Оранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръце

Изграждаме високоефективна оранжерия, която може да работи целогодишно и осигурява свръхпроизводство без много енергия.

Фактори за ефективност - разгледайте дизайнерските характеристики

Подземното развитие на оранжерията на животновъдите Patia ви позволява да отглеждате целогодишно разнообразни растения - от краставици до ананаси. Цената за създаване на условия за растенията, дори през зимата, е минимална. Причината е едновременното използване на принципите на отразяване на светлината и топлината. Класическите оранжерии, напротив, имат уникално предаване на светлина, така че разходите за тяхната поддръжка през студения сезон са високи и когато се затопля трудно да се поддържа за растенията изискваната температура.

Подземните оранжерии ви позволяват да прибирате реколтата през цялата година

Подземните оранжерии ви позволяват да прибирате реколтата през цялата година

По-голямата част от сградата е скрита в земята. За да покрие автора на идеята предполага използването на поликарбонат. Благодарение на тези два компонента, светлинната енергия ефективно се превръща в термична, вдлъбната оранжерия работи като термос, поради което получава такова оригинално име. При най-високата топлина на улицата в подземната оранжерия температурата е 25-30 °. През зимата не се изискват специални разходи за отопление или можете да ги направите без тях. Температурните колебания са минимални, разликата между ден и нощ не е по-голяма от 7 °.

Важно е да се осигури абсолютната цялост на конструкцията, като се залепят всички пукнатини и шевове с пяна.

За нормалното развитие на растенията се изисква, в допълнение към топлината, оптимално осветяване. Той осигурява поликарбонатен покрив, който позволява до 90 светлини. С течение на времето тази цифра остава почти непроменена. Ако изберете бял поликарбонат без потъмняване, осветлението ще бъде идеално. Също така, за да се увеличи степента на осветеност, прибягвайте до допълнителни мерки: стените са снабдени с рефлективни екрани, които улавят слънчевата светлина.

Предимства на топлоизолацията - анализ на всички параметри

Разработчикът на подземната оранжерия направи основния акцент върху възможността за целогодишна употреба с минимални разходи за енергия. Анатоли Патя успя: сградите, построени по неговия проект, консумират изкуствена топлина по-малко от обикновените зелени парници 15 пъти. Не се изисква допълнително изкуствено осветление, което също спестява пари. В допълнение, човешката намеса в услугата е сведена до минимум.

В парниковия термос за растенията се създават условия, които са близки до естествения

В парниковия термос за растенията се създават условия, които са близки до естествения

Също така, оранжерията в земята има и други важни предимства:

  1. 1. Надеждна подземна структура не се страхува от капризите на времето: не се страхува от силни ветрове, дъжд, сняг, температурни колебания. Силните и висококачествени кланични и фундаментни материали ще осигурят работа без ремонт в продължение на десетилетия.
  2. 2. Поликарбонатното покритие е несъмнено най-доброто за оранжерии. Тя осигурява равномерно разпределение на топлината и светлината в цялата стая, създавайки благоприятни условия за развитие на растенията.
  3. 3. Вградените оранжерии ви позволяват да спестите от материали и съоръжения. Основната част е в земята, само ниската стена и покривът са на повърхността. Първоначалните разходи за поликарбонат бързо се възстановяват благодарение на дългия експлоатационен живот, докато филмът трябва да се смени най-добре след 2-3 години.
  4. 4. Растенията са с условия, които са възможно най-близки до естествените. Добивът е 2-3 пъти по-висок, тъй като те не са подложени на никакви напрежения.

Сравнението с филмовата оранжерия не е в полза на последната. Дори и в облачно време осветление поликарбонатни оранжерии подземен два пъти по-високи от земята под филма и температурата при 30 градуса без отопление замръзване не пада под 3 °.

Материали - изберете най-доброто, възможността за алтернатива

За да се избегнат ненужните разходи или да не се намирате в ситуация, при която в някакъв етап от строителството не са били налице необходимите материали, планът за строителство е предварително изготвен. Като се започне от него, се определя необходимото количество материали с резерв от 10. Можете да използвате всичко, което е подходящо, което е на разположение в помещенията, но е по-добре да закупите качествен материал, който ще продължи дълго време.

Рамата на покрива на подземната оранжерия се сглобява от метален профил или дървени ламели

Рамата на покрива на подземната оранжерия се сглобява от метален профил или дървени ламели

Това ще отнеме пясък, натрошен камък, цимент за основата и стените на оранжерията. Ще бъде излишно да се подсилят основите и стените. Стени от бетон разтвор, ако е изправен, а след това само частично. Най-добре е да се използват термоблокове, светли, с вътрешни кухини, които се изливат с бетон и се подсилват с армировка. Те са лесни за обработка, имат добра топлоизолация.

Покривната рамка е изработена от метални или дървени релси. Металът е за предпочитане, той е по-издръжлив, но за да работите с него се нуждаете от българска и заваръчна машина. Във всеки случай, дървото трябва да бъде защитено от гъби и плесени, а металните части - от корозия. Като покриващ материал, клетъчният поликарбонат е по-предпочитан - траен и ефективен. Възможно е да се използва филм, чийто живот е поне 10 пъти по-малък, топлоизолационните свойства и способността за предаване на светлина са много по-ниски.



