Как да направите бетон подова настилка

Най-честият начин за създаване на гладки настилки е бетонната замазка. Тя може да бъде направена с помощта на смеси от различни състави в един или два етапа. Замазката може да изпълнява специфични функции, да има допълнителна армировка, да се нанася върху различни видове покрития - земята, бетонната плоча или дървените подове. Обмислете някои видове работа и технологии, които ще ви позволят самостоятелно да извършвате цялата работа с малко усилия.

Как да направите бетон подова настилка

Как да направите бетон подова настилка

Видове замазки

Накратко, има четири основни вида замазки.

  1. Лепило за залепване. Слое от нова смес от цимент и пясък се нанася върху материал, подобен на параметрите. Най-често - на старата замазка или бетонна плоча.
  2. Водоустойчива. Замазката се полага върху изолационния слой. Най-често това е полиетилен. Това осигурява добра защита на долния слой от проникване на влага. Този метод често се използва при нанасяне на замазка върху абсорбиращ субстрат - пясък или почва.
  3. Топлоизолация. Настилката е много тънка, нестабилна, под нея се полага слой от термоизолатор, понякога - и хидроизолация. Такава работа произвежда "топъл под", преди полагане на системите.
  4. Подсилено покритие. Подобна подова настилка прилича на миниатюрна стоманобетонна плоча. Вътре в слоя на сместа е решетка от тел. Понякога добавете свързваща добавка - влакнеста микрофибър - директно в бетоновия състав.

Всичките четири вида могат да бъдат комбинирани един с друг. Коя опция зависи от условията на строителството. Най-често срещаният метод обаче е обикновена замазка.

Технология на замазката

Необходими инструменти:

  • водно ниво или лазерен показалец;
  • стандартно нишесте;
  • чифт двуметрови правила, едното с ниво, другото с дръжка;
  • лопата за лопата;
  • контейнер за смесване на сместа;
  • мощна тренировка или перфоратор;
  • дюза "миксер";
  • Рулетка.

Необходими материали:

  • цимент;
  • пясък;
  • вар;
  • подготовка на проникващо действие;
  • профил за настройка на маяци (например ъгъл с перфорации) -

    Ъгъл перфориран

    Ъгъл перфориран

  • Монтаж за изравняване на водачите;
  • хидроизолация за защита на периметъра на помещението;
  • в случай на изолационни замазки - термоизолатор или филм за цялата повърхност на пода;
  • за усилено покритие - необходимото количество влакна или влакна от микрофибър.

    Микрофибър за замазка

    Микрофибър за замазка

Предварителна подготовка

Първото нещо, с което да започне работа по полагане - е цялостно почистване на съществуващото покритие. Необходимо е да се отстранят всички остатъци и мръсотията, ако е възможно - да се вакуумират. Ако това не е възможно, внимателно работете с метлата, като се опитвате да не събирате прах и да намокрите повърхността.

Предварителна подготовка

Предварителна подготовка

Маркиране на фар

Етапът на маркиране на стаята под нивото на бъдещия етаж трябва да се извършва внимателно и бавно. Ако има лазерно ниво, работата ще бъде по-лесно. Трябва просто да поставите устройството в средата на стаята и да забележите получените маркировки по стените.

Маркиране на фар

Маркиране на фар

Работата с водното ниво е по-трудна. По-добре е да го направите заедно. Първо, най-високата точка на съществуващия етаж се определя емпирично. Той маркира останалата част от замазката - единият държи края на водното ниво, второто се придвижва последователно по околните стени и маркира на разстояние от приблизително 50-100 см.

Работа с хидравличното ниво

Работа с хидравличното ниво

Бързо определете най-високата точка просто.

  1. На височина от около един метър от пода в който и да е ъгъл се прави марка.
  2. С помощта на водно ниво, същите марки се правят в останалите ъгли.
  3. Всички получени точки са свързани по всякакъв достъпен начин - с помощта на дълго правило, с резба, намазана със синьо.
  4. С помощта на измерванията на рулетка се определя най-високата точка. Точно там ще бъде минималното разстояние от линиите до пода.

Инсталиране на фар

Сигналите са разположени на разстояние 100-150 см една от друга. Най-лесният начин е да използвате винтовете. Пластмасовият корк е вграден в купчина смесен гипс и с помощта на винт е лесно да се регулира височината чрез просто завъртане или завъртане. Уеднаквяването на инсталацията се следи с ниво на алкохол или с продължително правило. Фарът трябва да се намира точно.

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

След като проверите всеки фар и общата площ (посоката на настройка на нивото - перспектива на маяците), трябва да позволите на гипсовата смес да изсъхне.

Хидроизолация на периметъра

Повреден колан

Повреден колан



Ако между стената и пода има пукнатини, трябва да предпазите долната стая от водата. Периметърът може да се размаже с мастика, да се постави лента от филм или да се запълнят с монтирана пяна. Същото важи и ако подът има проходни отвори, например отвор в средата на помещението за проводници на осветление или пукнатина в плочата.

Подготовка на основата за пълнене

Ако замазката е направена чрез метод на слепване върху бетонна плоча или съществуваща смес от цимент и пясък, основата се грундира. Обикновено се използва същия грунд за проникващо действие, както за боядисване или залепване на керамични плочки.

долен пласт

долен пласт

При изолационните замазки се полага слой от сепаратор за термична защита или хидроизолация. За тел, подсилен с телено покритие, се поставя решетка от пръчки на разстояние от съществуващото ниво на пода. Като "подкрепя" можете да използвате един и същ гипс - малки купчини с приблизително еднаква височина.

