Как да се изчисли топла вода етаж

Топъл подът е много добър и топъл под, направен от собствените си ръце, е още по-добър. Всеки, който някога е стъпил бос на отоплена повърхност, едва ли ще успее да забрави огромното усещане за комфорт и рано или късно ще придобие такава система.

Как да изчислим подовата топла вода

Как да изчислим подовата топла вода

Има няколко типа топли подове, а един от тях - водни подове. Както подсказва името, нагревателният елемент в тях е гореща вода. Такава система е идеално решение за частен дом. На първо място, той може да замени обичайното отопление, и второ, дори ако значителни разходи на голяма площ го плаща за себе си в рамките на 5-6 години на употреба, и ще струва в крайна сметка по-евтино от електрически етаж.

Подгряваният под вода етаж се състои от котел, управляващо устройство и верига, изработена от метални пластмасови или пластмасови тръби, през които циркулира топла вода

Подгряваният под вода етаж се състои от котел, управляващо устройство и верига, изработена от метални пластмасови или пластмасови тръби, през които циркулира топла вода

В апартаментите ситуацията изглежда малко по-различна. Използването на топла вода е разрешено само в някои нови сгради, където вече е възможно да се инсталира. Във всички останали къщи използването на такава система е забранено, тъй като единственият начин да я свържете е да се забиете в системата за централно отопление и това ще доведе до намаляване на налягането и температурата в цялата система.

Тези, които вярват, че водният под може да бъде създаден сами, са дълбоко погрешни. Такъв секс не е лесен тръби, поставени в замазката, както и допълнително оборудване, например газов котел и кръгова помпа. Инсталирането на водния под е сложно и изисква точни пресмятания, които само специалистите могат да изпълнят, но нещо може действително да се направи сама, като спестявате редица произведения. Например, можете да запълнете мазилката със собствените си ръце.

Не се намесвайте и предварителното изчисление, поне грубо знаете какво да се подготвите за цената на парите. Тук можете да отидете по три начина.

  1. Първият най-прост и точен е да се свържете с специалистите, които ще инсталират пода. Предоставяйки им необходимата информация, можете да получите най-точната информация.
  2. Вторият начин е да намерите онлайн калкулатор. Такива програми се намират в интернет и с различна степен на точност те също могат да изчислят какво ще трябва да разчитате при поправката.
  3. Третият начин е най-трудният. Това означава да направите сами всички изчисления. Веднага е необходимо да направите резервация, че изчислението без притежание на специални знания ще бъде само приблизително, но е достатъчно да се изчисли приблизително топлата вода.

И ако подът е необходим само за отопление, тогава достатъчно и примерни данни и ако подът ще осигури топлина за всички стаи, трябва да се обърне внимание на изчисленията. Без участието на специалисти все още има нужда да се направи, тъй като най-малката грешка на етапа на проектиране ще бъде твърде скъпа. За да го оправите, трябва да разглобите пода, да отворите подложката, да я оправите и да я поставите отново.

Технология на полагане на топъл воден под

Технология на полагане на топъл воден под

Изчисляване на топлинната загуба

Това ще определи колко топлина ще се наложи на помещението да поддържа удобна температура и колко енергия да има подът, както и котел с помпа.

Топлинни загуби

Топлинни загуби

Изчисляването е много сложно, тъй като следните причини засягат топлинните загуби:

  • време на годината и температура на улицата;
  • вид стая;
  • брой и размер на прозорците;
  • подови покрития;
  • качество на изолацията на ограждащите конструкции: стени, под, таван;
  • Нагрятата или студена стая се намира на дъното или горната част;
  • наличието на други източници на топлина, например офис оборудване или осветително оборудване.

За удобство на изчислението е възможно да се вземат осреднени стойности. В добре изолирани къщи фибростъкло тази цифра е около 40 W / m2, с относително малка застроена топло изолация губят 70-80 W / m2, в стари жилища количество топлина се увеличава загуба до 100 W / m2 или по-високи и нови жилища и стени с neuteplonnymi панорамни прозорци могат да загубят до 300 W / m2.

Приблизително като разберете коя фигура можете да навигирате, можете да започнете да изчислявате как да запълвате тези топлинни загуби.

Определяне на желаната стайна температура

Определяне на желаната стайна температура

Определяне на желаната стайна температура

Всичко е просто. Има препоръчителни стойности, на които да се ориентирате, или можете да излезете с вашите собствени. Трябва също така да разгледате свойствата на подовата настилка.

Обикновено се счита, че в хола етажът трябва да има температура от 29 ° C, а на разстояние 50 cm от външните стени - 35 ° C. В помещения с висока влажност е необходимо да се затопли до 33 ° С. Дървени подови настилки, които могат да се деформират от прегряване предотвратява отопление на пода над 27 С °, килим, имащ свойството да капан топлина, позволява да се повиши температурата на 4-5 градуса.