За домакинска работа се използва минерална вата или полистиролова пяна като нагревател. С минерална вата е неприятно да работите, ако не се грижите за защитата на тялото и ръцете, те ще се сърбят. С листове от експандиран полистирол се работи по-лесно, по-бързо. На стените е инсталиран светлоотразителен материал. Можете да използвате галванизирана желязо, но по-добре - отразяващо топлоизолационно фолио, което ще изолира стените и същевременно ще отразява светлината.

Продължаваме строителството - определяме мястото и рояка на ямата

След като взехме решение за размера на парниковата къща, ние решихме да се определи подходящо място за нея. Той трябва да отговаря на редица условия. Тя трябва да се намира на слънчево място, което изключва възможността за засенчване. По дължината на подземната оранжерия се намира в посока изток-запад, за да се осигури максимална интензивност и продължителност на осветяването. Подземните води трябва да бъдат възможно най-дълбоки, за да се избегне наводняването.

Оранжерийният термос е почти напълно подземен

Оранжерийният термос е почти напълно подземен

Термосите ще бъдат почти напълно подземни. Разкопайте фундаментната яма, ако се планира да бъде малък по размер, можете също да използвате лопата. Но ако се предвиждат по-големи размери, трябва да се обмисли възможността за достъп до оборудване за изкопаване на фундаментна яма. Важно е да се помни, че желаната дълбочина - 2 m, ширина - 5 м. На парникови подземен при тази дълбочина, ще бъдат защитени от замръзване, а препоръчителната максимална ширина осигурява добро отражение на светлината и отопление. След изкопаване на екскавационния екскаватор ще е необходимо ръчно да се довърши до необходимите размери и да се постигне вертикалност на стените.

Фундамент и стени - излят, построен, изолиран

След подготовката на основната яма, преминете към основата. Строителите с опит препоръчват в този случай устройство от фундаментна лента, но е възможно вариант от бетонни блокове. Тя се издига до средата на височината на ямата или до пълната височина. Първо инсталираме дървесина от дъски. По стените на изкопа ние чука дървени клечки и в близост до тях ние поставяме ръба на борда. В изкопа покриваме слой пясък и чакъл в същото съотношение от 10 см височина - правим пясъчна възглавница.

След изграждането на основата започва инсталирането на стени

След изграждането на основата започва инсталирането на стени

Поставяме на основата силна рамка от 4-6 пръчки от армировка. Изработваме изпъкналости от армировката, към която фиксираме профилната тръба. Предлагаме пространство за входната врата. Бетонът от чакъл, пясък, цимент (3: 5: 1) се излива в кофража. Оставете основата за сушене за един месец, след което разглобяваме кофража. Необходимо е да уредим хидроизолация, най-простият и надежден вариант - от покривен материал. Предварително е поставен под пясъчна възглавница или върху основата.

Когато фондацията придобие необходимата крепост, ние пристъпваме към издигането на стените. Кухите термоблокове са най-подходящи за тази цел. През отворите в блоковете минаваме металните профили и ги фиксираме върху изпъкналата армировка. Бетонът запълва празните пространства на фюзера. За стените не е необходимо да използвате блокове от експандиран полистирол, можете да излеете бетон до височината на нивото на земята. Но над повърхността на земята, минимум 0,5 m прави стените на блоковете.

Подреждаме вестибюл за предотвратяване на топлинни загуби, тъй като подземната оранжерия ще бъде оперирана през зимата. От улицата разделяме вестибюла от главната врата, от оранжерията - допълнително. Създава се междинен слой въздух, който намалява топлинната печалба. Покриваме вътрешната повърхност на стените с топлоизолационен материал. Ако използваме термичен филм с отразяващ ефект, ние го поправяме на два слоя.

Рамката и покривът със собствените си ръце не е лесно, но е възможно

За рамката използваме метал или дърво, чиито предимства и недостатъци са споменати по-горе. Във всеки случай, ние започваме с маркиране и подстригване материал за гредите в съответствие с размера, защита на дървото с антисептични, метални профили боядисване. Поставяме гредите на вертикални профили, излизащи от стените. Под дървените греди, инсталираме скейт, отдолу - подпори. На металния профил на рамката предварително монтираме дървени летви за закрепване на покрива.

Монтирайте покрива от поликарбонат, използвайки шайби и винтове за дърво. След като фиксираме листовете материал, установяваме ъгъл на билото, за да затворим ставите между поликарбонатните листове. И накрая, покриваме краищата на оранжерията.

Свръзките между листовете на покрива са запечатани с прозрачен материал, например с лепилна лента, всички отвори са покрити с монтажна пяна.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оранжерията със собствените си ръце пресни плодове и зеленчуци от собствената си покрита градинаОранжерията със собствените си ръце пресни плодове и зеленчуци от собствената си покрита градина
Строителство на оранжерии, материали и примери за строителствоСтроителство на оранжерии, материали и примери за строителство
Поликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерияПоликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерия
Оранжерия със собствени ръце от дървоОранжерия със собствени ръце от дърво
Оформлението на модерна оранжерияОформлението на модерна оранжерия
Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?
Отопление на оранжерията със собствените си ръцеОтопление на оранжерията със собствените си ръце
Отопление на оранжерииОтопление на оранжерии
Модерни оранжерии надеждни поликарбонатМодерни оранжерии надеждни поликарбонат
Поликарбонатни оранжерииПоликарбонатни оранжерии
» » Оранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com