Как да запълним подовата топла вода

Топъл подът е възможност да се осигури максимален комфорт в къщата. Благодарение на тази система е лесно да се контролира температурата в помещението и да не зависи от централното отопление. Но за тази цел инсталацията трябва да се извършва при пълно съответствие с технологията и всички материали са компетентно избрани. Един от най-важните моменти е изграждането на защитен горен слой над отоплителните тръби. След като проучихте как и как да запълнете топла вода, можете да започнете да работите.

Как да запълним подовата топла вода

Как да запълним подовата топла вода

Какво мога да запълня пода?

За изливането на топлата под са възможни три варианта - полусух замазка, бетон и замазка от саморазливни смеси. И трите метода имат проста технология и в много отношения, въпреки че всяка от тях има своите особености. За да определите кой тип подмазка да изберете, трябва да се запознаете с основните предимства и недостатъци на всяка опция.

Бетонова замазка

Запълване с бетонна замазка

Запълване с бетонна замазка

Класическата опция - изливане на пода с циментово-пясъчна замазка. Но тъй като подът ще бъде непрекъснато подложен на значителни температурни промени, той трябва да има повишена здравина. Силата в много отношения зависи от пълнежа, така че пясъкът се заменя с пресяване и се получава конкретен разтвор за замазката. Съгласно строителните стандарти, качественото решение за наливане на топъл под, трябва да съдържа:

  • скрининг с фракция от 3 до 5 mm;
  • цимент M300 и по-високи;
  • пластификатори.

Скринингът осигурява по-добро и по-надеждно захващане, за разлика от пясъка. Нискокачественият цимент няма да даде бетон на необходимата здравина и повърхността ще бъде покрита с пукнатини при нагряване. Пластификаторът е необходим, за да се гарантира, че замазката не се разпада под въздействието на температурни промени. Освен това, използването на пластификатор прави възможно намаляването на дебелината на замазката от 50 до 30 mm.

Пластификатор за замазка

Пластификатор за замазка

Разтворът се разбърква в следните пропорции:

  • цимент - 1 част;
  • прожекции - 6 части;
  • пластификатор - 0.35 литра на 1 чанта цимент;
  • вода - за да се образува пастообразна хомогенна смес.

Ако подовете са напълнени със сложна конфигурация или площ от повече от 40 квадратчета, препоръчително е да добавите фибри влакна към разтвора. Това насърчава по-доброто разпределение на сместа и елиминира необходимостта от укрепване на мрежата.

стъклопласт

стъклопласт

С компетентното запълване, замазката се оказва силна, издръжлива и осигурява равномерно отопление на повърхността. Недостатъците на бетонните замазки включват голямото му тегло и дълъг период на сушене. Ако времето е натискащо, по-добре е да се обърне внимание на втория метод - полагане на полусух замазка.

Полу-суха замазка

Полу-суха замазка

Полу-суха замазка

Основната разлика в този вид замазка е по-малко вода. Съставът на разтвора задължително включва полимерни добавки и влакна. Можете да си купите готови сухи смеси за направата на замазки, но можете сами лесно да подготвите решение.

Смес за полусух замазка с полипропиленово влакно

Смес за полусух замазка с полипропиленово влакно

Пропорции на решението:

  • цимент M400 - 1 част;
  • пресован груб пясък - 3 части;
  • влакно - 0,5 кг на кубичен метър от сместа.
Технология на производство и монтаж на полусухи замазки

Технология на производство и монтаж на полусухи замазки

Водата се добавя в малък обем, като се смесват добре всички компоненти. За да разберете дали достатъчно вода в разтвора е много проста: вие трябва да получите някои смес в ръката си и стиснете силно. Ако водата е протекъл, това означава излишък, когато сместа се разпада, е необходимо да се добави вода, а ако след разтвор компресия и запазва формата си, не е разпръсната и не намазва с дланта, тя е готова.