Подаване на подови настилки, което влияе на раздаваната топлина

При извършване на изчисления е необходимо да се вземат под внимание вида и дебелината на замазката, вида на изолацията, свойствата на избраното декоративно покритие. Всичко това ще повлияе върху качеството на пода.

цедка

цедка

цедка

Обикновено обикновено се прави цимент, тъй като той не само предпазва тръбите от повреда, но също така има отлична топлопроводимост. В този случай слоят на замазката над тръбата трябва да бъде най-малко 3 см, а за предпочитане 5, така че бетона да се нагрее равномерно без ефекта на зебра и да отделя топлина.

Подът на трупите

Подът на трупите

Съществуват и случаи, при които не може да се направи тежка циментова замазка и е необходимо да се монтира подът на изоставащите. За подобни ситуации са измислени специални метални рефлекторни плочи, които са фиксирани в клетките на щайгата. Над плочите се монтира тръба и върху нея се полага дървена обшивка. Това е само неговата дебелина е ограничена поради ниската топлопроводимост и е 1,5 см.

Алуминиеви топлоразпределителни плочи на топъл под

Алуминиеви топлоразпределителни плочи на топъл под

Топлоизолация



Необходима е надеждна топлоизолация, така че топлината да не пада. Препоръчва се да не се спасява на тази стъпка, особено когато става въпрос за етажите на приземния етаж, под които не се нагрява под земята. Материали за топлоизолация са достатъчни, а за водните подове дори има специални подложки с направляващи шаблони, в които можете да поставите тръби.

Матове за топла вода

Матове за топла вода

обхват

Най-добрите покрития се считат за дебели плочки и порцеланови каменни изделия, тъй като те имат добра топлопроводимост, бързо се нагряват и дават топлина в стаята. Ламинат или линолеум е по-добре да се вземат без специални топлоизолационни слоеве, но дървото се използва само в най-крайните случаи, тъй като практически не се нагрява.

След като са взети предвид различните фактори, влияещи върху топлопренасянето от тръбите, е възможно да се помисли за проектирането на тръбопровода. За това трябва да знаете някои функции.

  1. Максималната дължина на контура зависи от диаметъра на тръбата и не трябва да надвишава определени стойности. За тръби Ø16 mm е 100 m и за Ø20 мм -. 120 m на кратък тръбата, толкова по-икономичен цялата система, тъй като, от една страна, водата за преминаване на цялата верига се охлади леко и от друга страна, не е от значение загуба на налягане, така че не е необходима мощна помпа.
  2. Всички контури трябва да имат приблизително еднаква дължина, различаваща се не повече от 15.
  3. Първата линия намотка се поставя в близост до най-студената стена с прозорци, на разстояние 20-25 см. Възможно е да се положи бобини тръби са по-склонни в сравнение с останалата част на стаята, но това разстояние не трябва да превишава 10 см.
  4. Оптималното разстояние между тръбите зависи от диаметъра и е в рамките на 15-35 cm опаковане плътност варира :. на прозорците и вратите могат да се определят намотки са близо един до друг, отколкото други части на помещението.
  5. Ако площта на етажа е повече от 40 м2, тогава ще е необходимо да направите още един контур.
  6. Температурната разлика на изхода от колектора и на входа трябва да бъде минимална, приблизително 5 ° C.

Монтиране на топла вода

Монтиране на топла вода

Монтиране на топла вода

Започвайки да нарисуваме диаграма на приблизителното разполагане на тръби, си струва да се обмисли: но е необходимо да се затопли пода, където е обзавеждането? Ако пренареждането през следващите години не е планирано, тогава няма смисъл в това. Тези, които обичат постоянно да променят нещо и да се пренаредят, могат да организират тръби в цялата стая. Това позволява на пода на водата.

Така че за схемата ще ви е необходима хартия с хартия, владетел с молив и точно измерване на стаята. След като сте очертали контура на стаята на листа, като вземете предвид скалата и мебелите, трябва да очертаете грубо разположението на тръбите. Когато веригата е готова, тя ще може да определи дължината на целия тръбопровод. Към тази стойност е необходимо да добавите още два метра към стъпалото и възможните грешки. Познавайки диаметъра на тръбата и нейната дължина, можете да изчислите количеството вода, необходимо за запълване на веригата. Тази информация е необходима при избора на котел и помпа.

Избор на тръби

Избор на тръби

Избор на тръби

Най-често срещаните диаметри са 16, 20 и 25 mm. Разбира се, по-широката тръба, толкова повече го топлина и толкова по-добре се справя със задачата отопление на стаята, но тя трябва да се вземе предвид капацитета на помпата, както и максималната височина на бъдещата вратовръзка.

