Полистирол за подова замазка за разнообразието и характеристиките на изолацията, стъпка по стъпка инструкции за монтаж

Неотдавна вътрешните закони за жилищното строителство се приспособяват все повече към международните стандарти. И в развитите страни, особено внимание се обръща на проблемите на топлинно спестяване, структури, които не отговарят на тези параметри никога няма да бъдат пуснати в експлоатация. Топлоизолацията на сградите е сложен и многоетапен процес, за него се използват различни нагреватели, изпълняват се работи върху всички архитектурни елементи.

Стиропор за подова замазка

Стиропор за подова замазка

Полистиролът е един от най-широко използваните топлоизолационни материали за универсална употреба. Този материал се използва за изолация на стени и покриви, тавани и подове. Съвременните иновационни технологии позволиха на пенопласта да не се запали, не поддържа открит огън. В допълнение, броят на изпарените химически съединения е намалял значително - някои видове пяна са били разрешени от държавни контролни организации, за да бъдат използвани без ограничения, включително в спални или детски стаи. В статията ще разгледаме два варианта за използване на пяна под подовата замазка.

Сортове от пяна от пластмаса

Сортове от пяна от пластмаса

Гранулирана пяна

За съжаление, за днес у нас тази технология все още не е намерила широко разпространение. Причината - за производството на разтвор на базата на гранулирана пяна пластмаса са специални затворени единици от чуждестранно производство са необходими. Не всички строителни фирми имат такова оборудване, да не говорим за отделни строители или малки строителни компании.

Пенопласт в гранули

Пенопласт в гранули

Какви са предимствата на тази технология?

  1. Минималната цена. Ако изчислите цената на всички строителни работи и материали, използвани при монтажа на пресована и гранулирана пяна, цената на последната е най-малко 50 по-ниска.
  2. Абсолютна безвредност. Гранулираната пяна е затворена от всички страни с циментово-пясъчен разтвор, което напълно отстранява вредните химически изпарения да навлизат във въздуха.
  3. Противопожарна защита. Тази технология за подова изолация от противопожарните органи е разрешена за използване дори в много отговорни сгради.
  4. Простота на технологиите. Всички работи могат да бъдат изпълнени в рамките на един ден, няма нужда да губите време за подготвителни операции, строителната технология се състои само в изливане. Не е необходимо да изравнявате основата, да инсталирате маяци, да избърсвате повърхността и т.н. Тези операции се извършват автоматично по време на пълненето.
Политерм: полистиренови гранули

Политерм: полистиренови гранули

Видео - Пенопластните гранули

За да се приготви разтвора, една част от циментово-пясъчната смес трябва да бъде дадена на една част от гранулираната пяна. Ако е необходимо да се увеличи носещата способност на замазката, количеството цимент се увеличава. За топлоизолационни свойства, подобна замазка напълно удовлетворява повечето изисквания. Освен това е възможно в бъдеще да се монтират подове от всякакъв вид, включително отопляеми.

Нанася се с гранулирана пяна

Нанася се с гранулирана пяна

Пресована подова пяна за замазка

Основното предимство - цялата работа може да се направи без използването на "мокри" материали. Цената на технологията е малко по-висока от гореизброените, но може да се използва както по време на новата конструкция, така и при извършване на ремонтни работи с различна сложност.

Пресована пяна

Пресована пяна

Предимства на използването на пяна под замазка

Качество на пяна пластмаса

Качество на пяна пластмаса

  1. Един от най-високите коефициенти за икономия на топлина сред всички съществуващи материали. Отлични топлинни спестявания - отлична звукоизолация. Широката гама от материали за дебелина и ширина ви позволява да избирате параметрите на пода според проектната документация с максимална точност.
  2. Не е лошо съпротивление срещу пламъка. Съвременната пяна не поддържа отворено изгаряне, то се разтапя само. Същевременно количеството отделяни токсични химични съединения намалява значително.
  3. Екологична безопасност. Някои видове пяна под подовата замазка произвеждат много по-малко химически съединения във въздуха, отколкото са разрешени от държавните контролни организации.
  4. Устойчивост на влага. Плочи от пластмасова пяна не абсорбират влагата, не влошават оригиналните си физически характеристики, в зависимост от индексите на относителната влажност в помещенията. Технологията не изисква специална хидроизолация за пенопласти. Ако е осигурена хидроизолация, тя защитава други конструкции или строителни материали.
  5. Дълготрайност. Най-вече пенопластите се страхуват от твърди ултравиолетови лъчи. Под пода няма такива лъчи, като по принцип животът не е ограничен. Разбира се, само при условие, че са изпълнени всички препоръчителни технологии, пластините за пяна не се повредят механично поради появата на прекомерно физическо натоварване.
Таблица на характеристиките на пяната и EPSA

Таблица на характеристиките на пяната и EPSA

Тези характеристики на изпълнение правят използването на пенопласти за подовата замазка оптимална опция в повечето случаи.

