Втвърдител за сортовете на подовите настилки и инструкции за нанасяне на материала

Бетонните подове са широко използвана технология по време на строителството на промишлени магазини, търговски предприятия и жилищни сгради.

Бетонни подове

Бетонни подове

На снимката, бетонни подове с усилващ агент

На снимката, бетонни подове с усилващ агент

В някои случаи това е единственият възможен тип етаж, като се вземат предвид тежките експлоатационни условия. Предимствата на тези полове са широко известни и не е прието да се говори за недостатъци, въпреки че те също присъстват. Един от най-забележителните недостатъци - пода "прах", по време на работа, горният слой започва да се износва малко, най-малките прахови частици пълни целия обем стаи.

Прахът на бетонния под

Прахът на бетонния под

За да се предотвратят подобни ситуации, се използват стоманобетонни подове. В допълнение към основната задача - за да се намалят рисковете от прах, те допълнително защитават покритията от негативните ефекти на агресивните химически съединения и горива и смазочни масла. Всички видове втвърдители се разделят на две големи групи: течни и сухи.

Необходими са укрепители, за да се предотврати запрашаването на пода и подобряването на неговите характеристики

Необходими са укрепващи средства, за да се предотврати прахът на пода и да се подобрят неговите характеристики

Течни втвърдители на бетон

Химически активните съединения правят бетонното покритие напълно запечатано, което ефективно предотвратява появата на прах. Материалът трябва да се прилага само веднъж, а животът е практически неограничен. Съставът включва различни разтворители и полимери, поради което бетонната повърхност придобива пластичност, по-малко се разрушава от остри динамични сили.

Химически втвърдител на бетон със защита от замърсяване LITSIL H42

Химически втвърдител на бетон със защита от замърсяване LITSIL H42

Течните втвърдители се нанасят върху сух бетон, поради проникване, свързват солите, които са в тялото на материала.

Течните втвърдители се използват за подсилване на бетонни подове в следните области:

  • големи складове, включително такива, предназначени за съхранение на хранителни продукти. Заявлението трябва да бъде подадено преди пускането в експлоатация на предмети;
  • търговски павилиони и изложбени зали. Поради приложението на подсилванията се намаляват финансовите загуби при периодично почистване на подовете;
  • промишлени предприятия. Оставя се да се увеличи експлоатационният срок на подовите бетонни покрития, да се сведат до минимум рисковете от увреждане на целостта под въздействието на горива и смазочни материали;
  • жилищни сгради. В тези съоръжения много общи части (стълбища, технически помещения и др.) Имат бетонни подове. Поради използването на армировки е възможно да се увеличи времето за тяхната работа.

Възможно е да се използват подкрепления в личните гаражи, като тази технология може да замести боядисването на бетон.

Ашфорд формула Ашфорд Формула

Ашфорд формула Ашфорд Формула

Инструкция стъпка по стъпка за прилагане на течни втвърдители за бетон

Алгоритъмът на употребата не зависи от определена марка, преди да започне работа, е необходимо внимателно да се проучат препоръките на производителя по реда на подготовката на формулата за приложение. За да извършите работата, ще ви е необходима ръчна четка със средно дълги власинки, допълнителен капацитет за преливане на материала, гумена грейка за отстраняване на излишния втвърдител.

Стъпка 1. Подгответе повърхността на бетонния под. Ефективността на импрегнирането до голяма степен зависи от качеството на повърхностната подготовка на бетонния под и от него трябва да се отстрани цялото количество прах. Това може да стане със силна водна струя или промишлена прахосмукачка с повишена мощност. След измиване бетона трябва да изсъхне напълно.

Почистване на бетонен под

Почистване на бетонен под

Това е важно. Ако на повърхността има мазни петна, те трябва да бъдат внимателно отстранени. Налице са различни методи, включително механични. Някои петна се елиминират с алкален разтвор, след процедурата, подовата площ се измива с чиста вода и се суши.

Стъпка 2. Проверете отново качеството на подготовката на повърхността. Съгласно инструкциите, пригответе разтвора за употреба, изсипете в контейнера необходимата порция.

Стъпка 3. Налейте течност над района. Количеството разтвор и размерът на мястото се определят чрез експеримент. Основното условие - повърхността трябва да е влажна поне за един час.

Стъпка 4. С помощта на рейк "ускорявате" втвърдителя над намокрената повърхност.

Нанасяне на армиращ агент върху бетонен под

Нанасяне на армиращ агент върху бетонен под

Тя не трябва да образува локви, всички преждевременно изсушени площи трябва да бъдат отново намокрени. Непрекъснато наблюдавайте процеса, всяка отклонения от препоръчителната технология ще предизвика появата на места с недостатъчно дълбоко импрегниране.

