Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Всяка частна къща се нуждае от ефективна, добре оборудвана вентилация. Това твърдение се отнася за дървени жилищни сгради. Ще разберем как е възможно да им се осигури благоприятен микроклимат без прекомерни финансови разходи, както и да се удължи живота на къщите от дърво.

Къщи от дърво - те дишат, защо трябва да бъдат вентилирани?

Жилището, построено от дърво, ви дава възможност да се насладите на спокойствие и комфорт. В такива сгради буквално физически усещат положителната енергия на Майката Природа, те са пълни с ароматите на гората и свежестта. Почти всеки човек е чул, че дървените сгради са дишащи. Често хората са сигурни, че това е достатъчно, за да се създаде оптимален микроклимат в къщата. И това, разбира се, е неправилно. Долната линия е, че дишащите жилища, построени с помощта на съвременни технологии, не могат да бъдат наречени.

Всеки разработчик иска да създаде къща, в която няма абсолютно никакви течения и топлината се съхранява възможно най-дълго. За постигането на тази цел строителите използват различни техники, вариращи от инсталирането на пластмасови прозорци, които не позволяват на въздуха да влезе в помещенията и завършва с обработката на всички ъгли и стави на строителството със специални съединения и уплътнители. В резултат на подобни действия къщата става като плътно заключена кутия. То е възможно най-стегнато. Ясно е, че при такива условия няма нужда да се говори за каквото и да било дишане на дърво.

Ако сградата не получава постоянен приток на въздух, се наблюдава стагнация. Къщата става трудна за дишане, тъй като нейният микроклимат оставя много да се желае. Застоящият въздух се превръща в причината за възникването на различни микроорганизми, развитието на алергични прояви в домакинството. Хората се влошават в цялостното здраве. Не можете да се справите с това. Надявам се, че дишането на дърво не е необходимо. Има само един изход - да се организира ефективна вентилация на вашия дом. Такава работа може да бъде поверена на специалисти. Но е по-добре да го направите сами. Този бизнес, повярвайте ми, не е толкова труден, ако разбирате основните характеристики на подреждането на различни вентилационни системи.

Дизайн и норми на въздушния обмен

В интересните къщи можем да организираме принудителна, естествена, принудена вентилация. Последният вид системи може да бъде организиран с използване на рекуперация (отопление на входящия въздух) или без него. Ще опишем подробно всички тези възможности за вентилация и ще дадем полезни съвети за тяхната самоинсталация. Но първо ще разберем основните правила за проектиране на такива системи.

В идеалния случай всички параметри на вентилацията трябва да се изчисляват от специалисти. Те използват специални инструменти, за да определят интензивността на движението на въздушния поток през къщата, а също така да вземат под внимание:

  • брой на постоянно пребиваващите в структурата лица;
  • геометрични параметри на помещенията, включително баня, изба, баня;
  • характеристики на всяка стая.

Въз основа на получените данни се изчислява необходимия индекс на въздушната обмяна за всяка стая и за къщата като цяло. И това вече ви позволява точно да изчислите ефективността на всички системи и отделните им части.

Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Ако изчислението е направено самостоятелно, трябва да знаете, че съществуват норми за оптимален обмен на въздух. Те са предвидени в SNiP. Те трябва да бъдат спазвани безучастно. Само в този случай вентилацията, вградена в дървена къща, ще осигури удобен микроклимат в нея. Нормите за обмен на въздух за различните помещения са дадени по-долу:

  • тоалетна - 30 кубически метра на час;
  • кухня - 50 (ако стаята е оборудвана с електрическа печка) и 70 (газова печка);
  • жилищни помещения - 15;
  • дневни - 30;
  • баня - 50.

След като се определят всички необходими технически параметри на системата, е възможно да се започне изготвянето на схема за полагане на въздуховоди, устройство за вентилационни канали, инсталиране на специално оборудване.

Естествената вентилация не винаги е ефективна, а проста

Естествената система е най-простата версия на подреждането на вентилацията. Подобна работа може да доведе до всеки домашен майстор. При естествена вентилация движението на въздушните потоци се дължи на факта, че нагрятият въздух се втурва нагоре. Неговото движение се организира от специално конструирани вертикални канали. Последните трябва да бъдат покрити със запушалки или снабдени с клапани, които, ако е необходимо, да коригират интензитета на въздушната обмяна.