Как да поставите пяна под подовата замазка

Преди да започнете производството, трябва да закупите точното количество материали, да имате минимален набор от инструменти и опит.

Стъпка 1. Подготовка на субстрата. Плочи от пяна имат всички известни предимства. Но не всеки знае тяхната липса - такива материали трябва да се поставят само на равни повърхности.

Проверка на гладкостта на пода

Проверка на гладкостта на пода

Как да използваме водното ниво за пода

Как да използваме водното ниво за пода

Големи изпъкналости или разлики във височината на основата причиняват пукнатини на плочите, което значително намалява ефективността и експлоатационния живот на изолацията. Подравнете опорните повърхности по няколко начина: суха мазилка, изливане с течен разтвор и т.н. Основното е, че разликата във височината в цялата площ на помещението е минимална.

Нивелиране на пода със собствените си ръце

Нивелиране на пода със собствените си ръце

Това е важно. Пенопластът се страхува от пряк контакт с всички материали, които имат битум в състава им, включително модифицираните. Ако тези материали се използват като хидроизолация, трябва да се постави полиетиленово фолио между пяната и тях. Във всички останали случаи използването на филм не е необходимо.

Практически съвети. При първата възможност не инсталирайте хидроизолация между подовите плочи и пяната, по-добре е да го направите върху пяна.

Хидроизолация на пода за полагане на пенопластика

Хидроизолация на пода за полагане на пяна - пример

Факт е, че в този случай силата на фиксация на плочите намалява значително, те вече не могат да бъдат фиксирани отдолу с разтвори, нито един от тях няма да се придържа към хидроизолацията. Плочките ще бъдат свободни да лежат и фиксирането може да се извърши само по периметъра. Това значително увеличава риска от изключително неприятно и трудно премахване на драскотини по време на ходене.

Дебелината на сутеренния изравняващ слой няма значение, неговата задача е само да изравни повърхността, няма да има физически натоварвания.

Схема за замазка със стиропор

Схема за замазка със стиропор



Стъпка 2. Разпределение на стаята и избор на оптимален начин за полагане на плочите. Необходимо е да се предприемат всички мерки, за да се намали броят на обрязването и напасването. В зависимост от геометрията на стаята, направете оптимално оформление на плочите за пяна. Дебелината на плочите се избира, като се взема предвид необходимия коефициент на икономия на топлина.

Практически съвети. Ако типът подови настилки включва доста големи товари върху основата, по-добре е да използвате пенопласти с повишена физическа сила. На цена е малко по-скъпо, но увеличението на разходите е напълно оправдано от значително подобрените характеристики на изпълнението.

Стъпка 3. Полагане на пяна. Ако основата е бетонна, тогава специалното лепило може да се постави на обратната страна, което значително увеличава здравината на закрепване. Можете да нанесете специална мивка върху цялата повърхност или шпатула в центъра и в четирите страни. Първият вариант е за предпочитане, но изисква повече време и материали. Позицията на всяка плоча трябва да бъде проверена във всички посоки, предната повърхност трябва да бъде строго хоризонтална.

Стелажни плочи

Стелажни плочи

Дебелината на пяната под замазката зависи от нивото на топлоизолация: колкото по-голям е ефектът, толкова по-дебели са листовете

Дебелината на пяната под замазката зависи от нивото на топлоизолация: колкото по-голям е ефектът, толкова по-дебели са листовете

Практически съвети. Ако нямате дълго ниво, използвайте равномерно рейк. Инструментът трябва едновременно да контролира позицията на най-малко три плочи, в противен случай ще се появят отклонения.

Подравняването на пяната е много внимателно, по-добре е да го направите само с дланта на ръката си. Ако се нуждаете от много усилия, използвайте между гумен чук и плоча широка ивица от подрязващи дъски, шперплат и други материали. Страничните повърхности на плочите са задължително залепени с лепило, остатъците се отстраняват с щапелни. След като полагате всички плочи, повърхността трябва да е абсолютно чиста и равна.

Стъпка 4. Запечатване на шевове. Между плочите, шевовете са малки или напълно липсват, всичко зависи от умението на изпълнителя. Проблеми могат да възникнат в зоните, съседни на стените.

