Въздушното отопление на частна къща е икономично и наистина ефективно отопление

При подгряване на въздуха има специална система за терморегулация. Предполага се, че въздухът се загрява до предварително определена температура директно в помещенията на населена или необитаема конструкция. В сравнение с пещта и радиаторните системи такова отопление се характеризира с редица предимства.

Въздушно отопление на къщата - има много предимства, но няма достатъчно недостатъци

Много системи за отопление на нашето време имат сериозни недостатъци. Това принуждава собствениците на имоти да търсят по-ефективни опции за отопление. През последните години, на значителна популярност започва да набира въздух система, която е еднакво добре отоплени и огромни стаи (двете жилищни и промишлени или административни), и много малка къща с няколко стаи. Този тип отопление се характеризира със следните предимства:

  1. 1. Няма нужда да се харчат пари за закупуване на тръби и отоплителни батерии, както и за тяхното инсталиране.
  2. 2. Ефективността на подземните въздушни системи 90.
  3. 3. Възможност за подреждане в един проект на комбиниран комплекс за поддържане на необходимата температура в частна къща (климатик плюс отопление).
  4. 4. Пълна безопасност на работата на оборудването. Системите, които обмисляме, са оборудвани с изключително чувствителна автоматизация. Тя контролира работата на отоплението всяка секунда. Веднага щом се появи грешка, съществува риск от изтичане, автоматиката изключва използваните въздушни инсталации.
  5. 5. Ниска консумация на енергия, достъпни разходи и бързо възстановяване на инсталираното оборудване за отопление. въздух отопление за всяка частна къща ще бъде наистина полезно и икономично.
  6. 6. Естетика. Жилището не трябва да бъде затрупано с радиатори и магистрали, които ги свързват. Поради това, цялото свободно пространство в помещенията може да се използва за създаване на елегантен интериор.
  7. 7. Лесна работа. Стартирането на системата, изборът на необходимия режим на работа, спирането на оборудването и много други процеси се извършват в режим на автоматично управление. Вероятността да се допусне грешка от страна на човек, когато се използва въздушно отопление, всъщност се свежда до нула.

В допълнение, описаният вид отопление различава издръжливостта и надеждността. Ако проектът за отопление е направен правилно, инсталирането се извършва без грешки и редовната поддръжка се извършва навреме, мрежата ще работи 20-25 години без най-малката злополука. Обърнете внимание и на уникалната висока скорост на въздушното отопление. В случаите, когато температурата в стаята е нула или отрицателна, след стартиране на оборудването за пълно загряване на помещението се изисква максимално 30-40 минути.

Въздушно отопление на къщата

Въздушно отопление на къщата

Липсата на въздушно отопление е необходимостта от сравнително често (и задължително редовно) поддръжка. Друг недостатък е енергийната зависимост на описаните комплекси. Оборудването се захранва с електричество. Ако в къщата няма светлина, системата ще спре. Решаване на този проблем може само един начин - да се грижи за инсталиране на допълнителен (автономен) източник на енергия.

Видове системи - как да изберем оптималното?

Запознаването с видовете въздушно отопление дава възможност да се избере конфигурацията, която е подходяща за конкретна жилищна сграда за всички характеристики. Системите, от които се интересуваме, се класифицират чрез

  • място на инсталиране на оборудване;
  • възможност за циркулация на въздуха;
  • вид топлообмен;
  • мащаб.

Системата за отопление на въздуха по местоположение е окачена или е разположена на пода. Първият вариант включва инсталиране на канали (въздуховоди) за запълване на стаята с нагрят въздух под тавана, а вторият - под пода. Това е важно. И в двата случая каналите лесно могат да бъдат маскирани, като се използват декоративни елементи и плинтови структури. В частното жилищно строителство, експертите съветват да се използва етажна схема, тъй като тя първо затопля долната част на помещението, осигурявайки максимален комфорт на обитателите на жилището. При монтирането на окачени канали е вероятно топлината да не достигне повърхността на пода. Това ще доведе до някакъв дискомфорт на човека.

Видове системи за отопление на въздуха

Видове системи за отопление на въздуха

Според вида на циркулацията на въздуха, въздушните системи се класифицират като принудени и естествени. Този момент е от голямо значение. При естествена вентилация въздухът се повдига чрез нагряване. Горещата маса се насочва към въздуховодите, загрява ги и след това се връща обратно към топлообменника. Ако по време на работа на системата студен въздух от улицата (например през прозорци или врати) влезе в стаята, той се натрупва близо до пода. В резултат на това дъното на стаята винаги ще бъде по-хладно.

При използване на принудителна вентилация, описана по-горе, няма проблем. В този случай системата е оборудвана със специален вентилатор. Неговата задача е да генерира дадено налягане, при което отопляемият въздух се движи много по-бързо през стаята. Поради това нагряването на стаята става в рамките на няколко минути. Студеният въздух в присъствието на вентилатор просто не може да промени температурния режим, осигурен от системата. Nuance. Вентилационното оборудване създава забележим шум по време на работа.

Ако смятате, че сте извънредно податливи на външни досадни звуци, добре е да изберете за мрежи с естествена вентилация.

Топлинният трансфер в описаните системи е както входящ, така и рециркулационен. Тук трябва да помните следното. Ако отоплението извлича въздуха изключително от улицата, системата за захранване е пред нас. За подреждането му са необходими вентилатори, които могат да насочват външните въздушни маси към отоплителната инсталация. Ако въздухът се поема отвън и отвътре, това е въпрос на рециркулация на топлообмен.



