Полусухи подова настилка със собствени ръце

Съвременната технология на подовата настилка по полусухи се основава на използването на стандартен, фабрично изработен микс. Такива готови формулировки се основават на висококачествен цимент и разнообразни подобряващи добавки. Модернизираните компоненти не само улесняват значително внедряването на замазката, но и подобряват качествено цялата структура, което значително увеличава якостта.

Полусухи подова настилка със собствени ръце

Полусухи подова настилка със собствени ръце

GOST 7473-94. "Бетонови смеси. Технически условия ». Изтегляне безплатно

GOST 7473-94. "Бетонови смеси. Спецификации »

Предимства и недостатъци

Както повечето строителни материали, стандартните формулировки за полусухи замазки имат някои предимства и недостатъци поради състава на материала и технологията за изпълнение.

Смес за полусух замазка

Смес за полусух замазка

Несъмнените предимства включват:

  • по-скоро демократични разходи в сравнение с "мокрите" аналози;
  • няма нужда от допълнително подравняване на етажите;
  • В хода на работа водата не се използва и вероятността от дори незначителни течове се изключва;
  • наличието на пореста структура на готовата замазка позволява значително да се увеличат звуковите и топлоизолационните характеристики;
  • възможността за образуване на дефекти или напукване на повърхностния слой е сведена до минимум.
Времето за пълно изсъхване на пода е само 4-5 дни

Времето за пълно изсъхване на пода е само 4-5 дни

Недостатъци, когато самозасмукващите замазки по полусухи методи не са отбелязани, което го прави възможно да се препоръча като най-практичен и качествен метод за изравняване на подовата повърхност. Въпреки това трябва да се има предвид, че механизираното изравняване на големи площи е много скъпо, което се дължи на високата цена на доставяне на сместа в работната площадка и захранването й на площадката със специални гъвкави тръби.

Основни типове стил

В зависимост от използваната технология, може да се използват няколко опции за извършване на полусух замазка:

  • инсталация без използване на подложка с директно полагане върху бетонна основа;
  • плаващ вид замазка с полагане върху полиетиленова основа без прилепване към основата на пода и повърхността на стените;
  • Полагане на замазка с повърхностен монтаж на звукоизолираща мембрана;
  • замазка с използване на изолационни материали като субстрат.

Най-функционалната и изисквана версия на полусухова плаваща замазка с използване на влакна, която ви позволява да получите най-качественото и надеждно свиване без да използвате подсилващи компоненти.

Най-простото устройство на полусуха замазка (без топлоизолация и / или разширена глина)

Най-простото устройство на полусуха замазка (без топлоизолация и / или разширена глина)

Подготвителен етап

Отговорният етап, касаещ качеството на работата, зависи от издръжливостта и надеждността на полусухия замазка.

Технология на производство и монтаж на полусухи замазки

Технология на производство и монтаж на полусухи замазки

Почистване на повърхността

Особено внимание трябва да се обърне на следните нюанси:

  • При ремонт или замяна на стара замазка всички слоеве трябва да бъдат демонтирани към основата;
  • Повърхността трябва да бъде внимателно почистена от отломки и прах, а след това да бъде покрита с висококачествена почва;
  • Всички неравности трябва да бъдат остъргвани с фина шкурка и значителни площи с дефекти се изравняват с помощта на несъдържаща циментова суспензия.

Извършване на измервания

Извършете маркиране

Извършете маркиране

Простите манипулации дават възможност да се изчисли количеството решение, необходимо за работата. Хоризонталните повърхности са показани по дължината на стените. Работата може да се извърши на стандартно ниво, но е много по-ефективно да се използва лазерно ниво, което ви позволява да проектирате права линия към всички стени. Особено внимание трябва да се обърне на наличието на разлики във височината от основата, което спомага за навременното коригиране на изчисляването на количеството разтвор.

Лазерното ниво е инсталирано в основата в средата на стаята и маркировките са направени по стените на правилната височина

Лазерното ниво е инсталирано в основата в средата на стаята и маркировките са направени по стените на правилната височина

маркиране

маркиране

Лазерното ниво е инсталирано в централната част на стаята. Във всяка произволна част от пода близо до стената, завийте винта с минимална дължина от десет сантиметра. На винтния винт се завинтва правило и се прави маркировка в пресечната точка на лазерния лъч с правилото. Удобно е да направите марката с маркер директно върху правилото.

