Вентилацията в банята и тоалетната разкриват тайните на инсталацията

Вентилацията в банята и тоалетната осигурява свеж въздух, ефективно премахва миризмите. В проектите на многоетажни къщи първоначално е била построена обща вентилационна система, която самостоятелно го прави самостоятелно. Когато вентилационната система е лоша в висока сграда, те търсят изход от ситуацията.

Каква е вентилацията?

Вентилацията е важна за здравето, създавайки микроклимат. За помещения с висока влажност и миризми тя трябва да е ефективна. Правилата и регламентите определят: банята трябва да консумира 25 м3 / час, за комбинирана баня се изисква още два пъти.

Сградите на Съветския съюз и евтините модерни сгради са оборудвани с естествена вентилация. Потокът от въздух възниква от разликата в температурата на улицата и отвътре. Понякога е инсталиран дефлектор за укрепване на тягата, особено при ветровито време. Това е евтин и лесен начин монтаж на вентилация в банята и тоалетна. Системата работи без електричество, не се изискват специални грижи. Но тя почти не работи на топлина, тя е чувствителна към запушване.

За оборудването на принудителната система ще са необходими вентилатори

За оборудването на принудителната система ще са необходими вентилатори

Принудителната система използва вграден вентилатор. Той изважда въздуха от банята, на мястото му идва свеж. Метеорологичните условия не оказват влияние върху работата, а правилните вентилатори гарантират необходимата обмяна на въздух. Принудителната система използва електричество, доставено на устройствата. Обикновено се установява, когато редовната вентилация не може да се справи, е по-ефективна.

Принудителната вентилация на банята и тоалетната може да бъде изтощена, обмяната възниква поради отстраняването на въздуха. Вторият тип е захранващият въздух: в стаята се инжектира свеж въздух, създава се повишено налягане, замърсеният въздух се изпуска от каналите. Понякога те правят смесена система - комбинация от двете предишни. Вентилационната система може да бъде неканална, обменът става чрез общ канал. Каналите са свързани към отделни секции за изпускане на въздух навън или свързване към вала.

Проверка на работата с естествен екстракт

Ако не е известна вентилационната способност, системата се проверява много лесно. Отворете прозореца, вратата към банята. Вземете хартиена салфетка и я прикрепете към дупката във вала. Въздушният поток трябва да притиска листа към решетката. По същия начин използвайте мач, запалка, свещ. Пламъкът трябва да е насочен към канала за вентилация и колкото повече, толкова по-добре.

Естествен качулка може да се провери с мачове, запалка или лист хартия

Естествен качулка може да се провери с мачове, запалка или лист хартия

При горещината почти няма естествена обмяна на въздух, такава диагноза може да бъде погрешна.

Затворете прозорците и вратите, извършете втора проверка. Възможно е работата на качулката да се влоши или изобщо да не работи. Трябва да потърсите причината и да я премахнете. Сред причините, поради които изпускателната система внезапно спря да работи, най-вероятно са следните:

  • замени вратата в банята с по-плътни и херметически такива, които не се оставят на въздуха;
  • промениха обичайните прозорци до пластмаса, замениха входната врата, апартаментът беше запечатан;
  • Мината беше запушена отгоре по някаква причина;
  • съседите са инсталирали мощна принудителна вентилация, която преследва въздуха в най-близките апартаменти или пречи на естествената циркулация.

Възстановяване на функционалността на системата

Принудителната вентилация в банята ще премахне всички проблеми, но докато не сте готови да я инсталирате, можете да поправите естествената вентилация. Първо проверете чистотата на мина. Обикновено в високи сгради се правят специални бригади, които имат всичко необходимо за почистване на вентилационния вал. Обаждането на бригадата със сигурност ще бъде платено.

Можете да проверите сами сайта от банята. Извадете решетката, осветете фенерчето, за да видите отвора. Ако отломките, починалата птица е в достъпна зона, куката може да бъде почистена от вала. Не използвайте открит огън за осветление - боклуци веднага, след няколко секунди цялата мина ще изгори. Можете да хвърляте лост в дупката на най-горния етаж, така че да се счупи на запушено място.