Практически съвети. Възможно е да се изпълнят препоръките на "занаятчиите", за да се остави празнина между стената и покритието за пяна приблизително 2-3 сантиметра, за да се компенсира топлинното разширение. Не им обръщайте внимание, пластмасовата пяна не е метална или тухлена, лесно се компресира и се изправя и по този начин успешно компенсира всички възможни разширения.

Разликата между стената и пяната не е необходима

Разликата между стената и пяната не е необходима

Конците трябва да бъдат запечатани с лепило. Има желание и страх от стягане. Но в повечето случаи пяната се нанася върху пяната за пода, под нея трябва да се постави хидрозащита. Тя едновременно херметически затваря всички пукнатини, не губете време, като правите ненужни операции.

При тази работа по полагане на полистирол е завършен, можете да се подготвите за крайната замазка, ако е необходимо за технологията на подови настилки.

Това е важно. Плочите от стиропор не могат да издържат на значителни товари, това винаги трябва да се запомня при извършване на строителни работи. За да се намалят стойностите на точковите сили, строителните технологии задължително осигуряват последващото затягане само след подсилване.

Засилване на мрежата върху пяна

Засилване на мрежата върху пяна

На снимката армираща мрежа

На снимката армираща мрежа

За тези цели може да се използва като традиционен метална решетка с клетки от различен диаметър и дебелина тел и окото на последните висока якост полимери. Поради подсилването цялото товари ще бъде равномерно разпределено в зоната на помещението, което намалява индексите на усилието с квадратен сантиметър стотици пъти.

Нарежете върху пяна листове

Нарежете върху пяна листове

Няколко професионални съвета за технологията на полагането на пяна плочи

В зависимост от характеристиките на подовата настилка, трябва леко да промените технологията на полагане и номенклатурата на материалите.

Под системата "топъл под" използвайте пяна плочи с отразяващ горния слой фолио. Това не само ще повиши ефективността на отоплителната система, но и ще предпази повърхността на плочите от прекомерно прегряване. В тези случаи се препоръчва свързването между плочите да бъде залепено с фолиева лента.

Стиропор за топлоизолация на водния под

Стиропор за топлоизолация на водния под

За топлоизолацията на първите етажи дебелината на плочите трябва да бъде най-малко десет сантиметра. Междинните подове могат да бъдат изолирани с плочи с дебелина пет сантиметра. Ако живеете в многоетажна къща, подовите плочи не могат да бъдат изолирани, топлината не излиза на улицата или на съседите, и "преместени" на втория на първия етаж. Благодарение на тази естествена конвекция можете да отоплявате по-малко помещенията, разположени на втория етаж. Но всичко е индивидуално, внимателно преценявайте вашите решения.

Изчисляване на топлоизолационна пяна

Изчисляване на топлоизолационна пяна

Размери на пяна плочи

Размери на пяна плочи

Засилването се извършва най-добре с пластмасова мрежа.

Мрежа от фибростъкло за укрепване на връзките

Мрежа от фибростъкло за укрепване на връзките

Ако това не е възможно, купете решетка с поцинкована тел. Малка разлика в цената е напълно оправдана, нарушаването на функционалността на армировката може да доведе до много неприятни ситуации. За да ги поправите, ще ви отнеме много усилия и пари.

Не съхранявайте изолацията на пода. Практиката показва, че дори при използването на материали над средната ценова категория, топлоизолацията се изплаща в рамките на няколко години и допълнително носи директна печалба, като спестява скъпи енергийни носители.

Това са основните препоръки. Ако строго се придържате към изпитани по времето и многобройни разработчици на технологии, няма да възникнат проблеми при по-нататъшната експлоатация на подовите настилки.

Видео - Полистирол за подова настилка

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Топлоизолация на пода с експандиран полистиролТоплоизолация на пода с експандиран полистирол
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Подгряване на пода с полистирен присадка от заболяванеПодгряване на пода с полистирен присадка от заболяване
Понятието за плътност на екструдиран полистиролПонятието за плътност на екструдиран полистирол
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
Нагреватели Polinor, Ecover, IsoSoft, Bassful, Polypom отпывы и характеристики утеплителейНагреватели Polinor, Ecover, IsoSoft, Bassful, Polypom отпывы и характеристики утеплителей
Спецификации на топлообменника и прегледи на собствениците на домаСпецификации на топлообменника и прегледи на собствениците на дома
Процесът на изолация на къщата с екструдиран полистиролПроцесът на изолация на къщата с екструдиран полистирол
Затопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистиролЗатопляме къщата от облицовки от пяна навън с експандиран полистирол
» » Полистирол за подова замазка за разнообразието и характеристиките на изолацията, стъпка по стъпка инструкции за монтаж
© 2021 BggeHat.com