Подове с топла вода, инсталационна схема и монтаж

Modern настилка система топла вода е много ефективна структура чрез тръби, базовата проблем, който се състои в нагряване на качеството на настилката на повърхността последвано максимално равномерно преразпределение на топъл въздух маса с площ на всички отопляеми стаи.

Подове с топла вода, инсталационна схема и монтаж

Подове с топла вода, инсталационна схема и монтаж

Основни предимства и недостатъци на системата

Привържениците на топли подове отбелязват наличието на много предимства при използване на водно отопление на помещения, главните от които са:

  • висока степен на икономия на енергийни ресурси:
  • стабилни показатели за надеждност и безопасност на правилно инсталирана система;
  • добър потенциал за използване като основна отоплителна система;
  • Отлична съвместимост с всички съвременни разновидности на материали, подови настилки, включително и керамика, ламиниран паркет и паркетни дъски, както и всички видове линолеум.
Системата

Системата "подово отопляем под" е многопластов технологичен "пай", монтиран в долната част на стаята

В допълнение, тази категория на топло подовете се характеризира с нечувствителност и отсъствие на вредни индикатори на електромагнитно излъчване, комбинирани с високо ниво на комфорт. За целите на справедливостта следва да се отбележи, че инсталирането на такива подове е с високи разходи и изисква участието на специалисти с определена квалификация, не само за инсталиране на системата, но и за извършване на ремонтни работи.

Схематичен дизайн на подовете с топла вода

Схематичен дизайн на подовете с топла вода

Системни компоненти

Колекторната верига за пода на топлата вода

Колекторната верига за пода на топлата вода

Към колекторите е възможно да се свържат от 2 до 12 кръга на топла вода

Към колекторите е възможно да се свържат от 2 до 12 кръга на топла вода

Правилно проектирани система вода "топли подове" в стандартните условия показва тип вода верига, снабдена с топлинен колектор и главина, която се състои от топлообменник, хидравлична помпа, разширителен съд и група за сигурност.

Тръби от топла вода, поставени върху подложка

Тръби от топла вода, поставени върху подложка

Смесител за подово отопление

Смесител за подово отопление

Топлоносители в такава система са топлата вода от системата за централно отопление и елементите на отоплителната структура на водата и специален топлообменник изпълнява регулиращата функция. С помощта на хидравличната помпа охлаждащата течност циркулира при условията на монтираната водна верига и разширителният резервоар помага да се компенсира излишния топлоносител, който може да бъде задействан от високо ниво на отопление.

Работата на такава система би била нестабилна без функционирането на специална група за безопасност, представлявана от манометър, автоматичен вентилатор и предпазен клапан. В най-високата точка е монтирана специална група и предпазва затворения тип на системата от образуването на процеси на изхвърляне или твърде високи индекси на налягането в системата.

Комплект подово отопляем под

Комплект подово отопляем под за 15 м2

Име Kol-vostoimost, rub.
МТ тръба Valtec. 16 (2.0)100 m3 580
Пластификаторът. Силар (10л)2х10 11 611
Касетата е амортисьор. Energoflex Super 10 / 0.1-252х10 м1 316
Топлоизолация. ТР - 5 / 1,2-1618 m22 648
Трипосочен смесителен вентил. MIX 03 ¾ "11 400
Циркулационна помпа. UPC 25-4012 715
Зърна адаптер. VT 580 1 "x 3/4"156.6
Зърна адаптер. VT 580 1 "х1 / 2"156.6
Сферичен кран. VT 218 ½ "193.4
Правият съединител с преход към вътрешната резба. VTm 302 16х ½ "2135,4
Сферичен кран. VT 219 ½ "193.4
Чай VT 130 ½ "163
Кег на VT 652 ½ "x60163
Адаптер HBVT 581 ¾ "x ½"30.1
в общия13 861.5
Комплект подово отопление на пода до 60 m2

Комплект подово отопление на пода до 60 m2

Комплект подово отопление на пода до 60 m2

Изчисляване и избор на материали

Всяка стая изисква извършване на отделни изчисления, които ви позволяват да определите броя на консумативите въз основа на дължината на тръбите, както и стъпката при тяхното инсталиране. Препоръчително е за тази цел да се прилагат специални компютърни програми или да се използва готовата проектна документация, разработена от специалисти.

Независимите изчисления на мощността се класифицират като сложни, поради необходимостта да се вземат предвид много параметри и нюанси. Дори малки недостатъци могат да провокират недостатъчна или неправилна циркулация на водата по серията и, в някои случаи, формирането на местни сайтове топлина течове.