По отношение на мащаба въздушното отопление се счита за един от двата вида. Първата е местна. Подходящ е за отопление на частни сгради. Вторият тип е централен. Тази схема е подходяща за складове, развлекателни съоръжения, спортни съоръжения, големи магазини и т.н. Да я въведеш в дома (дори и в голямата) няма много смисъл.

Отоплително тяло - какви елементи ще са необходими?

Независимо от вида на избраната система за подреждане, ще трябва да закупите:

  • термо генератор;
  • въздуховоди;
  • вентилатор;
  • решетки за всмукване и за подаване на въздух.

Топлинният генератор е пещ (котел) за изгаряне на определен вид гориво, за да се загрее въздухът. Тя може да функционира на всяко гориво. За работата на въздухонагревателя се използва природен газ, втечнени или течни горива, дори дървен материал или въглища. Важна точка! Котлите за отоплителните системи дават възможност за преминаване от едно гориво към друго по всяко време. Ако топлинният генератор работи от природен газ, достатъчно е да смените горелката на уреда, за да започнете да използвате дизелово гориво. Този въпрос е буквално няколко минути. В случаите, когато има нужда от изгаряне на природен газ вместо втечнен, трябва само да монтирате сменяема дюза на устройството, което се характеризира с различно напречно сечение на проходните отвори.

Топлинни генератори за отопление на въздуха

Топлинни генератори за отопление на въздуха

Въздушните канали са канали с разклонен тип, предназначени да подават нагрят въздух в отопляемите помещения на къщата. Тези устройства са изработени в кръгла или правоъгълна форма. Разликата между тях е незначителна, но е така. Кръгът има напречно сечение от 20 см, те са описани от малко съпротивление (аеродинамично). Поради това ефективността на нагряване е леко увеличена. Свързването на отделните части на кръгли тръбопроводи се осъществява чрез скоби или скоби. Напречното сечение на правоъгълните канали обикновено е малко по-голямо. Такива дизайни са по-лесни за поставяне в домашния интериор. По тази причина, за доставка на топлинна енергия за частни жилища, те се използват много по-често, отколкото кръгли.

Устройството за отопление с въздух изисква използването на някои други елементи. На изпускателните канали в отопляемите помещения винаги се монтират входни отвори за въздух и разпределители на въздух. Също така се нуждаете от вентилатор (захранване). Инжектира поток от нагрята въздух в каналите. Вентилаторът е монтиран под горивната камера на използвания котел. Обикновено той е оборудван с филтриращо устройство, което почиства въздуха от малки частици прах и други примеси.

Изчисляване и самоинсталация на отоплителната система - ще работи ли?

Изчисляването на въздушното отопление и съставянето на неговия точен дизайн са задължителните етапи на монтажа на системата. Тези операции са необходими за:

  • Определете скоростта, с която трябва да се движи въздухът;
  • избор на отоплителна система с подходящи захранващи характеристики, достатъчни за отопление на къщата;
  • получаване на точна схема за монтаж на всички елементи на отоплителната мрежа;
  • определяне на аеродинамичния индекс на системата и обема на топлината, напускаща къщата през отворите на вратите и прозорците, подовата основа, покрива, повърхностите на стените.

Трудно е да направите компетентно изчисление със собствените си ръце. Трябва да знаете инженерно-топлинната техника. Препоръчваме да се повери фазата на проектиране на специалисти. И така, монтажната работа, имаща схема за отопление на ръка, можете да изпълнявате сами.

Монтаж на отоплителна система за отопление на въздуха

Монтаж на отоплителна система за отопление на въздуха

Видеоклипът по-долу показва последователността от действия, които трябва да се предприемат при сглобяването и свързването на въздушната отоплителна система. Първата стъпка е да изберете и инсталация на котела. Необходимо е да има такива модули - регулиране на интензивността на изгаряне и автоматично управление на безопасността при експлоатацията на оборудването. Устройството без такива системи за подреждане на въздушното отопление не е подходящо.

Свържете въздухопровода към инсталирания в избрания от вас котел. Разрешено е да се използват както метални гъвкави канали, така и изделия от поцинкована стомана. Първите помежду си са свързани и запечатани със специална подсилена лента, а втората - със скоби, скоби. Ако е инсталирана комбинирана отоплителна и климатична инсталация, въздуховодите трябва да бъдат внимателно изолирани. След това няма да се образува кондензация на повърхността им.

След полагането на решетъчни канали може да се монтира и след извършване на декорацията се поставят под съществуващия интериор канал (разбира се, ако сте планирали такава работа). Внимателно гледате видеоклипове, да слушат съветите на експерти, а вие имате точно да се изгради високо качество и трайна система за отопление с горещ въздух. Нека вашият дом винаги да бъде уютен и топъл!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Възможност за електрическо отопление на селски къщиВъзможност за електрическо отопление на селски къщи
Системи за отопление на въздухаСистеми за отопление на въздуха
Камини за отопление на къщатаКамини за отопление на къщата
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Въздушно отопление на производствените помещенияВъздушно отопление на производствените помещения
Икономично отоплениеИкономично отопление
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Видове системи за отопление на къщиВидове системи за отопление на къщи
Предимства на кабелна отоплителна система пред водни системиПредимства на кабелна отоплителна система пред водни системи
» » Въздушното отопление на частна къща е икономично и наистина ефективно отопление
© 2021 BggeHat.com