За проверка и почистване на вентилационните тръби е по-добре да се обадите на специалисти

За проверка и почистване на вентилационните тръби е по-добре да се обадите на специалисти

Ако вратата в банята е много гъста, тя трябва да бъде леко разредена. Не отстранявайте високия праг, който служи за защита на дневните помещения от възможни наводнения. По-добре е да изрежете платното на 2 см от дъното и да осигурите потока на въздуха. Много по-красив вариант изглежда с инсталирането на решетка във вратата. Правоъгълна кръгла решетка се поставя отдолу в платното.

Ако в къщата има запечатани прозорци, стените са изолирани с топлоизолационен материал, дори и промяната на вратата на банята няма да помогне. Ако държите прозореца отворен, може да се появи чист въздух. По-лесно е да се осигури захранващ клапан в прозореца. Възможно е да се инсталира стена в проходния отвор близо до прозореца, за да се скрие зад завесите. Добра опция е да инсталирате батерията зад, след което студеният въздух ще се загрее.

В някои случаи повишаването на температурата в банята ще помогне. Това се прави по няколко начина: инсталирайте по-мощен тостер за кърпи, подредете топла подова система, инсталирайте радиатор, ако не е бил или е бил поставен голям брой секции. Ако тези методи не могат да възстановят съществуващата вентилация, е време да помислите за принудителната система.

Избор на ефективен вентилатор

Изберете комплект за принудителна вентилация в банята и тоалетната с разнообразен дизайн и различни технически характеристики - задачата не е проста. Те се различават, предимно мястото на инсталиране. Каналите се монтират в канала, зад решетката на вала. Радиалните елементи са поставени на изхода на канала. Те имат привлекателно естетическо тяло.



Дизайнът определя производителността, шума и местоположението на инсталацията. Има такива фенове:

  1. 1. Axial - улавя въздушните остриета и насочва по оста си. Създава налягане със средно якост или по-малко, използва се за неканални вентилационни системи.
  2. 2. Диаметър - с работен орган от типа барабан. Ефективността е малка.
  3. 3. Центробежно - се прави в спирална кутия. Изпълнението е най-голямото, шумът също така създава голям.
  4. 4. Центрофужно-аксиално - абсорбира най-добрите показатели от други типове. Малък размер, шумен шум, добро представяне.

Когато избирате фен, прочетете паспорта на продукта. На първо място, безопасност. Корпусът е задължително водоустойчив, без да позволява водата върху електрическите части. Степента на сигурност се обозначава с IP код с две цифри. Първият от тях показва степента на защита от удряне на предмети от трета страна, а втората - колко устройството е защитено от влага. За банята вземете вентилатор с IP45. Директният удар от поток от вода няма да навреди на такива фенове.

Следващият показател е производителността. Необходимо е вентилация, за да се осигури 6-8-кратна промяна на въздуха. Намирането на изискваната ефективност е лесно. Първо, площта на пода изчислява, резултатът се умножава с най-малко шест, и за предпочитане около 8. Например, бани площ 10 m2: избиране на вентилатора, като 60-80 m3 въздух на час.

Изберете продукт с нисък шум. В малка стая звукът на работещ уред се чува много ясно. Шумът се определя от формата на лопатките и скоростта на въртене. Ако е подходящо, изберете устройство с голям размер с ниска скорост. Шумът му в сравнение с малката и високата скорост е по-малък, работата е подобна. Имайте предвид: шумът не трябва да надвишава 35 децибела, по-високото ниво дразни психиката.

При избора на вентилатор обърнете внимание на производителността, тишината и степента на защита от влага на корпуса

При избора на вентилатор обърнете внимание на производителността, тишината и степента на защита от влага на корпуса

Когато монтирате вентилатора, свързвайте ставите с уплътнителя, така че вентилаторът да не се разклаща или вибрира.

Съвременните вентилатори са допълнително оборудвани с устройства, които увеличават функционалността. Сред тях:

  • контролен клапан - блокира въздуха от достъпа до стаята от каналите;
  • сензор за влажност - измерва нивото на пара в банята, включва вентилатор;
  • сензор за движение - уредът се включва, когато има хора в банята;
  • таймер - изключва вентилатора след известно време след използване на превключвателя;
  • Спилчът е инсталиран пред устройството за потискане на шума.