Подобно на първия винт на противоположната стена, вторият закрепващ елемент се завинтва и се установява правило с маркирания знак. Гредата от нивото трябва да пресече знака по правилото. Ако маркерът не съвпада, тогава височината и посоката на правилото могат да се регулират чрез завинтване и отвиване на дъното на винта.

По аналогия, оформлението на цялата стая е направено. Необходимо е да се инсталират не по-малко от петнадесет самобръчкови винтове до всички стени и да се маркира една от тях в центъра на стаята.

Полагане на хидроизолация и топлоизолация

Филмът, разпространен на пода, действа като хидроизолация

Филмът, разпространен на пода, действа като хидроизолация

Хидроизолацията се формира от висококачествен полиетиленов филм с оптимални параметри най-малко 100 μm. Трябва да се поставят филмови ивици, като се припокриват помежду си и долната част на стените на петнадесет сантиметра. Следва термоизолационен слой от листова топлоизолационна материя.

За топлоизолация е необходимо да се използва изключително надежден и висококачествен материал. Оптималната опция е полагането на плочи на базата на екструдирана полистиролова пяна. Ако е необходимо да се получи незначителен топлоизолационен ефект или ако се предполага, че се образува висока полусуха замазка, се допуска използването на разширена глина с част от не повече от шест милиметра.

Стиропор и експандиран полистирол - модерни материали, които са отлични за подовата изолация

Стиропор и експандиран полистирол - модерни материали, които са отлични за подовата изолация

Стените, колоните и другите архитектурни елементи трябва да бъдат изолирани по периметъра с амортизирана лента с лепило. Горният край на лентата трябва леко да се издигне над бъдещата замазка. Такава лента няма да позволи на замазката да се разпука по време на сушенето, а изпъкналите части могат да бъдат нарязани преди завършване с обикновен конструктивен нож.

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

Инсталиране на фар

Един от най-трудните и критични етапи, отговорен за висококачественото изравняване на повърхността, когато замазката е полусух. Устройството на специални водачи позволява да се изпълни правило с акцент и на редовни интервали да се разпространява работно решение върху подовата повърхност.

Трябва да се разбира, че използването на полу-суха замазка налага доста строги изисквания за подредбата на маяци и най-добрият вариант е използването на специална Т-профили на сглобяеми елементи, които се наричат ​​"Маяк"

Инсталирани маяци под подовата замазка

Инсталирани маяци под подовата замазка

Предварително изработените профили са разположени успоредно на повърхността на една от стените. За да се инсталира стартов фар, се взема предвид разстоянието от двадесет сантиметра от стената. Следните маяци са изложени, поддържайки оптимално удобно разстояние един от друг. Такава разлика трябва да бъде по-малка от продължителността на правилото, подготвено за работа с петнадесет сантиметра.

Възможно е да се използват маяци от циментов разтвор. За тази цел се поставя незначително количество хоросан с височина между двойка винтове и покрита с парче широка адхезивна лента. С помощта на правилото е необходимо да се натисне сместа, покрита със скоч, до нивото на самонарязващите се винтове. След пълно изсушаване говедата се отстраняват, а получената височина е алтернатива на Т-образните маяци.

Правила за подготовка на работно решение

При самостоятелно изпълняващи се полусухи подови покрития, цената им се намалява с 5-6 пъти

При самостоятелно изпълняващи се полусухи подови покрития, цената им се намалява с 5-6 пъти

Независимо от факта, че строителният пазар предлага изобилие от готови миксове, много предпочитат да използват собствено подготвено работно решение за извършване на суха замазка.

Основното правило: спазване на правилните пропорции. Съотношението на цимент и пясък е 1: 3, а количеството добавено влакно се изчислява по формулата от 600 грама на 1 м³. Освен това е необходимо да се добави пластификатор, чийто обем е равен на един литър на 100 кг. цимент.

Стандартният работен разтвор за полусухи методи се основава на използването на:

  • Портланд цимент М-400;
  • пресяван пясък;
  • фибростъкло;
  • пластификаторни добавки.

    стъклопласт

    стъклопласт

За производството може да се използва всякаква мощност, подходящ обем или специален смесител.

Ръчно производство на смеси

Ръчно производство на смеси

Последователност на приготвяне:

  • попълнете 130 литра речен пясък;
  • добавете 140 g фибри и 0,5 l пластификатор;
  • добавете 50 кг цимент;
  • внимателно смесете всички компоненти, напълнени в контейнера.