Стъпка 5. Ако за един час са открити места с неизползван материал, то те трябва да бъдат леко навлажнени с обикновена вода и да се разпространят върху по-голяма площ. След известно време останалата вода може да се отстрани с гума от пяна. Ако се обработва голяма част от бетонен под, работата с промишлена прахосмукачка е много по-бърза.

Това е важно. Ако прекомерният излишък от разтвора не се отстранява след изсушаване, на това място ще се появи бяло покритие. Тя може да бъде отстранена само след абразивно повърхностно третиране, тя е дълга и скъпа. След отстраняването трябва да се вземат мерки за изравняване на бетонния под. Най-често е необходимо да се нанася потапяне и да се повтори процесът на импрегниране.

Подовете могат да се експлоатират около един ден след третирането, конкретното време зависи от марката на материала, влажността на бетона и ефективността на естествената вентилация на помещението. Можете да работите само при плюс температури.

Подовете след нанасяне на втвърдителя

Подовете след нанасяне на втвърдителя

Практически съвети. Прилагайте метода на мокро импрегниране само на много силни бетонни подове с клас не по-нисък от B25, като циментът трябва да бъде най-малко M500. Това изискване се дължи на факта, че по-малко силният бетон има значителна порьозност и това увеличава потока на течности с няколко порядъка. Увеличението може да бъде толкова голямо, че втвърдяването става икономически неизгодно. Оптималният дебит е 5-6 l / m2. Проверете действителната ефективност в малка площ на пода, ако не можете да спазвате препоръчаните стойности, по-добре е да използвате други методи за укрепване на повърхността на бетонните покрития.

Импрегнирането може да се използва по време на възстановяване на стари покрития, този метод дава възможност за почти пълно възстановяване на първоначалните показатели за ефективност с минимална загуба на пари и време. Как да направите това?

  1. Отстранете отломки от повърхността на бетоновия под, проверете за пукнатини и големи вдлъбнатини.
  2. Решете идентифицираните проблемни области, използвайте само висококачествени съединения. Ако има няколко дефекта, препоръчително е да използвате готови циментови лепила за полагане на керамични плочки. Те имат отлична здравина, бързо се втвърдяват и почти не предизвикват свиване. Освен това е лесно да се работи с такива смеси, за да не се изисква много опит.

    Етапи на ремонт на бетонен под

    Етапи на ремонт на бетонен под

  3. Ако е необходимо, изгладете повърхността, ако е необходимо, почистете зоните за ремонт с абразивни инструменти или инструменти.

    Шлайфане на ремонтираната площ

    Шлайфане на ремонтираната площ

  4. Насищайте повърхността според описаната по-горе технология.

    Импрегниране на бетонни подове

    Импрегниране на бетонни подове

Възможно е да се ремонтират само тези бетонни подове, но и всички архитектурни конструкции на сгради, направени с помощта на цимент. Включително декоративни елементи, басейни, фонтани и т.н. Едно от допълнителните предимства на обработваните по този начин повърхности - те се възпрепятстват от размножаването на растения и микроорганизми. Това значително улеснява допълнителната грижа за повърхностите. По желание, минерални багрила могат да се добавят към състава - подобрява се появата на пода.

Импрегнация Монолит-20М бетон за втвърдяване

Импрегнация Монолит-20М бетон за втвърдяване

Мокро импрегниране може да се използва по време на полирането на подове от естествен камък. Повърхностите се обработват на последния етап след пълно отстраняване на прах и сушене.

Сухи втвърдители за бетон

Покриване (сух стоманобетон)

Покриване (сух стоманобетон)

Кварцово покритие

Кварцово покритие

Те се състоят от силна минерална троха от естествен или изкуствен камък и различни химически състав на свързването на иновативни добавки. Те дават конкретна висока устойчивост на износване, изключват появата на циментов прах, увеличават удароустойчивостта на подовата настилка. Те се използват в индустриални цехове, за бетони и паркинги, при подреждането на пешеходни пътеки в градските паркове или в крайградските крайградски зони. Позволява се да се използва в многоетажна жилищна сграда, в гаражи и работилници.

Предлага се в торбички с различни размери, формулировките са напълно готови за употреба, не се изисква допълнителна работа. Преди да купите, трябва да обърнете внимание на условията за съхранение, сухи втвърдители трябва да лежи само в затворени помещения, срок на годност не повече от шест месеца. Не купувайте материали със съмнително качество. Вместо да се подобри повърхността на бетонните подове, е възможно да се получи увеличение на количеството прах и каменни трохи.

Сух втвърдител Durostone

Сух втвърдител Durostone

Предимства на сухото втвърдяване

Тези материали имат редица предимства пред горната течност.