Как да направите вентилация в банята и тоалетната

Вентилацията на голяма градска къща е заобиколена, в повечето случаи без допълнителни въздуховоди. В нишата на общия минен канал, ако е поставен точно зад стената на банята, се монтира вентилатор. В случай на поставяне на канала зад стената на тоалетната и наличието на преграда с вана идват по различен начин: монтирайте вентилационните решетки от двете страни на стената.

Възможно е да се използва комбинирана версия. Дупка за вентилация в банята обикновено ви позволява да инсталирате вентилатор. Ако го поставите, ще има допълващо сътрудничество между принудителните и природни системи - най-оптималната опция. Но ако вентилационният канал е далеч, той трябва да бъде вкаран в вентилирано помещение.

Най-добрият вариант е комбиниран (вентилаторът е монтиран в отвора за вентилация)

Най-добрият вариант е комбиниран (вентилаторът е монтиран в отвора за вентилация)

За това се използват кутии. Те са правоъгълни, кръгли или гофрирани. Пластмасови кутии правоъгълна или кръгла форма е за предпочитане: те не провеждат шум от вентилатора, въздух не отговаря на съпротива в неговия път. Вълновете могат да бъдат твърди или меки. Те се използват на места, които трудно се приближават или на кратки разстояния.

Монтажът на аспиратора изисква спазване на правилата:

  • той се поставя на противоположната стена от входната врата, колкото е възможно по-високо: монтажът в стената с вратата намалява циркулацията;
  • Тесният отвор на канала се разширява с перфоратор, пластичната тръба се поставя в широк канал;
  • вентилатор напълно utaplivayut в мина, прикрепени с дюбели, винтове, херметични и затворете решетката;
  • Кабелите са затворени: те са скрити в стена или кутия.

В тоалетната вентилаторът е свързан към превключвателя на светлината, а миризмите се отстраняват незабавно. За банята е за предпочитане отделен превключвател на вентилатора.

В банята често можете да намерите окачени, разтегателни или окачени тавани. Вентилацията в банята е проектирана и инсталирана преди таванското устройство. Ако дупката в шахтата се намира под окачения таван, трябва да помислите за вентилационно пространство. Въздушният поток между таваните ще осигури решетка близо до отвора. Ако входа на вала е поставен над тавана, няколко вентилационни отвори са изрязани, в единия от които е поставен вентилатор.

Отчитане на характеристиките на отделна къща

Вентилацията в частния сектор е по-добре да се проектира предварително, като се подреждат проводи за извличане и окабеляване. В малка баня можете да получите с естествена вентилация, а в големите - да настроите принудителната вентилация. Необходимо е да се спазват правилата за монтиране на въздуховоди:

  • Захранването е разположено в долната част, изходът - отгоре;
  • вътре в каналите са направени възможно най-гладки;
  • За предпочитане директни канали, въртенето се извършва гладко, ако е необходимо;
  • за различните етажи каналите се извършват отделно.

В дървените къщи влажността причинява двойна заплаха: разваля външния вид и уврежда структурите. За дървена къща, вентилацията е задължителна и има големи изисквания към нея. Ако на партерния етаж вентилация в тоалетната на частна къща е позволено естествено, тогава в горната задължително задължително. Без вентилатор в банята на дървена къща не може да направи.

Оборудването изисква грижи. Решетки, вентилаторът периодично почистван от прах и мръсотия, проверява състоянието на възлите. Редовните грижи ще гарантират правилната работа на системата и приемлив микроклимат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилацията в камерна рамка създава идеален микроклиматВентилацията в камерна рамка създава идеален микроклимат
Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?Как и кога да проверявате и ремонтирате вентилацията в апартамента?
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Вентилация в гаража как да нарисувате качулката самиВентилация в гаража как да нарисувате качулката сами
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
Вентилация в котелното на частна къщаВентилация в котелното на частна къща
Екстракт без връзка с вентилациятаЕкстракт без връзка с вентилацията
Вентилация salda в УкрайнаВентилация salda в Украйна
Какво е вентилацията в къщата?Какво е вентилацията в къщата?
» » Вентилацията в банята и тоалетната разкриват тайните на инсталацията
© 2021 BggeHat.com