Субстрат под топла вода етаж как да изберете най-добрите, характеристики, инсталиране от себе си

Ако не толкова отдавна сънародниците ни създадоха топлина и комфорт в къщата "на всяка цена", днешните цени на енергията ни принудиха да променим радикално подхода. Сега отоплението се извършва не на всяка цена, но с минимални разходи за поддръжка. Подгряване на подове - една от системите за ефективно и икономично отопление на помещенията, но само при едно условие - всички препоръки на производителите се извършват с точност.

Изберете подложки и подложки

Изберете подложки и подложки

И те силно препоръчват да се обръща голямо внимание на топлоизолацията между отоплителната система и опорната основа. Колкото по-малко топлина се губи, толкова по-добре работи системата за подово отопление, толкова по-удобно е микроклимата в стаята. Осигуряват се оптимални условия за правилното разпределение на топлината на носителите, температурата в помещението е нормална дори при леко нагряване.

На снимката полагане на тръби на топъл под

На снимката полагане на тръби на топъл под

Защо е необходима топлоизолационна подложка

Ако топлият под е инсталиран по всички правила, то неговата ефективност позволява системата да се използва като основно отопление, макар и не за всички помещения, а не за всички климатични зони. Недостатъчната подложка под пода на топлата вода намалява ефективността на отоплението до такава степен, че може да бъде използвана само като допълнителна.

Разпределение - слоеве на топъл под

Разпределение - слоеве на топъл под

Диаграмата показва субстрата под тръбите

Диаграмата показва субстрата под тръбите

Наличието на висококачествен субстрат може да намали непродуктивните топлинни загуби с 20% или повече. Този елемент е особено важен на първите етажи - топлинната енергия отива на земята. На втория и по-високия етаж, изгубената топлина дори загрява ниските стаи, но това е малко утеха.

Субстратът е необходим за спестяване на топлина

Субстратът е необходим за спестяване на топлина

Енергията е по-равномерно разпределена върху площта на пода. Няма твърде студени и твърде горещи места. Намалява отрицателното въздействие на високите температури върху подовата настилка и мебелите.

Без субстрат топлината се разпределя неравномерно

Без субстрат топлината се разпределя неравномерно

Значително намалени финансови загуби не само за подово отопление през зимата, но и за неговото инсталиране и поддръжка. Подложката с шефовете ви позволява да изпробвате няколко опции за полагане на тръби, като временно фиксирате позицията си, може да не се направи. Монтажници имат възможността да изберат най-удобния инсталирани система локации връзка сензори за мониторинг режимите на работа в оптимални места. Поради това управлението на отоплителната система става по-надеждно и точно.

Субстратът с щифтове улеснява полагането на тръби

Субстратът с щифтове улеснява полагането на тръби

Подложката за топлоизолация, в допълнение към основните си задачи, служи като ефективен шумоизолатор. Това е много важен фактор за жилищни сгради от старо строителство, те имат много ниски топлинни спестявания, загубите могат да бъдат 40-50. Друга допълнителна функция на някои видове субстрати е пара и хидроизолация.

Подложката е добър изолатор

Подложката е добър изолатор

Какви са параметрите за избор на субстрати

Към днешна дата, производствените компании предлагат широка гама от субстрати за топла вода. Това, от една страна, помага да се направи най-добрият избор, а от друга страна, го усложнява. Само знаейки основните изисквания към субстратите, можете съзнателно да спрете с приемливо за конкретна версия на основата на водна основа.

Еластичност, якост на натиск. Системата за отопление на водата има доста голямо тегло, особено когато се използват скъпи медни тръби. Подложката не трябва да се огъва, дебелината на топлоизолационния слой не може да се понижи. В допълнение, в случай на депресия, материалът трябва да се върне в първоначалното си състояние.

Подложката трябва да е здрава

Подложката трябва да е здрава

Устойчивост на отрицателни фактори по време на работа. Колкото по-стабилни са характеристиките на субстрата при различни температури, толкова по-високо е качеството на материала.

Нисък коефициент на топлопроводимост. Един и основните показатели. Освен това е желателно субстратът да има едновременно малка дебелина. Системата на топъл под и така намалява височината на помещението, ако топлоизолаторът също има по-голяма дебелина, тогава намаляването на височината става много забележимо.

Подложката не трябва да е твърде дебела

Подложката не трябва да е твърде дебела

Устойчив на продължителен директен контакт с вода. По време на работа на топло подове може да възникнат аварийни ситуации, причинени от течове. Независимо от факта, че технологията за полагане осигурява цялостна гама от мерки за гарантиране на надеждна хидроизолация на основата на лагера, друга пречка пред водата няма да се намесва. Друг важен показател е процентът на максималната абсорбция на вода. Субстратът не трябва да абсорбира вода и ако това се случи, структурата на материала трябва да осигури бързо изсушаване. Желателно е той да изсъхне без необходимост от пълно демонтиране само под въздействието на естествена вентилация.