Най-важните са:

  • значително намаляване на въвеждането в експлоатация на съоръжението. Работата по втвърдяване на бетонни подове се извършва едновременно с бетониране, няма нужда да се губи време, чакащо за изливане. В допълнение, повърхността не се измива и не вакуум - намалява не само загубата на време, но и пари.
  • подобряване на всички експлоатационни характеристики на покритията. Те не само не прах, но и имат повишена устойчивост на износване. Поради това се увеличава експлоатационният живот на пода.
  • значително намаление на общите прогнозни разходи за съоръжението. Спестяванията се постигат чрез намаляване на времето и усилието. В един технологичен цикъл може да се получи качествен бетон.

Бетонът на композицията се избира, като се вземе предвид планираното натоварване на бетонните подове, в зависимост от вида, силата на повърхността може да се увеличи 2-5 пъти. Специалната технология на приложение включва инсталиране на силни химически връзки между бетона и сухото усилващо средство, което на практика премахва възможността за стратификация на две покрития.

Това е важно. Съставът може да се нанася само върху пресен бетон, като повърхността трябва да задържа цименталните млека.

Инструкции стъпка по стъпка за нанасяне на сухи втвърдители

Стъпка 1. Изливането на бетон се извършва в съответствие с общоприетите технологии. Съставът на сместа трябва да съответства на изискваната якост на покритието. Подравняването се извършва с помощта на правилото и мистрия.

На снимката, процесът на изливане на бетонен под

На снимката, процесът на изливане на бетонен под

Снимката показва напълнения бетонен под след втвърдяване

Снимката показва напълнения бетонен под след втвърдяване

Стъпка 2. В зависимост от броя на работниците и тяхната квалификация, размерът на зоните за запълване се коригира. Факт е, че сухият втвърдител може да бъде изхвърлен само когато най-малко 0.3 литра циментно мляко на квадратен метър от повърхността остава на повърхността.

Стъпка 3. Изсушете втвърдителя възможно най-равномерно върху бетона. Препоръчително е да направите поне два прохода. След като мястото се пръска за първи път, незабавно продължете с повторното третиране. Приблизителна консумация на материал 2-3 кг / м2 на пода.

Смес за разстилане върху повърхността на бетонен под

Смес за разстилане върху повърхността на бетонен под

Това е важно. Пускайте бързо, но много внимателно, не позволявайте пропускане и изсъхване на бетона. Прахът трябва да абсорбира цялата влага от повърхността на пода.

Ако по някаква причина бетонът на някои места е загубил необходимото количество вода, повърхността трябва да бъде напоена със сух цимент и напоена. След това отделяне на водата с цимент, можете да използвате всички импровизирани устройства.

Стъпка 4. По-нататъшната работа е разрешена едва на следващия ден. Всички материали, които не са закалени, трябва да бъдат отстранени, остатъците за повторна употреба са неподходящи и трябва да бъдат изхвърлени.

Разтопете повърхността на пода след нанасяне на сухо укрепление

Разтопете повърхността на пода след нанасяне на сухо укрепление

Необходимо е да се обърне внимание на безопасността по време на работа. Сухите втвърдители на бетон имат вредни химични съединения в техния състав, е необходимо да се работи само с използването на лични предпазни средства за дихателна защита.

Бетонни подове със суха армировка

Бетонни подове със суха армировка

Ако е необходимо да се получи гладка и гладка повърхност на пода, тогава тя трябва да се шлайфа от индустриални машини. Някои строители препоръчват след шлифоване на сухи втвърдители подът да бъде допълнително импрегниран с течност. Професионалните специалисти не препоръчват използването на тази технология по няколко причини. На първо място, съставът на сухи материали включва пластификатори, които твърдо се свързват частици от бетон, не позволяват появата на прах, не позволява проникване на вода. Съгласно окончателните физически характеристики, сухите втвърдители по никакъв начин не са по-ниски от течностите. На второ място, това е допълнителна загуба на време и финансови ресурси, което има отрицателно въздействие върху общите разходи за строителни работи и увеличава времето им.

Покриване в промишлени помещения

Покриване в промишлени помещения

Видео - Течен втвърдител за бетонен под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Бетонни подове с покритиеБетонни подове с покритие
Бетонни подове и стилистични елементиБетонни подове и стилистични елементи
Боядисване на бетонни подовеБоядисване на бетонни подове
Самонивелиращи подове 3dСамонивелиращи подове 3d
Как се полира технологията на бетонния под и използваните инструменти?Как се полира технологията на бетонния под и използваните инструменти?
Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?Как се извършва обезпрашаването на бетоновия под и втвърдяването му?
Боя за бетонни подове в гаражни цени и спецификацииБоя за бетонни подове в гаражни цени и спецификации
Синтетични материали за подовеСинтетични материали за подове
Покриване от металПокриване от метал
Самонивелиращи се подове Характеристики на работатаСамонивелиращи се подове Характеристики на работата
» » Втвърдител за сортовете на подовите настилки и инструкции за нанасяне на материала
© 2021 BggeHat.com