Изчислението се основава на използването на няколко параметъра:

  • площта на помещението;
  • характеристиките на материала, използван за издигането на стени и тавани;
  • наличността и категорията на изолацията на стаята;
  • вида на топлоизолационния слой под самата система;
  • материали за подови покрития;
  • характеристики и параметри на тръбите в системата;
  • температурата на водата при входа на системата.

Най-отговорният етап преди придобиването на материала е компетентен избор на охладители, представени в такава система от тръби. Следните типове са популярни:

  • кръстосано свързан тип полиетиленови тръби. Те се произвеждат под високо налягане и се характеризират с високо ниво на якост. Те са оптимално устойчиви на всякакви механични повреди, температурни колебания и нестабилност на налягането,
    Полиетиленова тръба, произведена от Rehau

    Полиетиленова тръба, произведена от Rehau

    Гъвкава полибутиленова (PB) тръба Viega

    Гъвкава полибутиленова (PB) тръба Viega

  • метални пластмасови тръби. Те перфектно съчетават основните положителни качества на стоманата и полимерите. Не подлежат на образуване на ръжда и са устойчиви срещу неблагоприятни външни въздействия -

    Пластмасова тръба TIG FIRAT

    Пластмасова тръба TIG FIRAT

  • медни тръби с пластмасова обвивка. Характеризира се с максимална дълготрайност, която се дължи на използването на метали с висока якост в производствения процес.
    Медна тръба за топъл под - най-добрият вариант, който отговаря на всички условия за подреждане на подово отопление

    Медна тръба за топъл под - най-добрият вариант, който отговаря на всички условия за подреждане на подово отопление

    Тръби от мед

    Тръби от мед

Варианти на стилистичните схеми

Варианти на стилистичните схеми

Варианти на стилистичните схеми

Схеми за полагане на тръби

Схеми за полагане на тръби

Модерните системи за подово отопление могат да бъдат направени чрез няколко от най-често използваните опции за оформяне:

  • инсталиране от змия. Възможност за полагане на тръби по една от стените със закръгляване в крайната точка и промяна на посоката, в резултат на което се покрива цялата площ на помещението. Основната трудност се крие в спецификата на дизайна на зоните на преобръщане;
  • инсталиране двойна змия. Използва се вариант, извършен по аналогия с предходния метод, но в процеса на полагане на двойка паралелни тръби на стъпка от три сантиметра;
  • монтаж от охлюв или спирала. Инсталационната опция, когато се подрежда, се оказва вид спирала с крайна точка, която затваря цялата система;
  • комбинирана инсталация. Опцията включва прилагането на няколко метода за полагане на пода на една стая с господство на най-удобните и ефективни.
Пример за полагане на тръби от топъл под

Пример за полагане на тръби от топъл под



Основните правила за разпределение на тръбите в системата на подово отопляеми подове:

  • инсталирането на системата започва от външна, студена стена;
  • поетапно намаляване на нагряването на подовата повърхност се постига чрез използване на тръбно полагане, използвайки технологията "змия";
  • еднородното нагряване може да се постигне чрез спирално полагане в посока от периферията на помещението към централната част, като се поддържа двойна стъпка от завоя до завоя, последвана от полагане в противоположна посока;
  • Стандартната стъпка не може да бъде по-малка от десет или повече от тридесет сантиметра, но колкото повече топлинни загуби, толкова по-малка е стъпката;
  • трябва да се обърне специално внимание на изчисленията на хидравличното съпротивление, чийто индекс се увеличава в пряка зависимост от дължината на тръбите и броя на завоите;
  • Забранено е присъединяване на тръби с съединители, ако е необходимо, в замазката.

Избиране и инсталиране на колектор

Колектор за топъл под

Колектор за топъл под

Колекторът се избира в зависимост от броя на веригите. Той трябва да има оптималния брой игли и да позволява свързването на абсолютно всички контури, които се изпълняват.

Най-простият тип колектор има спирателни вентили, но не е възможно да се извърши настройка на системата, което позволява класифицирането му като опции за бюджетно оборудване.

Колектор на топъл под, вариант №1

Колектор на топъл под, вариант №1

В колекторите на средния ценови сегмент се осигурява монтаж на контролни клапани, позволяващ, ако е необходимо, регулиране на дебита на водата във всяка отоплителна линия.