Изравняване на полусухата замазка

Изравняване на полусухата замазка

Плюсовете на полусухата замазка са по-тежки: тя изсъхва по-бързо от бетона, силата е по-висока, свиването е по-малко, почти не се напуква. Температурните колебания също не оказват забележимо въздействие върху замазката. Що се отнася до недостатъците: сместа има по-ниска пластичност и поради това се изисква по-голяма сила при приготвянето на разтвора. По същата причина уплътняването на слоя върху пода не винаги е равномерно, а в дебелината на замазката се образуват кухини. След изсушаване нивелиращият слой трябва да бъде защитен от влага.

Самонивелиращи се съединения

Попълване на пода

Попълване на пода

Свойствата на саморазливните съединения са подобни на стандартната смес от цимент и пясък, но те имат някои предимства. Те са по-пластични и не се нуждаят от задълбочено изравняване, защото се разпространяват под собствената си тежест. Те изсъхват прекалено бързо. Саморазливните смеси са разделени на груби и довършителни - за изливането на топъл подът се използват само груби слоеве, тъй като довършителните не са предназначени за дебелослойно нанасяне. На свой ред, грубите лепила са на гипсова и циментова основа - и едната и другата е чудесна за изливане на топъл под.

Пример за наливане на подово отопляем под

Пример за наливане на подово отопляем под

Как да напълните бетонна замазка

Изборът на вида за запълване не е достатъчен, но все пак трябва да знаете как правилно да попълните това попълване. Всяка грешка при производството на такова покритие намалява ефективността на подгряващите подове, води до унищожаване на замазката. Преди фазата на изливане трябва да се работи за подготовката на основата, полагането на хидроизолационния и подсилващия слой и инсталирането на отоплителната система. Върху периметъра на стаята е закрепена и амортисьорната лента, преди да положите топъл под. И едва след това можете да започнете да направите замазката.

Как да направите замазка на топъл под. Схемата

Как да направите замазка на топъл под. Схемата

Схема за подсилване на устройството

Схема за подсилване на устройството

За работа ще ви трябва:

  • метален профил за водачи;
  • сух гипс;
  • контейнер за смесване на разтвора;
  • равнище;
  • мистрия;
  • се произнесе.
Опции за подове за топъл под

Опции за подове за топъл под

Стъпка 1. С помощта на манометър на стената маркирайте линията за пълнене на замазката. Имайте предвид, че дебелината на разтвора над тръбите не трябва да е по-малка от 3 см.

Смесване на разтвора

Смесване на разтвора

Стъпка 2. Разбъркайте разтвора от гипса и сложете мистрия в малки купчини по една от стените на разстояние 20 см. Поставете водачите върху разтвора и ги поставете на нивото. Между маяците оставете разстояние от 1,5-1,8 м. Тъй като гипсът изсъхва много бързо, не излагайте решението за маяците направо в цялата област, правете това след 2-3 часа.

Стъпка 3. Пригответе бетоновия разтвор: смесете сухите компоненти в правилните пропорции, изсипете във вода, добавете пластификатор.

Разтворът се излива между водачите и се разпределя върху повърхността

Разтворът се излива между водачите и се разпределя върху повърхността

Стъпка 4. При изливането на пода налягането в тръбите трябва да е 0,3 MPa, в противен случай не можете да поставите замазката. Разтворът се излива между водачите и се разпределя по повърхността с помощта на правилото. Трябва да работите много внимателно, за да не стъпвате на тръбите. Изливането се извършва на части, разделяйки помещението на няколко секции. Ако площта на пода е повече от 40 m2, между участъците се полага амортизационна лента с дебелина 5-10 mm. Най-добре е да използвате специална лента, която има T-образен профил. Той има стандартни параметри: ширина 10 см, височина 10 см и дебелина 1 см. Касетата се произвежда на дължина 2 м и е много евтина. Монтирайте го е много по-удобно, отколкото обичайната лента. Деформационните шевове не позволяват на замазката да се разкъса при температурно разширение. Тръбите, минаващи през ставите, също трябва да бъдат покрити с нагъване.

В снимката - деформацията шев и съединен гофриран тръба съединение

В снимката - деформацията шев и съединен гофриран тръба съединение

Когато се подаде целият под, замазката се покрива с полиетилен и се оставя да изсъхне. Един ден по-късно извадете фаровете, жлебовете са затворени с хоросан. Отново покрийте с филм и периодично намокрете пода с вода, за да не се появят пукнатини. След като замазката получи необходимата якост и нивото на влажност спадне до 5-7, можете да поставите покритието.