Начини на полагане

Начини на полагане

Начини на полагане

Общо има четири схеми за полагане на тръби: змия, двойна змия, ъглова змия и охлюв.

Змията и ъгловата змия са подредени последователно, така че в едната страна на стаята подът да е по-топъл от другия. Този метод на полагане се използва само в малки помещения.

Охлюва и двойна змия са подредени по различен начин: част от контура с топла вода граничи с другата част, където водата вече е започнала да се охлажда. Това ви позволява да разпределяте топлината по-равномерно. Охлювът, който няма остри завои, се характеризира и с по-малки загуби на налягане.

Пример за приблизително изчисление

Да предположим, че трябва да направите топъл под, в стая с размери 5х6 м, обща площ от 30 м2. Част от етажа е покрита с мебели и уреди. Смята се, че отопляемият район за ефективна работа на системата не може да бъде по-малък от 70, така че ще приемем тази стойност като активна зона. Тя ще бъде 21 м2.

Къщата има малки топлинни загуби, средната стойност на която е 80 W / m2, поради което специфичните топлинни загуби на помещението ще бъдат 21x80 = 1680 W / m2. Желаната температура в стаята е 20 ° C. Предвижда се да се използват тръби с диаметър 20 мм, върху които ще се полагат замазки с дебелина 7 см и плочки. Ако съединителят е по-дебел, тогава трябва да знаете, че всеки сантиметър от него намалява плътността на топлинния поток с 5-8.

Графиката показва връзката между температурата на охлаждащата течност, плътността на топлинния поток, стъпката и диаметъра на тръбите.

Графиката показва връзката между температурата на охлаждащата течност, плътността на топлинния поток, стъпката и диаметъра на тръбите

Графиката показва връзката между температурата на охлаждащата течност, плътността на топлинния поток, стъпката и диаметъра на тръбите

Както следва от чертежа, 20 mm тръба, за да се компенсира загубата на топлина от 80 W / m2, в стъпка изисква температура от 10 cm вода 31,5 С °, на стъпки от 15 см, става 33,5 С ° и 20 необходимо вижте стъпка вода 36,5 ° С Полагане и покритие ще доведе до факта, че температурата на повърхността на пода ще бъде 6-7 градуса по-ниска от водата в тръбите и тези стойности отговарят на нормата за жилищни помещения.

Да предположим, че беше решено тръбите да се поставят на стъпки от 15 см. В същото време тя отнема 6,7 м2 на 1 м2. тръби, поради което площ от 21 м2 се нуждае от 140.7 метра тръби. Тъй като за тръби с диаметър от 20 mm максимална дължина на контура е ограничен и е 120 т, е необходимо да се направят две дължина на веригата от 71 m, за да се образува състав, и по-линейно към колектора и грешки.

В допълнение към тръби и колектор за тази стая ще е необходимо да се изчисли:

  • цената на хидроизолацията под замазката. То трябва да е толкова, че да обхваща цялата стая с припокриване на ставите и ставите по стените;
  • разходи за изолация. Това може да бъде пеноплекс, полистирен или специални постелки за водния под. За щастие количеството им е лесно да се изчисли: опаковката обикновено показва областта, която може да бъде покрита със съдържанието й.
  • цената на амортизационната лента, чиято дължина ще бъде равна на периметъра на помещението;
  • цената на подсилващата мрежа за цялата подова площ;
  • разходите за материали за замазка. Тя може да бъде като готов микс, пясък и цимент отделно. Понякога се добавя пластификатор към тях;
  • разходи за фитинги и крепежни елементи за тръби.

Обикновено една стая при инсталиране на топла вода не е ограничена, така че трябва да извършите такива изчисления за всички помещения и въз основа на тези данни изберете газовия котел и помпата.

Всички независими изчисления са приблизителни, освен ако, разбира се, организаторът на ремонтите няма дълбоки познания по физика. Но въпреки това е по-добре да извършите тези изчисления. Първо, това ще даде поне повърхностна представа за бъдещите разходи. Те ще бъдат доста осезаеми, така че е желателно да се определи предварително дали джобът в момента подобен ремонт. На второ място, изчисленията ще дадат възможност да се разбере по-добре същността на предстоящите произведения, които ще помогнат за спасяването и контрола на небрежните работници в нещо.

Видео - Как да изчислите сами топла вода

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Устройството на топъл подУстройството на топъл под
T етаж на балкона със собствените си ръцеT етаж на балкона със собствените си ръце
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръцеКак да инсталирате топъл под в собствена къща със собствените си ръце
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Схема за топла връзка на подаСхема за топла връзка на пода
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
» » Как да се изчисли топла вода етаж
© 2021 BggeHat.com