Оформлението на модерна оранжерия

Оформлението на модерна оранжерия

Днес има различни видове оранжерии. Местоположението на леглата и тяхната конфигурация зависи от разнообразието на структурата. Растенията за засаждане също се избират, като се вземе предвид вида на оранжерията. Ако вила над 15 дка, тогава собственикът може да се занимава с отглеждането на всякакви култури.

планиране на оранжерията

Лесно оформление на легла в оранжерия с размер 3х4 метра

Видове оранжерии:

  • фронтон;
  • сводести
  • С геодезичен купол.

Първият вариант е идеален за отглеждане на дървета, които ще бъдат заобиколени от топъл въздух. За фиданките такава структура се счита за по-малко подходяща. За легла за растения е по-добре да изберете други опции. Тези парникови конструкции нямат голяма височина и дават на камиона достатъчно място. Пример за оптимални размери е 3х6 м, а поликарбонатните листове са подходящи материали.

Какви правила трябва да се ръководят при планирането на паркова вила?

Разбивката на леглата трябва да се извърши правилно. Ако ги направите широки, тогава културата може да пострада. За да стигнете до завода, ще трябва да стъпите на леглото.

оформление легла

Подреждане на легла в 3х6 оранжерия от поликарбонат

И това ще доведе до нежелани последствия: може да повредите кореновата система или да уплътните почвата. Когато корените се развиват бавно поради механични повреди или намаляват пропускливостта на водата на земята, растението ще даде по-малко плодове. Всичко зависи от това, което предпочитате методът. Направете ширина на легла не повече от 90-95 см, ако планирате да отглеждат растения на стелажи. При кацане директно в откритата земя максималната ширина може да достигне 1,2 м.

Размерът на прохода трябва да е достатъчно широк, така че да може да се движи свободно:

  1. 90 см. Когато е необходимо да транспортирате количка по централния проход, е по-добре да я направите просторен. В този случай, когато шофирате, няма да повредите плантациите си. Такова пространство ще бъде необходимо, когато растенията са планирани да растат в саксии или вани.
  2. 50 см. Това е подходящата ширина, ако лятното жилище възнамерява да използва пасажа само за ходене.

    оранжерия 3х8

    Разпределение и подреждане на леглата в оранжерия с размер 3x8 метра

Увеличете площта за района на отглеждане

Правоъгълно оформление на сайта със собствените си ръце ви позволява максимално да използвате пространството. Често почиващите организират повече легла с възможно най-широка ширина поради намаляването на размера на пасажа.

Например, 3 легла, където ширината е 1,2 м, и 2 прохода от 30 см често се извършват.

Опитни камиони имат свой собствен трик, как да не стъпват на реколтата. На леглата и в прохода са поставени бетонни блокове, върху които се намират дървени дъски. Благодарение на този дизайн можете да достигнете до всяко растение.

Разпределение на леглата в оранжерия с geocupple

Оформлението на геодезическата оранжерия има редица значителни разлики:

  • основното легло е най-голямото по ширина, разположено по стените на конструкцията. Оптималната ширина е 1-1,2 м-

    оранжерийна схема

    Схемата на устройството на оранжерия с geocupple

  • от главното легло в средата да направи проход, ширината му трябва да бъде 1,5 м;
  • Отстрани има високи дървени страни и могат да седнат на почивка по време на работа;
  • Когато полезната площ след леглата на устройството е много, направете допълнително легло с ширина 1 м;
  • след второто легло е установен тесен проход;
  • центърът на конструкцията може да бъде кръгъл резервоар или повдигнато легло. Контейнерът е пълен с вода, която затопля въздуха през нощта. Може да се използва и за напояване.


Геокуполът обикновено се изработва от поликарбонат. Материалът не е толкова прозрачен, колкото стъклото, но има сила и способност да задържа топлината. Слънчевата батерия на поликарбонатната повърхност ви позволява да поддържате желаната вътрешна температура. Той се намира в горната част на купола.