Разпоредбите за организиране на естествената вентилация винаги започват с изба. Въздухът от улицата трябва първо да попадне в нея. По време на изграждането на основата, тя произвежда отломки - малки отвори. Като правило те се установяват под всяка стена на къщата. Въздухът не може да се справи с осигуряването на чист въздух сами. Ето защо, на базовото ниво трябва да бъде оборудван допълнителен канал за захранване. Експертите съветват да го направите на северната стена. Той е постоянно хладен хлад, което значително подобрява сцеплението на цялата вентилационна система.

Ако дървената къща е малка, достатъчно е да организирате само един канал за доставка. За големи сгради могат да се направят няколко. Но това не е необходимо. Качествената циркулация на въздуха е лесна за постигане по друг начин - оставяйки 1,5-2 сантиметра свободни пространства, без изключение, интериорни врати на жилището. Чрез тях се разпространяват свежи потоци в къщата.

Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Под таваните на всички стаи ще инсталираме канали за изгорели газове. Чрез тях изпусканият въздух ще бъде изхвърлен. Изходите на тези канали са разположени възможно най-високо над покривната линия на дървената къща. И дупките в стаите са покрити с декоративни решетки. Изборът на такива продукти е огромен. Изборът на подходящи решетки за вътрешния интериор ще бъде лесен.

Във всяка стая и корпус трябва да се предвиди отделен вентилационен канал.

Някои занаятчии правят само една дупка на покрива. В него липсва единственият канал и вярват, че са направили всичко възможно. При първия силен вятър такива кулибини ще разберат колко са грешни. В канала по време на лошо време може да се образува връщане назад. Това ще доведе до факта, че "ароматите" от банята проникват във всички стаи без изключение (мина е една). Няколко дни живот в такава къща ще принудят експериментатора да ремонтира цялата система, ако е необходимо, а не както ви харесва.



Вентхатите в големи дървени къщи обикновено са изработени от тухли. В по-скромни жилища е позволено да се монтират канали от готови пластмасови или стоманени блокове. Мароки с тях поне. И най-важното е, че те имат гладка вътрешна повърхност, която насърчава доброто сцепление.

Естествената вентилация е лошо функционираща през лятото. Това се дължи на липсата на сцепление в каналите (температурите в горната и долната им точки ще бъдат еднакви). В такива ситуации ще е необходимо по-често да се отварят врати и прозорци в едно жилище и да се проветрява. Още нещо. Ако къщата има таван (жилищна), тя ще трябва да организира излъчването според вече описаната от нас схема.

Как да подобрим конвенционалната вентилационна система?

Ако естествената вентилация не гарантира висококачествен микроклимат в дома, проблемът може да бъде решен с минимални разходи. Достатъчно е да инсталирате вентилационните тръбопроводи, работещи на електрозахранващата мрежа. Те значително увеличават енергийния потенциал на качулката и правят атмосферата в къщата свежа и приятна. Вентилаторите най-често се монтират:

  • в тоалетните;
  • бани.

Монтажът на електрическия уред се извършва директно в устието на ауспуха. препоръчва се свържете вентилатор към превключвателя на светлината. В този случай устройството ще започне, когато лампата бъде включена и изключена, когато осветителното тяло е изключено.

Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Вентилаторът е избран стриктно по секцията на канала. Обръщаме внимание на нейната власт. Ако не е достатъчно, ползата от вентилатора се оказва нула, ще трябва да се промени. В някои случаи освен това трябва да купите и инсталирате друг вентилатор, който ще изпомпва въздух във вала от улицата.

Доставка вентилация - ако искате да направите всичко перфектно

Екстрактор, оборудван с вентилатор, естествена вентилация - това е икономична версия на системите за обмен на въздух. Те са просто монтирани и всъщност не изискват редовна поддръжка. Но тяхната ефективност обикновено оставя много да се желае. Наистина висококачествената вентилация на дървената къща от дърво гарантира само вентилация на снабдяване и отвеждане. Той изпълнява няколко важни функции:

  1. 1. Изпраща чист въздух до стаите.
  2. 2. Изпуска замърсения (изтощен) въздух от къщата.
  3. 3. Извършва отопление на въздушната маса, влизаща в жилището.
  4. 4. Изчиства потока, идващ от улицата, от прах и по-нататък филтрира.

Вентилацията със свеж въздух гарантира оптимален обмен на въздух във всички части на къщата, от тавана до основата. Състои се от няколко отделни елемента. Захранването с въздух се осигурява от специален вентилатор (нарича се вентилатор за въздуховоди), който се загрява от електрически нагревател. Вибрациите, възникващи по време на работа на оборудването, се потискат от редуктора на шума. Топлият и сух въздух, който влиза в къщата през лятното време, е наситен с овлажнител. Също така, системата задължително има филтри, които държат прах, не позволявайки тя да проникне в жилището.

