че или те правят тънка замазка, можете дори да самонивелирате, за да спестите време, или дори на пода с разпръскване. Тогава изолацията се полага, а горната покривка на листа завършва конструкцията. Слоевете на такъв етаж се редуват в следната последователност: подравнена основа, парна бариера, нагревател, покритие. Не забравяйте за амортизиращия слой по стените.

Съгласно същата схема се прави плаващ под, чиято основна функция е звукоизолация, но вместо полистирол, минерална вата или подобни материали. Между другото, ако има нужда и позволява пространство, тогава можете да използвате и двата слоя.

Отделно, докоснете сухата замазка върху дървена основа. В дървените къщи са необходими плаващи подове за звукоизолация, но те се изпълняват по друга схема.

Етаж на изоставената конструкция

Етаж на изоставената конструкция

  1. Основата е покрита с бариера срещу пара.
  2. Полага се шумоизолиращият материал. Ако изберете ролка, тогава трябва да се припокриват стените 15-20 см, в други случаи, трябва да се определи периметъра на стените на звукоизолиращата лента.
  3. Системата от дървени трупи е монтирана, чиито части са фиксирани един към друг, но не се свързват към носещите конструкции.
  4. Изолационният материал се поставя в клетките на получения летва.
  5. Върху гредите се полага груба козирка: подовата настилка, шперплат, GVL, OSB и е прикрепена към закъсненията чрез винтове. Разстоянието между стените и тази сложна структура трябва да бъде 2-3 см, тъй като дървото може значително да се разшири при нагряване.

Бетонни плаващи подове

Горният твърд слой на този тип под е бетон. Тя е издръжлива, твърда и издръжлива, така че бетонната замазка ще бъде отлично решение за помещения, където се планира високо натоварване на подове. Това могат да бъдат гаражи, хангари, промишлени складове, въпреки че се извършват и в обикновени апартаменти. Друго предимство на бетона - неговата топлопроводимост, така че е толкова удобно да се поставят топли подове в замазката. Бетон отлична топлина, предаване на топлина във въздуха.

Бетонни плаващи подове

Бетонни плаващи подове

Етапи на работа

  1. Подготовка на субстрата.
  2. Хидроизолация, в зависимост от типа стая. В хола, можете да рисувате върху замазка ставите на плочи и пукнатини между пода и стените, и след това да покрие цялата повърхност на филма, но в банята, тоалетната и кухнята е по-добре да се използва по-надежден печат.

    Хидроизолация на бетонни подове с мастик

    Хидроизолация на бетонни подове с мастик

  3. Стикерът на лентата за смачкване.
  4. Полагане на топлоизолация на пода. Ако подът е неравен или с наклон, ще трябва да подготвите подовата настилка предварително.
  5. Заздравяване с метална мрежа. Необходимо е да се предаде допълнителна коравина на плаващия под. Под мрежата е желателно да се постави хидроизолационен филм, който да предпазва долните слоеве от влагата, съдържаща се в разтвора.

    Укрепване на бетонна вратовръзка

    Укрепване на бетонна вратовръзка

  6. Сега трябва да маркирате на стената нивото на бъдещата подова настилка и да я поставите на маяците. Това се прави възможно най-добре, тъй като на нагревателя те могат да бъдат мобилни. Някои съветват да изрежат дупчици в полистирените плочи, за да поставят хаванчето, върху което ще почиват водачите, но е по-добре да не го правите, защото идеалният плаващ дизайн в този случай не работи.
  7. Изсипете замазката. Разтворът може да се приготви самостоятелно и можете да си купите готова суха смес и да я разредете с вода според инструкциите на производителя. Съставът е правилно нанесен между маяците и изравнен с правилото. Цялата стая трябва да се излее в един момент.

    Изливане на подовата замазка

    Изливане на подовата замазка

  8. Сушенето на дъската е най-дългият етап в целия процес. Тя трябва да бъде защитен от бързо и неравномерно сушене, така че когато повърхността вече е възможно да ходи, се извлича радиофарове, разпрашава с разтвор на жлебове, а подът е покрит с целофан или напръскват с вода в продължение на две седмици. След това го оставете още две седмици за окончателното сушене.

Плаващ под - най-подходящият вариант за постигане на различни цели. Разбира се, полагането на ламинат е много по-лесно от наливането на бетонна замазка, но с инструменти, опит и голямо желание можете да изпълнявате и най-трудната работа със собствените си ръце.

Видео - Как да направите плаващ под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите пода в къщатаКак да направите пода в къщата
Устройство за подова настилкаУстройство за подова настилка
Как да направите плаващ под с вашите ръцеКак да направите плаващ под с вашите ръце
Самостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работатаСамостоятелно събрание на масивна подготовка на борда и напредък в работата
Звукоизолация на пода в дървена къщаЗвукоизолация на пода в дървена къща
Как да направите плаващ под с вашите ръцеКак да направите плаващ под с вашите ръце
Как коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциитеКак коркът се вписва на етапа стъпка по стъпка инструкциите
Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?Как правилната звукова изолация в апартамента влияе върху уюта и спокойствието в къщата?
Инсталиране на коркови подовеИнсталиране на коркови подове
Как да изравним дъскатаКак да изравним дъската
» » Плаващ под с вашите ръце
© 2021 BggeHat.com