Хидроизолация и армировка

Хидроизолация и армировка

Смесете подготовката

Процесът на месене е прост. Основното нещо е задълбочеността.

Смесете подготовката

Смесете подготовката

Първо, използвайки мистрия, сухите компоненти се смесват внимателно. След като се добави малко вода. Тук вече е възможно да се намесва с помощта на бормашина и дюзата "миксер". Добавете малко вода, докато разтворът не придобие консистенция на гъста сметана. Ако вземете една малка и лека свира в дланта на ръката си, трябва да образувате бучка със стабилна форма.

Изсипете замазката

Изсипете замазката

Изсипете замазката

По-добре е да започнете работа от сектор далеч от вратата. Нанесете слой смес между двата фара и внимателно изгладете правилото. На първия етап нивото се запълва на ниво с профилите на маяците. За да завършите, се прилага малък слой, който ще ги скрие. Тази работа се прави по-добре, като се използва правилото с дръжка, като се избърсват няколко сектора наведнъж.

Продължителност на експозицията

Ако се използва смес от цимент и пясък, трябва да се има предвид, че времето за изсъхване е доста дълго - около 12-14 дни.

За да направите мазилката максимална здравина и да не се напука, е необходимо равномерно да разпръсквате повърхността с малко количество влага всеки ден. Така че покритието ще получи най-добрите характеристики.

Бързото изсъхване на замазката също е опасно. Ако помещението е с висока температура, ниска влажност или прекомерна вентилация, повърхността е по-добре намокрена и покрита с полиетилен, за да се забави сушенето и да се предотврати появата на пукнатини.

Ако помещението е с висока температура, ниска влажност или прекомерна вентилация, повърхността е по-добре намокрена и покрита с полиетилен

Ако помещението е с висока температура, ниска влажност или прекомерна вентилация, повърхността е по-добре намокрена и покрита с полиетилен

Окончателна обработка

За да се изравни повърхността и да се предотврати появата на фин прах поради абразия, се извършва окончателното завършване. С помощта на кръгова мелница повърхността се освобождава

Окончателна обработка

Окончателна обработка

от малки неравности и нестабилни импрегнации.

Забележки относно характеристиките на покритието и допълнителни предпазни мерки

Минималната дебелина на замазката, без допълнителни условия - 30-50 мм. Не се препоръчва да се прави покритие с по-малка дебелина, дори ако топлоизолираната замазка е под "топъл под".

Бетонната замазка е много издръжлива. Това е неговото достойнство и в същото време недостатък в някои случаи - покритието може да се счупи. Това се дължи на температурната разлика и особено на свиването на сградата или структурата. За да избегнете тази опасност, се създават канали за сигурност. Това са разфасовки, които се извършват с кръг на камъка и на българския. Можете да използвате специална релса, която е поставена на етапа на изливане.

Необходимо е да се направят разфасовки или предпазни канали около колоните, изпъкналостите на стените и около периметъра на помещението. Дълбочината трябва да бъде от 30 до 50 пъти дебелината на замазката. Можете да направите мрежа от канали в цялата област и да покриете каналите с уплътнител, за да поддържате солидна повърхност.

Някои рецепти за бетонни смеси

  1. Най-често срещаните и често срещани. 3 части пясък на 1 част бетон. Добавете 0.1 част от вар. Разбъркайте добре преди да добавите вода, докато се образува еднаква цветна смес.
  2. Опция "икономика". За работа на няколко слоя, например, изграждането на подова настилка или при условия на големи разлики във височините, възможно е долният слой на замазката да бъде направен от голям фракционен състав. 2 части пясък на 1 част от бетона се смесват добре. Добавете към трите части чакъл среда или плитка фракция. Разбърква се с вода.
  3. Рецепта за дебели замазки. Ако се планира сместа на сместа да бъде много голяма, циментът може да бъде заменен със съвременни светлинни аналози. Или смесване в равни пропорции, например, експандирана глина и стандартен бетон-400. Това ще намали общото тегло.
  4. Завършени строителни смеси. Днес има достатъчно разновидности на готови сухи смеси за направата на замазки. Те имат редица предимства:
  • еднаква консистенция;
  • фина фракция;
  • лекота на смесване;
  • добро разпространение;
  • използване на несмилащ цимент в сместа;
  • бърза скорост на сушене на повърхността. Можете да се разхождате на замазката за един ден.
Смеси за замазки

Смеси за замазки

Строителните смеси са разделени на стартови и довършителни смеси. Първите са по-голяма част и се използват за създаване на основна дебелина на замазката. Повърхността е груба и неравна. Той е "приспособен към състояние" с помощта на довършителни смеси, които образуват равен и гладък слой. Към същата серия са и саморазливни замазки - това е много фино разпръснат състав, който се простира и независимо формира нивото на пода без необходимост от изравняване.

Видео - Бетонова технология за подова настилка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да направите подова настилкаКак да направите подова настилка
Дебелина на подовата замазкаДебелина на подовата замазка
Устройство за подова настилкаУстройство за подова настилка
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Бетонна подова замазкаБетонна подова замазка
Всичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе сиВсичко за това как да направите бетон подова настилка и монтаж себе си
Укрепване на подовата замазкаУкрепване на подовата замазка
Как да подготвим подовата замазка за професионалистиКак да подготвим подовата замазка за професионалисти
Как да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полаганеКак да запълни етажа в апартамента видове връзки и тяхното полагане
Разбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологиятаРазбираме как да направите подова настилка със собствените си ръце основните етапи на технологията
» » Как да направите бетон подова настилка
© 2021 BggeHat.com