Към получената смес добавете вода в обем от около 15 литра. Полученият работен състав не трябва да е течен. Качеството на получената смес се проверява чрез притискане на малко количество в юмрук. Оптимално за работата на състава не излъчва влага, но изглежда гъста и некомплексна.

Така изглежда завършената смес

Така изглежда завършената смес

Директен монтаж на замазката

Правилно приготвеният разтвор, когато се прилага върху основата и изравняване, не се придържа към инструментите, но образува гладка и равномерна повърхност без пукнатини.

Технологията на разпределение на сместа, подготвена за работа, предполага да се полага хоросан по периметъра на помещението с натискане на ръбовете на хидроизолационния слой в местата на припокриване към стените. Следващата стъпка е да запълните лентите между изложените маяци. Натрупаният хоросан трябва да бъде ударен и изравнен. По този начин работата се извършва постепенно, в отделни секции.

Подреждането на излятия полусух разтвор

Подреждането на излятия полусух разтвор

Когато се използват автоматични системи за приготвяне на разтвор и неговата доставка, цялата повърхност се запълва наведнъж и след това се извършва работа за уплътняване и изравняване.

Изпълнение на механизираната полусуха замазка

Изпълнение на механизираната полусуха замазка

Полусухия подова замазка може успешно да се прилага, когато традиционните технологии не са допустими, скъпи или просто не са ефективни

Полусухия подова замазка може успешно да се прилага, когато традиционните технологии не са допустими, скъпи или просто не са ефективни

Трябва да се помни, че маяците могат да бъдат оставени в готовата замазка, а общата дебелина трябва да бъде около четири сантиметра. Минималната дебелина не трябва да бъде по-малка от три сантиметра.

Полусухи подова настилка със собствени ръце

Полусухи подова настилка със собствени ръце

Приложение и изравняване на полусухия разтвор

Приложение и изравняване на полусухия разтвор

Видео - Полу-суха подова настилка със собствени ръце

Подравняване и фугиране

Изравняването се подлага само на внимателно натискане върху цялата повърхност на замазката. За този процес се използва правило, което изтласква краищата в открити маяци и леко се движи от едната страна в другата. Постепенно се движи напред, правилото не само изравнява повърхността, но също така позволява да се идентифицират области, където количеството разтвор не е достатъчно. При такива локални сегменти, работният състав се добавя с помощта на мистрия или мистрия.

Полусухия подова замазка е много по-лека и по-бърза от конвенционалната

Полусухия подова замазка е много по-лека и по-бърза от конвенционалната

Окончателното подравняване се основава на необходимостта от избърсване на завършената повърхност на замазката. Най-удобно за тази цел е да използвате специална шлифовъчна машина тип диск. Също така е възможно да се затегнат подовете с обикновена широка мистрия, която с достатъчна сила, която извършва кръгови движения, изтрива цялата повърхност.

смилане на финала

смилане на финала

Крайният етап е създаването на оптимални условия за втвърдяване на приложеното решение. Препоръчително е повърхността да се покрие с обикновен полиетиленов филм. След дванадесет часа можете да проверите качеството на замазката и да проверите образуването на кухини, които се разтриват със стандартен циментов разтвор с полутечна консистенция. Възможно е завършването да приключи не по-рано от четири дни след изваждането на покриващия полиетилен.

Видео - технология за производство на полу-суха замазка за експандиран полистирол

Видео - Рейка за полагане на полусух замазка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начиниКак да изравним пода за ламинат преглед на най-добрите начини
Полусухи подова настилка и технология на складиранеПолусухи подова настилка и технология на складиране
Намажете пода с топла водаНамажете пода с топла вода
Как да запълним подовата топла водаКак да запълним подовата топла вода
Самонивелиране на подаСамонивелиране на пода
Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?Каква трябва да бъде дебелината на замазката за подово отопляемия под и как да се напълни основата?
Бързосъхнеща подова замазкаБързосъхнеща подова замазка
Как правилно да запълни подовото покритие видео, снимки и детайлна технологияКак правилно да запълни подовото покритие видео, снимки и детайлна технология
Това, от което трябва да обърнете внимание, е закупуването на самоизравняващ се еквалайзерТова, от което трябва да обърнете внимание, е закупуването на самоизравняващ се еквалайзер
Керамитен бетон за замазка изисква пропорцииКерамитен бетон за замазка изисква пропорции
» » Полусухи подова настилка със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com