Производство на полусух замазка

Монтирането на полу-суха замазка също се извършва след завършване на монтажа на водния под. На периметъра трябва да бъде залепена амортисьорна лента, тръбите са здраво фиксирани.

За работа ще ви трябва:

  • съд за добив;
  • Т-образни маяци;
  • габарит на ниво;
  • като цяло;
  • мистрия;
  • цимент и пясък;
  • fibrovolokno.

Работният процес е почти същият, както по-горе. На повърхността на водния под са изложени на маячен разтвор, изравнени хоризонтално. След това разтворът се разбърква до желаната консистенция, повишава се налягането в тръбите до 0,3 МРа и се разпределя сместа между водачите. В процеса на работа винаги е необходимо да се контролира дебелината на слоя над тръбите - не трябва да е по-малка от 3 см. Хроматът трябва да бъде внимателно изравнен и положен възможно най-плътно. Ако по правилото са образувани вдлъбнатини, добавете друго решение и отново изравнете.

Разпределение на сместа

Разпределение на сместа

Когато замазката е напълно нанесена, е необходимо да изчакате 20-30 минути и да започнете да мистрия. Мистрия не само перфектно подравнява повърхността, но също така едновременно сгъва дъската. Моля, имайте предвид. Колкото повече време изтече след изливането, толкова по-слаб е ефектът от смилането. След 6 часа да направите фугата е твърде късно, тъй като сместа ще има време да вземете.

Насипване на полусух замазка

Насипване на полусух замазка

Докато дъската не е напълно суха, невъзможно е включването на отоплението. Това важи и за двата начина на изливане. На първия ден от стартирането на системата температурата на водата в тръбите не трябва да надвишава 25 градуса. На следващия ден той се увеличава с още 5 градуса и така за няколко последователни дни, докато системата влезе в режим на работа.

Саморазливна замазка

За производството на тази замазка не се извършва монтаж на водачи. Преди изливането е необходимо да се поставят внимателно всички елементи на водния под, да се премахне излишното количество от повърхността, да се повиши налягането в тръбите до 0.3 MPa. След това сухите съставки се изсипват във водата, смесени с бормашина с дюза и с помощта на маркуч за пълнене, разпределен върху повърхността. Сместа трябва да покрива тръбите с равномерен слой с дебелина 30 мм. За по-добро разпределение на състава използвайте широка шпатула.

Саморазливна замазка

Саморазливна замазка

След това трябва да преместите наводнения слой със специален валяк, за да премахнете възможните кухини. В случай на лошо внедряване, въздухът може да остане под тръбите, което ще намали якостта на замазката. След изравняване на повърхността, подът е покрит с филм, докато изсъхне. По това време е необходимо да се изключат въздушните потоци и директните слънчеви лъчи, в противен случай замазката ще изсъхне неравномерно и ще се деформира.

Сравнителна таблица на свойствата на различните замазки

Технически свойстваПокриващ се замазкаНаблъскващ се замазкаЗамачка със самозатваряне
Минимална дебелина35 mm30 mm20 мм
свиване0,2 мм / м21 мм / м22 мм / м2
силаот 150 kg / cm2110 kg / cm2350 kg / cm2
Напрежение, определено за ходене24 часа48 часа3 часа
Време за сушене7 дни28 дниот 7 дни

Видео - отколкото да излее топъл воден под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Изливането на топлата вода в апартамента със собствените си ръцеИзливането на топлата вода в апартамента със собствените си ръце
Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?
Самостоятелното монтиране на топъл под е процесСамостоятелното монтиране на топъл под е процес
Топла технология на подаТопла технология на пода
Устройството на топла подова настилкаУстройството на топла подова настилка
Как да поставите топлата под ламинат със собствените си ръцеКак да поставите топлата под ламинат със собствените си ръце
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Как да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилкаКак да направите топъл под в частна къща и да инсталирате подово отопляема настилка
» » Как да запълним подовата топла вода
© 2021 BggeHat.com