На снимката, спешно изтичане на топъл под

На снимката, спешно изтичане на топъл под

Цената. Днес в реализацията има голям избор от специални субстрати, варирането на цените е впечатляващо. Опитните потребители трябва да могат да избират продукти с оптимално съотношение качество / стойност.

Универсалност. Субстратите могат да бъдат сглобени в съответствие с принципа на проектиране, което позволява на монтажистите да променят дължината и конфигурацията на контурите на тръбопроводната система по време на отоплителната инсталация.

Субстратите и рогозките трябва да бъдат универсални и лесни за инсталиране

Субстратите и рогозките трябва да бъдат универсални и лесни за инсталиране

Нека разгледаме няколко типа най-често използваните субстрати под топъл воден под.

Плочи от стиропор

Подово отопление от полистирол

Подово отопление от полистирол

Най-лесният (по тегло) досега система за полагане на подово отопляем под.

Най-леката (по тегло) досега система за полагане на подово отопляем под

Плочите се произвеждат чрез метода на екструзия, като тази технология позволява да се получат материали с повишена плътност и физическа сила. Има затворени клетки, което има положителен ефект върху индикаторите за водоустойчивост, плочите не абсорбират влагата, не се страхувайте от продължителен директен контакт с водата. Не променяйте първоначалните стойности при нагряване до t ° = + 130 ° C.

Плочки от стиропор за подово отопление

Плочки от стиропор за подово отопление

Матове под топъл под от пенополистирол

Матове под топъл под от пенополистирол

При топло подове се използват листове с дебелина до 3 см. Стиропорният материал лесно се нарязва с нож за монтаж, докато по време на полагане количеството на отпадъците е незначително.

Нанасяне на пенополистиронови плочи за подово отопление

Нанасяне на пенополистиронови плочи за подово отопление

Съединенията в шевовете са запечатани с монтажна пяна или са запечатани с лепяща лента. За да се подобри спестяването на топлина, повърхността може да бъде покрита с алуминиево фолио. Те се използват главно в нови сгради, височината на топлата етаж трябва да се вземе предвид при разработването на проектната документация за сградата. На цена се отнасят към средната категория.

Замазка - покрийте слой топла вода

Замазка - покрийте слой топла вода

Корк субстрат

Материал с универсално приложение, един от най-успешните варианти за подгряване на подове с системи за отопление на вода.

Корк затопляне за подово отопление

Корк затопляне за подово отопление

Екологично чист материал, изработен от коркова кора. Суровините са предварително смлени, към масата са добавени специални свързващи компоненти. Масата се пресова и изсушава по производствени линии. Готовите стоки се продават на листа или на ролки. Корковият субстрат има висока степен на термична защита, може да издържи значителни товари. За да подобрите производителността, предната повърхност е покрита с фолио.

Корк субстрат

Корк субстрат

Полипропиленови плочи

Един от най-добрите варианти за топлоизолация на бойлера не е страх от висока температура и влажност, при стойност на най-евтиния материал. Не се страхува от агресивни химични съединения, не излъчва вредни вещества по време на нагряване. Има слаба запалимост, не поддържа открито изгаряне. На повърхността се възпрепятства размножаването на различни микроорганизми, включително мухъл. Санитарните контролни организации могат да използват без ограничения. Плочите могат да имат готови канали за полагане на тръбопроводи.

Полипропиленови плочи

Полипропиленови плочи

Плочи от OSB или ПДЧ

Използвани сравнително дълго време, те ви позволяват да поставите отоплителни тръби с увеличен диаметър. Те имат високи показатели за механична якост, топлинно спестяващите характеристики се отнасят до средното ниво. Задължително условие - плочите трябва да са устойчиви на влага. Субстратът от ПДЧ P5 издържа на циментова замазка.

Подът на топлата вода в монтажа на суха подова замазка

Подът на топлата вода в монтажа на суха подова замазка

Метален филм на основата на естествен лаван

Модерен материал, използван за всички видове топъл подове. Не се разпада, може да издържи много усилия да се счупи. Може да се използва на неравномерни повърхности - процесът на монтиране на отопляем под с водно отопление се ускорява и опростява. Не горя, за дълго време запазва оригиналните характеристики на фабриката. Недостатъкът е, че се страхува от водата и се нуждае от надеждна и функционална хидроизолация.