Оформлението на оранжерията в Mitlajdera

Интересно решение за планиране е разположението на леглата, предложено от канадския лекар Mitlajderom. Той провежда този експеримент в продължение на 50 години. В резултат на това канадският учен направи заключения за оптималния размер:

  • леглото трябва да бъде 45 см;
  • проходът трябва да бъде оставен на поне 90 см.

Такова кацане позволява да се осигурят най-удобните условия за засаждане. Растенията са добре вентилирани. Всеки от тях получава достатъчно количество слънчева светлина. Тези условия са най-благоприятни за развитието и растежа на растенията.

За да организирате такава оранжерия, ще трябва да получите компас. Местоположението на леглата трябва да бъде в посока север-юг. Обърнете внимание, че почвената повърхност е хоризонтална. Високите добиви се дължат на използването на балансирани торове.
леглото на митлера
Важен фактор е навременното поливане. Не се изисква разхлабване на почвата.
Лекарят дава препоръки за леглата на устройствата във всеки терен. Ако почвата е лошо за обработване на земята, тогава вътре в оранжерията трябва да бъдат инсталирани големи кутии с ширина от 1.2 м - 1.5 м и височина от 40 см.

В кутиите заспива готовата земя. Тези хребети са идеално затоплени от слънчевите лъчи, вредителите не започват в насажденията. Въпреки това, растенията изискват повишено поливане. Ако сте съгласни със становището на лекаря, изградете свой собствен поликарбонат на mitlajdera.

Характеристики на устройството на топло легло

Много шофьори на камиони са свикнали да изненадат другите с постиженията си. Техният добив на тиквички от размера на "от добро глиганче" не може да бъде незабелязан. Други зеленчуци също растат по-добре от други. Тайната е достатъчно проста. Летните жители засаждат своите култури върху компост или топли лехи.

топло легло

Схемата на устройството с размери на топло легло

Производителността се покачва, а почвата не се изисква да се оре. В процеса на изгниване на органични вещества се генерира топлина, която затопля добре почвата.
Над компостния слой се натрупва въглероден диоксид, който участва в процеса на фотосинтеза. Това благоприятства бързия растеж на растенията. Вътре в топлите легла температурата е по-висока от тази на заобикалящата ги почва. Това ви позволява да раставите рано разсад. Периодът на растеж и плод в растенията се увеличава.
Топлата градина е подредена по следния начин:

  1. Създайте от земята могила с височина 20 см. В краищата на леглото поставете дъските от дъските. Ако селянин ще растат билки и зеленчуци зреене, като се започне от ранна пролет, а височината се повишава до 80 см. Тази височина позволява оптимално затопляне на почвата, и за да не изсъхне на земята, трябва да бъде в близост до водата в резервоара.
  2. Конят тор ще помогне в подреждането на топла градина. Важно е да го подготвите предварително.
    устройството на топло легло

    Процесът на инсталиране на топло легло градина

    За леглата, тя се вписва най-добре: генерира много топлина. В продължение на няколко дни поддържа температурата на 70 градуса, през следващите 20 дни - 30 градуса. Ускорете процеса на разлагане, ако добавите смес от една част от слама и три части дървени стърготини. Направете леглата след началото на разпадането на оборския тор, вътре в купчината се нагрява до 45 градуса. Ако няма конски тор, той може да бъде заменен с прасе или овце.

  3. Първият слой се напълва с дървени стърготини с дебелина 15 см. Разпръскваният оборски тор се разпределя равномерно над главата. Неговият слой трябва да бъде около 30 см. запълване на почвата легло Внимателно компресирайте бъдещото легло. Излива се с вряла вода. Необходимо е да изчакате два дни, за да приготвите тор. От горе се погребва почвена смес, приготвена от собствените си ръце или плодородна почва. Сместа за почвата е лесно да се подготви сама: смесване на равномерни части от земна трева, торф, стърготини и хумус.