Най-удобно е закупуването на пълен набор от снабдяващо и изпускателно оборудване. Такива комплекти се произвеждат от различни производители. Техните продукти се различават както по качество, така и по цена. Консултирайте се с консултантите на магазина, където закупувате оборудване, за да намерите подходящия комплект. Експертите съветват да закупите апарати за обработка на въздух, оборудвани с устройства за автоматично управление и наблюдение. Те са по-скъпи от конвенционалните системи. Но те са напълно безопасни в експлоатация, което е много важно за дървена къща, която има относително малко ниво на противопожарна безопасност.

Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Схемата и правилата за полагане на конкретен комплект са посочени в инструкциите към него. При организиране на вентилационната система ние просто следваме разпоредбите на ръководството за инсталиране на оборудване. Трябва да възникнат сериозни проблеми. Те определено няма да бъдат, ако вземем предвид следните препоръки:

  1. 1. Инсталирайте въздуховодите под тавана, скрийте ги в таваните, за да не развалите вътрешността на помещението.
  2. 2. Устройствата, влизащи в системата за обмен на въздух, са инсталирани на малка надморска височина. Това ще предпази подовете от опасност от пожар и тежки вибрации.
  3. 3. Захранващата система е сглобена с помощта на пластмасови или метални тръби. Между тях, отделни секции от тях могат да бъдат съединени от гофрирани гъвкави тръби. Важно! Използваме въздуховоди от един и същ напречен разрез. Използването на продукти с различни диаметри е забранено. В участъците на ставите им се наблюдава силно инхибиране на въздуха. Това ще намали натиска.
  4. 4. Отворът за замърсения въздух е разположен на покрива, а валът за всмукване на свеж въздух се намира на фронтона на жилищната сграда.

И последното. Разположението на въздуховодите трябва да е правилно. Трябва да се уверим, че разстоянието между монтираното в тавана таванно помещение за обработка на въздух и местата за изсмукване на въздух във всяка стая е минимално. В този случай системата ще функционира ефикасно и безупречно.

Тестване на системата - какво направихме?

След приключване на всички монтажни работи и свързването на електрическото оборудване, ако то е предвидено в системата, трябва да проверите качеството му. Анемометърът, специално устройство за измерване, ще даде точен резултат. Ясно е, че обикновен местен занаятчия няма такъв инструмент. Няма значение. Използваме импровизирани средства.

Отворете прозореца в прозореца или канала за захранване. Вземете малка лента от хартиена салфетка (колкото по-тънка ще бъде, толкова по-добре). Довеждаме това парче в отвора за отработилите газове (към декоративната решетка). Ако хартиената лента започне да стига до устието на вентилационния вал, правихме всичко правилно. Системата функционира нормално. Някои хора използват запалена свещ за проверка. Такава техника е допустима само за анализ на нови вентилационни системи. Ако донесете свещ на някоя стара мина, която е натрупала много паяжини и прах през годините на експлоатация, вероятността за канален огън е висока. По-добре е да не се вземат шансове.

Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат

Накрая добавяме, че трябва непрекъснато да наблюдавате ефективността на вентилацията. Тук не се изискват специални познания. Просто погледнете, не навлажнете стените в дървената къща, не се появява в ъглите му плесен, не се формира през есента и зимата кондензация на прозорците. Ако забележим поне едно от тези явления, ние незабавно извършваме превантивно почистване на системата. С това просто състояние на вентилация в дома ще работи в продължение на десетилетия, което ще даде на всички домакинства отличен микроклимат и оптимистичен начин на живот.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операциятаРамки преглежда ревюта на жителите и реалните собственици на операцията
Уникални характеристики на къщата от дървесинатаУникални характеристики на къщата от дървесината
Къща, изработена от профилни греди Екологични жилища стават по-достъпниКъща, изработена от профилни греди Екологични жилища стават по-достъпни
Изграждане на комфортни къщи от дървоИзграждане на комфортни къщи от дърво
Селски къщи, ръчно изработени, с аромата на горатаСелски къщи, ръчно изработени, с аромата на гората
Принудителна вентилация в частна къщаПринудителна вентилация в частна къща
Технология на изграждане на дървена къща от барТехнология на изграждане на дървена къща от бар
Избор на проект за селска къщаИзбор на проект за селска къща
Предимства на къщите, изградени от кръгли трупиПредимства на къщите, изградени от кръгли трупи
Имот в нова сградаИмот в нова сграда
» » Вентилация в дървена къща като гаранция за идеален микроклимат
© 2021 BggeHat.com