Метален лавански филм

Метален лавански филм

Практически препоръки за избор на подложка за различни подови настилки

Професионалните строители препоръчват избора на конкретен вид субстрат, като се вземат предвид много от съществуващите фактори, като един от тях - видът на довършителните подови настилки. Нека разгледаме някои от най-често срещаните опции.

  1. Завършете - керамични плочки. Плочките трябва да се поставят върху циментово-пясъчна замазка, което създава значителни допълнителни натоварвания върху субстратите. Препоръчва се да се изберат материали с висока носеща способност: екструдиран полистирен или OSB плочи. В експандиран полистирол тръбите на отоплителната система могат да бъдат скрити в специални канали - общата височина на топлата торта е намалена. Керамичните плочки изпълняват перфектно топлината, не се страхуват от нагряването до високи температури, като всички индикатори се считат за най-добрия вариант за подово отопление с вода.

    Вода с подово отопление

    Вода с подово отопление

  2. Завършване - ламинат. Има малко тегло, под него можете да използвате всякакъв вид субстрати, включително и най-меките. Основното изискване е максималното спестяване на топлина. Факт е, че самият ламинат прави топлината слабо, ако топлинно спестяване е неефективно, тогава енергийните загуби значително се увеличават, подгряването на водата на пода става нерентабилно.

    Схема за подово отопление

    Схема за подово отопление

  3. Завършете - линолеум. Много мек материал, положен върху специална гипскартон с добавки за увеличаване на здравината. Има опции за монтиране на шперплат или OSB, но тези материали не пренасят топлината от системата, което намалява ефективността. Гипсът е с голямо тегло, субстрата трябва да има повишена физическа сила. Препоръчителен корк, полистирен или пяна от полистирол.

    Схемата на устройството на повърхността на топъл под

    Схемата на устройството на повърхността на топъл под

Опциите за използване като подово покритие с нагрявани естествени дъски или паркет не трябва да се вземат под внимание. Такива схеми за отопление на водата не се препоръчват, няма въздействие и възникват проблеми. При продължителна употреба при повишени температури естественото дърво неизбежно ще изсъхне и ще се появят пукнатини. В критични ситуации ще бъде необходима цялостната им подмяна с демонтажа на отоплителната система. В допълнение, естественото дърво се счита за отличен топлоизолатор, съответно отоплителната система ще работи сама по себе си, въздействието на микроклимата е минимално.

Повърхностите могат да имат стандартни канали за полагане на тръбите на отоплителната система или изпъкналости (издатини). Втората опция се счита за универсална, тя не ограничава формата на контура на системата, по време на инсталацията можете да избирате всяка позиция, като имате предвид геометричните особености на стаята. Отделените пластини са сглобени в здрава конструкция чрез система за скок / канал, могат да имат допълнителни ключалки за закрепване. За лесна инсталация, някои производители от външната страна на субстратите осигуряват приблизително оформление на отоплителните тръби.

Кой субстрат е най-добре да изберете

Кой субстрат е най-добре да изберете

Преглед на характеристиките на различните видове субстрати

Преглед на характеристиките на различните видове субстрати

Правила за инсталиране на субстрати

Елементите се препоръчват да бъдат инсталирани на възможно най-плоски повърхности, твърде много надежда за рекламни изявления на производителите за висока якост, която позволява полагане върху неравни повърхности, не си заслужава. Ако субстратите са изработени от материали, съдържащи дървесина, тогава е задължително хидроизолацията. В допълнение към тези случаи, когато подове с подово отопление са монтирани върху дървени подове.

Монтаж на система от полистирол с монтажни подложки

Монтаж на система от полистирол с монтажни подложки

Наличието на алуминиево фолио е важно предимство. Той не само значително подобрява спестяванията на топлина, но и служи като друга водонепроницаема бариера. Специалните основи не само подобряват качеството и ефективността на отоплителните системи, но също така значително намаляват времето, необходимо за монтаж. Не е необходимо да се спестява от придобиването им, като се вземат предвид всички фактори, инвестираните пари не само ще изплатят, но и ще донесат значителна директна печалба.

Подово отопление: етапи на монтаж

Подово отопление: етапи на монтаж

Видео - Инсталиране на подложка под топъл воден под

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Подгряване на настилкатаПодгряване на настилката
Отопление на дървена къщаОтопление на дървена къща
Различни видове топли подове какво да избера?Различни видове топли подове какво да избера?
Как да се гарантира електрическото подово отоплениеКак да се гарантира електрическото подово отопление
Топъл под в дача със собствените си ръцеТопъл под в дача със собствените си ръце
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Икономично отоплениеИкономично отопление
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
» » Субстрат под топла вода етаж как да изберете най-добрите, характеристики, инсталиране от себе си
© 2021 BggeHat.com