Ако няма тор, топлинната възглавница се прави по следния начин:

  • Отдолу лежаха дървени стърготини или ситно нарязани дървесни стърготини, дървени стърготини
  • на върха - разкъсани плевели без семена с хранителни отпадъци;
  • третият слой се състои от паднали листа (тук можете да добавите боклук, парцали или дървени стърготини);
  • изсипете получения пластов "пай" с урея (вместо това можете да вземете отпадъчна птица);
  • за да ускорите процеса на разлагане, добавете подходящите лекарства;
  • Нагласете възглавницата и капака с черно фолио, за да го затоплите;
  • След 7 дни, изсипете над 30 cm почва от върха и продължете да засадите разсад.

Алтернативни начини за заграждане на леглата

Поликарбонатните листове са същите популярни строителни материали за оранжерии, като плоскости - за устройството за ограда на леглата. В допълнение към дървото могат да се използват алтернативи:

  1. Алуминиеви мъниста. Завършените продукти, покрити с полимери, се отличават с тяхната издръжливост. Те не се страхуват от влага или топлина. Удобно е да изберете размерите им. Знаейки размерите на оранжерията от поликарбонат (3x6 / m) и броя на леглата, не е трудно да се изчисли колко страни ви трябват. Поцинковани легла перфектно гладки.
  2. Граници от шисти и метал. Такива материали гарантират фехтовка с висока якост. Въпреки това, можете лесно да се нараните за небрежните ръбове.
  3. Борики от покрива на гумите. За да направите елементи за оградата, всяка гума се нарязва на две половини. легло от гума Планиране на градината на кухнята придобива оригиналност чрез фигурални легла. Тъмният цвят привлича слънчевите лъчи, а топлината на гумите дава на почвата. Въпреки това, с дефицит на площ, този вариант не е подходящ: тези полита заемат много място.
  4. Борти от бутилки. Растенията с височина 20 см могат да бъдат защитени със стъклени бутилки, напълнени с вода. Всеки елемент на оградата трябва да бъде погребан в земята. Тъмната чаша бутилки от шампанското привлича слънчевата светлина.
  5. Борти от бетон или тухла. За да направите бетонните страни, монтирайте кофража, където се излива разтворът. Почвата трябва да замръзне, след като бетонът е напълно закален. Тухла ще трябва да прекарват времето си. Въпреки това, такава трайна ограда може да се повдигне на всяка височина.

    бетонно легло

    Процесът на изграждане на бетонно легло

Изградете оранжерия и направете правилното нещо. планиране на парцел. След това всяко легло ще ви угоди с богатата си реколта. Направете условията в оранжерията, благоприятни за растежа на растенията. Подреди топли легла. И събира няколко реколти на сезон.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Оранжерийната оранжерия, изработена от полипропиленови тръби, е евтина и бързо да се направи от…Оранжерийната оранжерия, изработена от полипропиленови тръби, е евтина и бързо да се направи от…
Строителство на оранжерии, материали и примери за строителствоСтроителство на оранжерии, материали и примери за строителство
Поликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерияПоликарбонатна оранжерия със собствени ръце изгражда трайна частна оранжерия
Оранжерия със собствени ръце от дървоОранжерия със собствени ръце от дърво
Оранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръцеОранжерийни термоси, които събираме през цялата година със собствените си ръце
Оформлението на градината и градинатаОформлението на градината и градината
Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?Възможностите за създаване на фондация за оранжерия, която да изберем?
Как да направите оформление на сайта със собствените си ръцеКак да направите оформление на сайта със собствените си ръце
Отопление на оранжерията със собствените си ръцеОтопление на оранжерията със собствените си ръце
Отопление на оранжерииОтопление на оранжерии
» » Оформлението на модерна оранжерия
© 2021 BggeHat.com