Колектор на топъл под, вариант №2

Колектор на топъл под, вариант №2

Колектор на топъл под, вариант №3

Колектор на топъл под, вариант №3

Най-ефективни са автоматичните колектори, оборудвани със серво задвижване за всеки вентил и специални смесители от предварителен тип. Такива системи позволяват регулиране на температурния режим за доставяната вода и смесване на течността с различна температура.

Необходимите елементи от висококачествени колектори се представят от вентилационен вентил и изпускателен отвор. За монтаж се използва колекторна кутия със стандартна дебелина от около дванадесет сантиметра. Правилните размери съответстват на размерите на колекторната група и необходимите допълнителни елементи, в които могат да действат сензорите за налягане, въздуховоди и сливи.

Монтиране на колектора. Свързване на тръбопроводи

Монтиране на колектора. Свързване на тръбопроводи

Правилно разположената кутия има няколко характеристики:

  • има свободно пространство, използвано за огъване на тръби;
  • една и съща дължина на тръбата от всяка стая и размерите на контура са типични.

Възможно е да се монтира кутията в стена, която не е с лагер. Трябва да се има предвид, че колекторната кутия трябва да бъде инсталирана над повърхността на системата "топъл под". Монтажът и пълненето на кутията е стандартен и се извършва в съответствие с приложената инструкция.

Монтаж на колектора на подово отопляемия под

Монтаж на колектора на подово отопляемия под

Функции за последователност и инсталиране

Нанесете за топъл под. Схемата

Нанесете за топъл под. Схемата

Най-популярният и популярен вариант за полагане на топла вода подове се използва бетонна замазка, който се извършва след внимателна подготовка на подредената повърхност и маркировка за местоположението на колектора и тръбите. Цялата работа се извършва на етапи със следната последователност от основни действия:

  • полагане на топлоизолация на основата на полистирол или експандиран полистирол-

    Изолация, нанесена върху хидроизолация

    Изолация, нанесена върху хидроизолация

  • поставяне на амортисьорна лента, за да се предотврати прекомерно разтягане на бетонната основа по време на отоплението,

    Снимката показва лентата на амортисьора и процеса на полагане на изолационните плочи

    Снимката показва лентата на амортисьора и процеса на полагане на изолационните плочи

  • върху горната част на топлоизолационния слой на усилващата мрежа за подобряване на здравините на конструкцията и допълнително закрепване на тръбната система;
  • директно полагане на тръбната система в комбинация с постепенното консолидиране на тръбите помежду им чрез специални скоби и закрепване към укрепващата мрежа,
    Тръбите са прикрепени към армировъчната мрежа

    Тръбите са прикрепени към армировъчната мрежа

    Фото - закрепване на тръбите към мрежата

  • свързване на тръбната система към колектора.

Необходимо е внимателно да се следи качеството, но не и прекалено стегнатото закрепване, така че да не се предизвикват промени на деформацията по време на работа. Наличието на няколко контури изисква алтернативна връзка. Изходният край на тръбите е фиксиран към връщащия колектор. Последният етап на монтажа се състои в изсипване на цялата система с бетонов разтвор и внимателно изсушаване на замазката. След това работата се извършва върху текстурирана замазка и завършва с подови настилки.

Бетонен процес

Бетонен процес

Съвети и трикове

При извършване на монтажни работи плочите на стаята близо до външните стени се изработват с по-малка стъпка, която позволява стабилизиране на отоплението.

Поставянето на тръбната система като "змия" включва внедряването на най-малката стъпка, а при спирален монтаж стъпката може да бъде от два до петнадесет сантиметра.

Видове нагревателни системи с подово отопление

Видове нагревателни системи с подово отопление

За да се подобри качеството на бетоновия състав и да се улесни леенето, препоръчително е да се добави стандартно количество полипропиленово влакно към работния разтвор, което ще увеличи якостта на замазката при свиване.

Не пренебрегвайте използването на амортисьорна лента, която ви позволява да компенсирате разширяването на бетонната замазка.

Съответствието с технологията позволява да се получи висококачествена и трайна система от топло подове, които да подобрят микроклимата на помещенията и да създадат удобни условия за живот.

Настилка за подово отопление

Настилка за подово отопление

Видео - Подове с топла вода, инсталационна схема и инсталация. Видео семинар

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Електрически или подово отопляем подЕлектрически или подово отопляем под
Видове топли подовеВидове топли подове
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Монтиране на водния под с вашите ръцеМонтиране на водния под с вашите ръце
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Как се подреждат топлата подове? Изглед отвътреКак се подреждат топлата подове? Изглед отвътре
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
» » Подове с топла вода, инсталационна схема и монтаж
© 2021 BggeHat.com